Recoveryakademiet

Mammas kamp: - Helt grusomt

Etter kort tid på Recoveryakademiets psykiatriske sykehus i Hurdal, kom Kevin (28) hjem til familien i ei kiste. Nå saksøker hans mor det private helseforetaket.

KJEMPER: Vibeke Johannessen har saksøkt Recoveryakademiet. Hennes sønn, Kevin (28), kom hjem i ei kiste etter få måneder på Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Nina Hansen
KJEMPER: Vibeke Johannessen har saksøkt Recoveryakademiet. Hennes sønn, Kevin (28), kom hjem i ei kiste etter få måneder på Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

- Kevin ville ha fylt 30 år nå i juli. Å tenke på det, overmanner meg med tristhet. Vi får ham jo aldri tilbake, sier mamma Vibeke Johannessen.

Nå saksøker hun Recoveryakademiet, hvor sønnen hennes døde for snart to år siden.

Recoveryakademiets (RA) sjef og storeier, psykiatrisk sykepleier Ole Andreas Underland, skrev dette til Dagbladet om Kevins sak, da saken ble omtalt i romjula i fjor:

«Vi har stor medfølelse og forståelse for påkjenningen til de etterlatte. Det som har skjedd er utrolig trist og har gått sterkt inn på meg og alle ansatte. Det er iverksatt kvalitetsforbedrende tiltak »

«TRIST SAK»: Recoveryakademiets sjef Ole Andreas Underland er preget av Kevins død. Foto: Nina Hansen
«TRIST SAK»: Recoveryakademiets sjef Ole Andreas Underland er preget av Kevins død. Foto: Nina Hansen Vis mer

Underland er forelagt all kritikk som framkommer i denne saken om søksmålet. På samtlige spørsmål svarer han:

«Vi kan dessverre ikke kommentere pågående sak.»

Hjem i ei kiste

Klokka 19.45 den 7. oktober 2020 gikk alarmen på Hurdalssjøen Recoverysenter (HRS).

28 år gamle Kevin Johannessen, en av pasientene på Recoveryakademiets (RA) psykiatriske sykehus Hurdalsjøen Recoverysenter (HRS), ble funnet livløs nær inngangen.

Bare tre måneder etter at han ankom behandlingssenteret, kom han hjem til familien i Tromsø i ei kiste, etter det som trolig var et selvmord.

- ISOLERTE SEG: Kevin skal ha vært mye på rommet sitt den siste tida på HRS. Det gikk med mye snus og røyk. Foto: Privat
- ISOLERTE SEG: Kevin skal ha vært mye på rommet sitt den siste tida på HRS. Det gikk med mye snus og røyk. Foto: Privat Vis mer

Saken er en av sju tilsynssaker mot RA, som driver HRS, hvor Statsforvalteren i Oslo og Viken har konkludert med lovbrudd og uforsvarlig helsehjelp.

Grov uaktsomhet

I søksmålet hevder Kevins mor at grov uaktsomhet ledet til sønnens død, da han på det private sykehuset ble feilmedisinert og i stor grad overlatt til seg selv.

«Det anføres at de uaktsomme og grovt uaktsomme forhold har vært nødvendige forutsetninger for Johannessens bortgang», heter det I stevningen til Nord-Troms og Senja tingrett.

SAVNER KEVIN: Vibeke Johannessen begraver nesa i jakka til sin avdøde sønn, Kevin. Foto: Nina Hansen
SAVNER KEVIN: Vibeke Johannessen begraver nesa i jakka til sin avdøde sønn, Kevin. Foto: Nina Hansen Vis mer

Vibeke Johannessen sier hun har advart RAs direktør Ole Andreas Underland om at hun kommer til å gå hele veien, dersom hun ikke får svar på sine mange spørsmål.

- Det var ikke tomme ord, og det skal han få se. Jeg er ikke å pille på nesa når det kommer til ungene mine, sier hun.

Ønsker oppreisning

I norsk målestokk er erstatningskravet hennes høyt, selv om det begrenser seg til 350 000 kroner, fordelt på 250 000 kroner i oppreisning og 100 000 kroner i dekning av begravelseskostnader.

- For meg handler det ikke om pengene, men om hva de har gjort mot Kevin. Det var helt grusomt å se ham ligge død, så kald og så tynn. Jeg ønsker oppreisning for gutten min, og jeg vil hindre at dette skal skje noen gang igjen med noen andre, sier Vibeke og legger til:

DØDE: Kevin (28) skulle få traumebehandling på et Hurdalsjøen Recoverysenter (HRS). Han kom tilbake til mamma Vibeke i ei kiste. Reporter: Halldor Hustadnes. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Kevin fikk ikke den hjelpen han trengte på Hurdalsjøen. Medpasienter så hvordan det gikk nedover med ham på den korte tida han bodde der, men det gjorde ikke de på senteret. Da Kevin døde, var det ingen fra Hurdalsjøen som ringte meg. De brydde seg ikke, og sendte heller ikke blomster i begravelsen, hevder mora.

Lydopptak

Litt utpå kvelden 17 dager før Kevin døde, mottok Vibeke et lydopptak fra en samtale sønnen like før hadde hatt med to ansatte på HRS.

I det daterte lydopptaket klager Kevin på behandlingen på Hurdalsjøen Recoverysenter. Denne samtalen ble aldri journalført, viser Dagbladets gjennomgang av den avdøde pasientens journal.

I opptaket, som Dagbladet er i besittelse av, uttaler Kevin at «jeg får ikke hjelpa jeg skal ha», og etterlyser psykologhjelp.

MATGLAD: Kevin var glad i og opptatt av mat. Foto: Privat
MATGLAD: Kevin var glad i og opptatt av mat. Foto: Privat Vis mer

I Vibekes stevning til tingretten viser hennes advokat Johan Angell-Sigvaldsen hos Advokatene Leiros & Olsen til opptaket Kevin gjorde.

«At han gikk til dette skrittet illustrerer i seg selv at han opplevde situasjonen som oppsiktsvekkende», heter det.

Videre stiller advokaten seg kritisk til at samtalen mellom Kevin og de ansatte ikke er omtalt i journalen.

«Journalen er følgelig ikke noe komplett uttrykk for det Kevin formidlet til HRS», konkluderer han.

DYREGLAD: Kevin, her nær innpå ei gaupe. Foto: Privat
DYREGLAD: Kevin, her nær innpå ei gaupe. Foto: Privat Vis mer

Mange forhold

I stevningen trekkes det fram en lang rekke forhold som Kevins mor hevder beviser erstatningsbetingende uaktsomhet fra RA:

* Traumebehandling på HRS var avviklet før oppstart av behandlingen, uten at Kevin og familien hans ble varslet om det.

*På tross av varsel om at Kevin ikke bør få Rivotril, ble han, ifølge journal, medisinert med Rivotril i ca. 90 omganger over knappe to måneder.

*Kevin hadde et stort vekttap under oppholdet som HRS verken bemerket eller tok tak i.

*Vurdering og oppfølging av selvmordsrisiko framstår overfladisk.

*Obduksjonsrapporten viser at Kevin hadde kronisk betennelse i skjoldbruskkjertelen. Dette burde ha vært utredet og avdekket.

«Etterlatte vil anføre at retten skal se alle feil som er gjort av HRS under ett ved bedømmelsen av hvorvidt det foreligger grov uaktsomhet idet feilene gjensidig har forsterket hverandre», heter det i stevningen.

- Det er så sårt å vite nå i etterkant hvordan Kevin hadde det på Hurdalsjøen. Jeg håper virkelig jeg vinner fram, sier Vibeke.

HOBBYKOKK: Sjømat sto på menyen da Kevin disket opp for familien i et avskjedsmåltid før han ble lagt inn på HRS. Foto: Privat
HOBBYKOKK: Sjømat sto på menyen da Kevin disket opp for familien i et avskjedsmåltid før han ble lagt inn på HRS. Foto: Privat Vis mer

Bestrider

I sitt tilsvar til tingretten bestrider Recoveryakademiet moras krav.

RA nekter for at Kevin ble feilmedisinert, og at han i stor grad ble overlatt til seg selv på Hurdalsjøen Recoverysenter.

BESTRIDER: Recoveryakademiet og direktør Ole Andreas Underland bestrider Vibeke Johannessens krav. Foto: Nina Hansen
BESTRIDER: Recoveryakademiet og direktør Ole Andreas Underland bestrider Vibeke Johannessens krav. Foto: Nina Hansen Vis mer

Dette til tross for at statsforvalteren i sin avgjørelse fra 6. desember fastslår at Kevin ble feilmedisinert på det private psykiatriske sykehuset.

Statsforvalteren skriver at han ble trappet ned på medisiner som er «førstevalg i hans situasjon (antipsykotika), mens medisiner som ikke skal brukes over tid, ble trappet opp. Dette er altså det motsatte av det retningslinjene anbefaler.»

AKTIV: Kevin var en aktiv gutt som likte både å sykle og dykke. Foto: Privat
AKTIV: Kevin var en aktiv gutt som likte både å sykle og dykke. Foto: Privat Vis mer

Videre hevder RA at det ikke er årsakssammenheng mellom de forholdene ved sykehuset som Kevins mor trekker fram, og at han «denne gangen, dessverre, lyktes i å begå selvmord», noe helseforetaket påpeker at han har forsøkt flere ganger tidligere, da han ikke var innlagt hos dem.

«Den potensielle svikten og de påberopte kritikkverdige forholdene har uansett ikke vært nødvendige faktorer for at Johannessen ble sykere i løpet av oppholdet. Johannesen hadde vært plaget med psykisk sykdom siden 2010, og symptomene varierte i intensitet og styrke, også under tidligere innleggelser», skriver RA.

Positiv omtale

Siden Dagbladet skrev om Kevins sak i fjor romjul, har avisa skrevet en rekke saker om Recoveryakademiet.

Den siste tida har vi skrevet flere artikler om RAs bo- og omsorgssenter Stensbyhagen på Minnesund.

DØDE: Demenssyke David (53) døde på Recoveryakademiets Stensbyhagen 16. april 2021. Foto: Privat/Dagbladet
DØDE: Demenssyke David (53) døde på Recoveryakademiets Stensbyhagen 16. april 2021. Foto: Privat/Dagbladet Vis mer

Der bodde den mangeårige rusavhengige og demenssyke David, da han døde av mat i halsen 16. april 2021.

Før Dagbladets kritiske søkelys på helseforetaket, har både media og politikere viet bedriftens psykiatriske sykehus i Hurdal stor, positiv oppmerksomhet.

Et positivt bilde har festet seg i offentligheten av en innovativ institusjon som tilbyr forskningsbasert, medikamentfri behandling.

Tidligere pasienter har stått fram med sine historier om hvordan Recoveryakademiet har hjulpet dem, blant annet i Aftenposten i en sak om ordningen Fritt behandlingsvalg i august i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer