- Mamma vet ennå ikke at Lech er død

Ingen har fortalt Jadwiga Kaczynska (84) at presidentsønnen omkom i flystyrt. Nå må tvillingbroren si sannheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Drøye fem uker etter at flyet med Polens president, Lech Kaczynski, styrtet og alle de 96 om bord omkom, snakker Jaroslaw Kaczynski for første gang om sorgen og tapet av sin eneggede tvilling.

- Det er ekstremt vanskelig. Men jeg må bare klare det. Hva annet kan jeg gjøre, sier Jaroslaw i et åpenhjertig intervju til den polske avisa Superexpress.

Han forteller at hver gang telefonen ringer, tror han et lite sekund at det er tvillingbroren i andre enden.

Det vanskeligste er imidlertid at tvillingenes 84 år gamle mor, Jadwiga Kaczynska, ennå ikke vet at en av sønnene hennes er borte. I over to måneder har hun ligget i koma på sykehus med lungebetennelse og svevd mellom liv og død.

Må fortelleDa hun våknet fra komaen var hun i svært dårlig forfatning, og misforsto og trodde at jeg var Lech, forteller Jaroslaw.

- Noe sånt har aldri skjedd tidligere.

- I løpet av de neste dagene må jeg fortelle mamma sannheten, sier han.

Egentlig skulle også Jaroslaw vært om bord i flyet, som lørdag 10. april var på vei fra Warzawa til Smolensk vest i Russland. Store deler av den polske makteliten befant seg om bord. De skulle delta i en minnemarkering for ofrene for Katyn-massakren i 1940, da 22 000 polske offiserer og andre tjenestemenn ble henrettet på ordre fra Stalin.

Men på grunn av morens sykdom, ble Jaroslaw hjemme. Siste gang han så broren var fredag kveld. Da sto de på hver sin side av morens sykeseng.

- Det var siste gang jeg så ham, sier Jaroslaw.

«Alt går bra»Klokka 08.20 neste morgen ringte tvillingbroren fra flyet med satelittelefon.

- Alt går etter planen. Vi lander om noen få minutter, forsikret president Lech Kaczynski.

21 minutter senere styrtet Tu-154. Da telefonen igjen ringte hos Jaroslaw, var han sikker på at det var broren som ville fortelle at landingen hadde gått bra.

I stedet hørte han stemmen til utenriksminister Radoslaw Sikorski.

- Da jeg hørte stemmen hans visste jeg at noe var galt. Hvorfor skulle han ringe meg? I det sekundet visste jeg at noe forferdelig hadde skjedd.

Jaroslaw Kaczynski dro umiddelbart til ulykkesstedet sammen med representanter for Lov og rettferdighetspartiet han og broren stiftet.

Støtter familienNå forsøker han så godt han kan å stille opp for presidentparets eneste etterlatte barn, datteren Marta.

Polske aviser har publisert paparazzibilder av Marta og hennes lille datter Ewa sammen med Jaroslaw.

I i intervjuet med Superexpress, sier han at mye har forandret seg etter den tragiske flyulykken. Både for hans egen del på det private plan, men også når det gjelder nasjonen som helhet.

Titusener samlet seg i sorg foran presidentpalasset da nyheten ble kjent.

20. juni stiller Jaroslaw Kacznynski som kandidat under presidentvalget. I to år fungerte han som statsminister mens Lech var president.

Høsten 2007 forsvant imidlertid Jaroslaw fra det rikspolitiske podiet etter et sviende nederlag i valget der nåværende statsminister Donald Tusk vant.

Jaroslaw Kaczynski levnes få sjanser til et comeback på regjeringsnivå. Meningsmålinger viser at Polens fungerende president, Bronislaw Komorowski, ligger an til å vinne

VET IKKE: Ingen har ennå fortalt Jadwiga Kaczynska (84) at en av sønnene hennes omkom i flystyrten i Smolensk. Her takkes hun av de to sønnene for valgseieren i 2005. Foto:  AFP PHOTO/SCANPIX
VET IKKE: Ingen har ennå fortalt Jadwiga Kaczynska (84) at en av sønnene hennes omkom i flystyrten i Smolensk. Her takkes hun av de to sønnene for valgseieren i 2005. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer