Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mammas bønn for sin dødsdømte sønn

Mathilde Moland rives i stykker av bildene som viser hennes åpenbart svært syke sønn i Kongo.

- FORFERDELIG Å SE TJOSTOLV SLIK: Mamma Mathilde Moland ber om at det tilkalles en misjonslege med tropesykdommer som spesialfelt. Hjemme i Norge pines hun av TV-bildene som viser sønnen åpenbart psykisk syk under rettsmøtet. Fotomontasje: Espen Røst, Dagbladet / Scanpix
- FORFERDELIG Å SE TJOSTOLV SLIK: Mamma Mathilde Moland ber om at det tilkalles en misjonslege med tropesykdommer som spesialfelt. Hjemme i Norge pines hun av TV-bildene som viser sønnen åpenbart psykisk syk under rettsmøtet. Fotomontasje: Espen Røst, Dagbladet / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Jeg har en eneste bønn: Tilkall en misjonslege med tropesykdommer som spesialfelt. Det må da finnes en slik spesialist der nede, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

I dag møtte Moland i retten, ustabil, lunefulle og åpenbart syk. Kort tid etter at han hadde satt i rettssalen, reiste moland seg og forsøkte å forlate salen. 28-åringen ble raskt stoppet av vaktene. De siste dagene har Moland virket mer og mer psykisk syk.

Tvinger seg til å se
- Jeg ser en veldig syk sønn. Det er helt forferdelig å se på, uten å kunne gjøre noen ting. Jeg er totalt maktesløs, sier moren til Dagbladet.

Hun forteller hvor opprivende det er å se en sønn så ute av fatning.

- Jeg tvinger meg til å se på tv-bildene, fordi jeg vil vite alt som skjer, sier hun.

Ringte hjem
Hun forteller at sønnen ringte hjem til et familiemedlem i går kveld.

SYK:Tjostolv Moland gestikulerer under onsdagens runde i ankesaken mot ham og Joshua French. Foto: Tore Meek / Scanpix
SYK:Tjostolv Moland gestikulerer under onsdagens runde i ankesaken mot ham og Joshua French. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

Få timer senere skal Tjostolv Moland ha bedt fengselsdirektøren opprette kontakt med den drepte sjåførens familie. - Han ville be dem om tilgivelse, sier fengselsdirektør Botshuana Mopepe til Dagbladet.

- Da han ringte, snakket Tjostolv helt over seg. Alt var bare usammenhengende. Jeg vil ikke forsøke å tolke det en gang, sier hun.

- Rabla for ham
Tjostolvs far mener ingen lit kan festet til de ting sønnen uttaler i den tilstand han nå er i.

- Det har rabla for ham, for å si det på gammeldags norsk. Det har gått helt i surr for ham nå. Om dette er et direkte resultat av malariaen, eller om det er på grunn av utmattelse og alt presset som har vært, det vet jeg ikke. Han er i en meget dårlig tilstand, sier Knut Moland til NRK.

Ubalanse
Mathilde Moland skulle ønske hun kunne være rundt sin sønn, og hjelpe ham så godt hun kan. Samtidig innser hun at han nok er så syk at mer profesjonell hjelp må til.

VILLE GÅ: Tjostolv Moland forsøkte under rettsforhandlingene å forlate lokalet, men ble stoppet av vaktene. Foto: Tore Meek / Scanpix
VILLE GÅ: Tjostolv Moland forsøkte under rettsforhandlingene å forlate lokalet, men ble stoppet av vaktene. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke jeg ville nådd fram til ham. Tjostolv kan vise sine følelser, men jeg har aldri sett ham i slik ubalanse før, sier hun.

Frykter for hans liv
Ettersom dagene går og sønnens tilstand ser ut til å gå mot det være, stiger hennes bekymring tilsvarende.

Både sønnen og Joshua French er tidligere dømt til fem ganger dødsstraff. Mathilde frykter døden kan inntreffe uavhengig av hva slags konklusjon ankedomstolen kommer fram til.

- Jeg frykter i aller høyeste grad for livet hans, sier hun.

- RABLA: Ifølge Knut Moland har det rabla for sønnen Tjostolv. Foto: Tore Meek / Scanpix
- RABLA: Ifølge Knut Moland har det rabla for sønnen Tjostolv. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling