- «Mamma» sto det da telefonen ringte. Men jeg så at hun var død

Ingvild var bare 16 år da hun ble skutt på Utøya. Over henne falt det døde ungdommer, henrettet av Breivik.

SKUTT TO GANGER: Ingvild Leren Stensrud (17) overlevde massakren i lillesalen på Utøya. Her er hun under behandling for skuddskadene på Bærum sykehus.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKUTT TO GANGER: Ingvild Leren Stensrud (17) overlevde massakren i lillesalen på Utøya. Her er hun under behandling for skuddskadene på Bærum sykehus. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingvild Leren Stensrud fra Porsgrunn var bare 16 år da hun ble skutt to ganger av Anders Behring Breivik.

I dag satte hun seg rolig i vitneboksen og fortalte med trygg stemme om hvordan venner ble skutt og falt døde over henne, slik at hun ikke klarte å rømme videre.

Forsto alvoret I sal 250 i Oslo tingrett fortalte jenta hvordan hun fikk med seg lyden av skudd, for så personer bli skutt.

- Jeg forsto da hva som foregikk, og begynte å løpe, sa hun.

Sammen med andre mot løp hun mot kafébygget midt på øya sammen for å gjemme seg.

Inne i lillesalen skjøv hun og flere andre et piano inn i hjørnet for å søke dekning.

«...så ble jeg skutt» Da Breivik kom inn i rommet skjøt han dem han så. Flere ble liggende. Ved pianoet skjøt han fra kort hold rett ned på dem som gjemte seg.

- Skytingen stoppet opp, og det ble ladet om. Da lå jeg helt stille, med øynene igjen. Så ble jeg truffet i skulderen, forklarte hun i retten.

Rundt henne ble døde venner liggende delvis over henne, slik at hun ikke kom løs.

BAK PIANOET: Her bak pianoet i lillesalen gjemte Ingvild seg sammen med andre ungdommer. Da Breivik forlot denne salen, lå syv personer døde tilbake i dette rommet. Dette bildet er tatt etter at rommet er rekonstruert.  

Foto: Espen Røst / Dagbladet
BAK PIANOET: Her bak pianoet i lillesalen gjemte Ingvild seg sammen med andre ungdommer. Da Breivik forlot denne salen, lå syv personer døde tilbake i dette rommet. Dette bildet er tatt etter at rommet er rekonstruert. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Ingvild ble liggende hardt skadd bak pianoet. Hun forteller at bare to personer rundt henne var i live.

- Jeg spør om vi skal finne et annet sted å gjemme oss, men vi er så skadet at det egentlig ikke er noen mulighet. Jeg klarer heller ikke å flytte personen som ligger over meg.

Avdødes telefon - Første gang jeg setter meg opp tenker jeg at dette vil jeg ikke se, forklarte hun.

Stensrud tok nå telefonen som tilhørte en av de døde vennene.

- Jeg ringte nødnummeret, men kom aldri igjennom. Så ringte jeg moren min. «Jeg er skutt,» sa jeg, men de oppfattet ikke helt hva jeg sa. Jeg la raskt på.

Så ringte en annen leirdeltaker til den døde personens telefon.

- Jeg sa det var meg, og at hun som eide telefonen var død, men han fikk det ikke helt med seg med en gang, forklarte hun.

Plutselig ringte telefonen igjen. Denne gangen sto det «Mamma» i displayet på telefonen hun lånte fra avdøde.

SKUTT: I denne kroken bak pianoet i lillesalen lå ungdommer døde og skadd av massemorderens skudd.  13 ble drept i dette bygget. Syv av dem i dette rommet. Bildet er tatt etter at rommet var rekonstruert. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
SKUTT: I denne kroken bak pianoet i lillesalen lå ungdommer døde og skadd av massemorderens skudd. 13 ble drept i dette bygget. Syv av dem i dette rommet. Bildet er tatt etter at rommet var rekonstruert. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

- Da la jeg telefonen til side, sa Stensrud.

13 drept I kafébygget ble 13 personer drept, syv i lillesalen og fem i storesalen.

17-åringen forklarte at hun fryktet at hun skulle besvime, slik at hjelpemannskapene ikke ville forstå at hun fortsatt var i live.

Til slutt kom politiet til kafébygget.

- Vi prøvde å rope til dem at de må komme inn til oss, men de svarte ikke for de måtte sikre bygget.

- Ingen slemme her Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si så jeg roper til dem at «det er ingen slemme her.» Da svarer de oss for første gang, sa hun.

Stensrud ble kjørt til Bærum sykehus. På dette tidspunktet hadde søsteren (14), som også var på Utøya, blitt gjort rede for. Hun var fysisk uskadd.

Dagbladet har tidligere møtt Ingvild på Bæum sykehus. Da fortalte hun om de verste sekundene, mens Breivik ladet om våpnene.

Øresus 17-åringen ble overført til Skien sykehus, der hun lå innlagt i ei uke.

- Jeg har bare tinnitus (øresus) nå. Det kommer og går, det er ikke så plagsomt, sier hun om menene hun har fått.

STERKT VITNEMÅL: Ingvild Leren Stensrud (17) fortalte rolig og trygt hvordan hun ble skutt og liggende med døde og hardt skadde venner rundt seg i kafébygget. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STERKT VITNEMÅL: Ingvild Leren Stensrud (17) fortalte rolig og trygt hvordan hun ble skutt og liggende med døde og hardt skadde venner rundt seg i kafébygget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun går i dag på medielinja på videregående.

- Men jeg sliter fortsatt med å delta på AUF-arrangementer, sier hun.

OPPTRENING: Ingvild Leren Stensrud (17) ble behandlet på Bærum sykehus for skuddskader i skulder og ben. I dag går hun på videregående skole, men sliter fortsatt med å delta på AUF-arrangementer.  

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPTRENING: Ingvild Leren Stensrud (17) ble behandlet på Bærum sykehus for skuddskader i skulder og ben. I dag går hun på videregående skole, men sliter fortsatt med å delta på AUF-arrangementer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer