NETT OG NATUR: - Jeg skjønner at det er moro å spille og leke og legge ut ting og gi hverandre gaver — og man skal ikke sette sånne begrensninger på dem. Men det er viktig å følge med, sier Lisbeth Sivertsen om døtrenes bruk av nettet. Foto: Siv Johanne Seglem
NETT OG NATUR: - Jeg skjønner at det er moro å spille og leke og legge ut ting og gi hverandre gaver — og man skal ikke sette sånne begrensninger på dem. Men det er viktig å følge med, sier Lisbeth Sivertsen om døtrenes bruk av nettet. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

Mammas klare regel: Lek og drømmer er lov. Facebook er forbudt

- Det er litt skremmende, sier Lisbeth Sivertsen (43) om Elise (12) og Vildes (10) liv i sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAUKVIK (Dagbladet): - Jeg prøver jo å følge med, sier Lisbeth Sivertsen (43).

Mammaen til Elise (12) og Vilde (10) har funnet det perfekte balansepunktet i stresslessen med gyngefunksjon. Døtrene tar en halvtime med nettbrettet på rommet før det er tid for fotballtrening.

- Jeg skjønner at det er moro å spille og leke og legge ut ting og gi hverandre gaver — og man skal ikke sette sånne begrensninger på dem. Men det er viktig å følge med. Det er litt skremmende at de kan sitte på nettet og snakke med hvem som helst. Og man vil jo beskytte ungene sine så godt man kan.
  Setter grenser Eldstedatteren Elise var drøyt sju år da hun fikk sin første mobil — men da bare for å sende meldinger og ringe og fortelle hvor hun var. Smarttelefon har jentene hatt i omkring 1,5 år. Nettbrett, mobil og sosiale medier har fått en naturlig plass i dagliglivet til mor og to barn. Men den plassen skal aldri bli for stor, gjør mamma det klart:

- De får ikke bruke ubegrenset med tid inne på sosiale medier. Jeg vil jo også at de skal være ute og leke med ordentlige venner og finne på ting, ikke bare sitte på nett.

- Har den sosiale omgangen med venner forandret seg etter at smarttelefonene kom?

- Det vil jeg ikke si. Det er et lite sted, og alle kjenner alle. Men jeg ser at de bruker det mer, og bruker det til andre ting — de planlegger og ordner ting på telefonen.

Får ikke Facebook Døtrene forteller selv at de jevnlig bruker Moviestar Planet, Instagram, Snapchat, Momio og Skype til å snakke med venner, legge ut bilder og drømme seg bort. Men Facebook-profil - det får de ikke. Der bruker man sitt eget navn, og legger ut sitt eget liv. Og der setter Lisbeth Sivertsen ei grense.

- Det er en regel — det er ikke lov. Det samme gjelder at de ikke skal gi ut telefonnummer, adresse og private ting på nettet.
På Momio og Moviestar Planet så lager de seg en person — og velger utseende, klær og navn. Jeg har prøvd å instruere dem om at de ikke skal bruke det reelle navnet sitt på nettet, sier hun.

Men det er ikke alltid så lett å få med seg alt. Selv for en mor som tilsynelatende fint klarer balansen mellom å være venninne og grensesetter. Lisbeth legger til med et sukk:

- Nå kommer det jo plutselig fram her at Elise har brukt sitt vanlige navn på Moviestar Planet. Det må vi ha en prat om.

Penger En utfordring for mange foreldre er når de sosiale mediene begynne å rope om penger: både ekstra venner, ekstra fine ting, ekstra status er til salgs.

-  På et vis er dette enkelt: Her får de ingenting som koster penger — de får for eksempel ikke kjøpe seg VIP-tilgang. De får ikke bruke penger på dette. Jeg er alenemor, og det har vi rett og slett ikke råd til. Det er viktigere at vi har mat på bordet enn at de har den siste mobilen. Det vet de, og det er de vant til, og de spør sjelden om penger.

- Hva synes du om hvordan enkelte sosiale medier er lagt opp, med presset om å bruke penger?

- Jeg synes det tar litt av. Det er litt skremmende. Jeg skjønner at det blir et voldsomt press på unger og ungdommer i dag — herregud, jeg er glad jeg slapp det der selv. Det kommer stadig til nye fristelser, og noen tjener grovt på det.

Bare kontantkort Problemstillingen kan bli ytterligere komplisert hvis vennene til barnet begynner å få lov til å kjøpe seg VIP-status på nettet. Hva gjør mor da?

- Vi bor på et lite sted, og presset er ikke så vanvittig — heldigvis. Jeg merker stor forskjell fra da vi bodde i Mo i Rana for noen år siden - bare der var det et mye større press, sier Lisbeth Sivertsen.

- De har heller ikke abonnement på telefonene, de har bare kontantkort. Da begrenser det seg litt selv. Da vet jeg hvor mye de bruker, og det er lettere å styre det. De vet selv at når de har brukt opp kontantkortet, så virker ikke telefonen mer.

- Har dere tatt opp denne problematikken før?

- Det har vært oppe på foreldremøter. Hvis ungene har med mobiltelefon og sitter med den i timen blir den beslaglagt. Det er alle innforstått med.

- SLIPPER DET VERSTE PRESSET: Vilde (10) og Elise (12) bor i Laukvik i Lofoten - et lite sted, der mor Lisbeth mener de slipper det verste motepresset. Foto: Siv Johanne Seglem
- SLIPPER DET VERSTE PRESSET: Vilde (10) og Elise (12) bor i Laukvik i Lofoten - et lite sted, der mor Lisbeth mener de slipper det verste motepresset. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
SNART NATTA: Elise (12) sjekker sosiale medier før hun legger seg. Foto: Siv Johanne Seglem
SNART NATTA: Elise (12) sjekker sosiale medier før hun legger seg. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer