SÅR HILSEN: Her sitter kvinnen som har tatt seg av Maria Amalies foreldre mens de har levd i skjul et sted i Norge siden 2003. I hånda holder hun et brev Marias mor skrev til sin datter fredag kveld. Bildet er tatt foran senga som foreldrene sov i natt til fredag. Tannbørsten og en bok om Jesus ligger igjen...
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SÅR HILSEN: Her sitter kvinnen som har tatt seg av Maria Amalies foreldre mens de har levd i skjul et sted i Norge siden 2003. I hånda holder hun et brev Marias mor skrev til sin datter fredag kveld. Bildet er tatt foran senga som foreldrene sov i natt til fredag. Tannbørsten og en bok om Jesus ligger igjen... Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mammas gripende brev til Maria Amelie

Her er morens hjerteskjærende brev til datteren, forlatt i det foreldrene i all hast flyktet fra sitt skjulested natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Et hemmelig sted på Østlandet møter Dagbladet kvinnen som siden 2003 har hjulpet Maria Amelies foreldre med å leve skjult i Norge.

Kvinnen viser Dagbladet dobbeltsenga hvor ekteparet sov den siste natta de var her. Nå er det andre bekjente som har overtatt ansvaret med å skjule dem. Alt som er igjen er morens tannbørste, et par eiendeler - og et brev.

- Dyp skyldfølelse Brevet skrev Marias mamma til sin datter i all hast fredag kveld.
«Hei min lille jente! Jeg vet ikke hva jeg kan trøste deg med!!! Du er her i verden for å gjennomføre noe stort, uansett hva du driver med. Du skal være fornøyd i hvert fall med en ting: Debatten er skapt. Jeg håper at forandringen kommer, skriver moren.

- Foreldrene preges av dyp skyldfølelse og sorg for den situasjonen datteren befinner seg i, sier kvinnen til Dagbladet.

- Det moren sa til meg før hun reiste videre var: «Det er vår skyld at Maria måtte flykte til Norge. Det er vår skyld at vi ødela passene våre. Det er vår skyld at hun har måttet leve i skjul. Det er vår skyld at hun aldri har kunnet si hvem hun er. I dette har Maria alltid vært uskyldig», sier kvinnen.

- Ikke gi opp, min kjære I det sterkt personlige brevet Dagbladet her gjengir korte utdrag av, går det fram hvordan det river i moren å se sin egen datter lide for henne og ektemannens valg.

- Det å se deg og at du ikke bryter sammen, det gir meg håp. Vær så snill å stå på. Ikke gi opp min kjære. Jeg er glad i deg! skriver moren.

Avskjedsmåltid Foreldrene har i flere år disponert sin egen leilighet, hvor venner har latt dem bo. De siste dagene etter arrestasjonen av Maria på Lillehammer, har derimot ikke foreldrene turt å bo i denne leiligheten av frykt for å bli tatt. I stedet har de bodd hjemme hos kvinnen Dagbladet møter.

På kvinnens spisebord står det fortsatt rester etter avskjedsmåltidet Marias mor stelte i stand fredag kveld.

- Vi spiste et tradisjonelt festmåltid, piroger basert på potet, sier kvinnen.

På flukt Drevet av frykt for å bli arrestert og kastet ut av landet rømte foreldrene i all hast til et nytt skjulested natt til lørdag.

- Det var forferdelig trist å se ekteparet gå hånd i hånd ut av gårdsplassen, med bare en bærepose i hånda. Jeg vet ikke om jeg noen gang får se dem igjen her, sier kvinnen.

I likhet med Maria har foreldrene vært i arbeid mens de har levd som papirløse flyktninger uten lovlig opphold i landet. Moren har jobbet som vaskehjelp, mens faren har påtatt seg en rekke oppgaver som håndverker og altmuligmann.

- Det ligger i deres stolthet å jobbe. De har gitt oss så utrolig mye mer enn hva har fått. Dette er mennesker med enorme kvaliteter og med et sterkt engasjement for andre mennesker. De stiller alltid opp for andre, sier kvinnen.

Fryktet for livet Maria sitter nå på Trandum utlendingsinternat, i påvente av å bli sendt tilbake til Russland. Det kan skje allerede mandag. Tilbake sitter foreldrene dypt bekymret for datterens sikkerhet om hun sendes tilbake til landet de rømte fra av frykt for sine og datterens liv.

ULOVLIG OPPHOLD: Maria Amelie (25) ble onsdag kveld arrestert på Lillehammer og sitter nå på Trandum. Foreldrene frykter hva som kan skje datteren om hun sendes tilbake til Russland. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ULOVLIG OPPHOLD: Maria Amelie (25) ble onsdag kveld arrestert på Lillehammer og sitter nå på Trandum. Foreldrene frykter hva som kan skje datteren om hun sendes tilbake til Russland. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Marias far bygde seg opp som suksessrik gründer i hjemlandet, mens kona jobbet i statsapparatet. I forbindelse med et regimeskifte i 1998 kom foreldrene på kant med de nye makthaverne. Situasjonen ble så tilspisset at de fryktet for sine liv.

Maria har i sin egen bok «Ulovlig norsk» fortalt hvordan familiens motstandere skal ha kastet en bombe i hagen deres og hvordan hun ble forsøkt kidnappet.

Deltok i hemmelighet Dagbladet er kjent med at Marias mor i all hemmelighet deltok under en av de mange støttemarkeringer som torsdag ble arrangert landet rundt.

Etter noen dramatiske timer på ny flukt, godt beskyttet av et tett nettverk av nære venner, hadde foreldrene fått ny styrke lørdag.

- Nå er de et helt annet sted. Ikke en gang jeg vet hvor det er. Men jeg har snakket med Marias mor. Etter forholdene har de det bra, sier kvinnen.

Dette er saken:

• Maria Amelie (25) kommer fra Kaukasus-området i det tidligere Sovjetunionen. Hun har ikke lovlig opphold i Norge. Amelies foreldre bor også i Norge ulovlig. Hun kom til landet som mindreårig (11).

• I Norge har hun selv brukt navnet Maria Bidzikoeva, men det fødenavnet skal være Madina Salamova (født 30.5.1985),

• Foreldrene til Maria Amelie tok datteren med seg da de flyktet fra Vladikavkaz i Nord-Ossetia til Finland i 2000. Her fikk familien avslag på søknaden om oppholdstillatelse.

• Familien flyktet videre til Norge i 2002. Familien fikk avslag på asylsøknaden sin samme år. Avslaget og vedtaket om utsendelse av landet ble anket inn for en domstol på nytt i 2004, men anken ble avvist.
• Maria Amelie har gått videregående skole i Norge og har en mastergrad i teknologi og vitenskap fra NTNU i Trondheim.
• Maria Amelie ga i fjor høst ut boka
«Ulovlig norsk» som handler om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid henne til «Årets Nordmann».
• I fjor høst sendte Maria Amelie inn en ny søknad til Utlendingsnemnda. I søknaden ber hun om at saken hennes, som tidligere bare er blitt behandlet som en del av morens sak, må behandles på selvstendig grunnlag av utlendingsmyndighetene.

Her er hennes forklaring under fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag.

• Maria Amelie sitter nå på Trandum utlendingsinternat i påvente av å bli sendt tilbake til Russland.

Kilde: NTB/Dagbladet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer