Mammas mareritt

På Ibiza kan norsk ungdom drikke og feste så lenge de orker. Tilgangen på alkohol og narkotika er nesten ubegrenset. Nå vurderer turoperatør Saga å slutte med charterturer til partyøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IBIZA (Dagbladet): Her bæres ei jente i 20-årsalderen livløs inn på akuttmottaket på legesenteret i partyhovedstaden San Antonio på Ibiza. Før dette bildet ble tatt, ravet jenta hjelpeløst rundt i gatene, fullstendig ute av stand til å ta vare på seg selv. Dette er skrekkscenariet norske foreldre ikke vil se, men slik er virkeligheten på ferieøya Ibiza.

Tidligere på kvelden ble jenta nektet adgang på flere utesteder. Klærne falt av henne, og hun klarte ikke å fokusere med øynene. To menn bar henne rundt før hun segnet om på bakken. Hun ble funnet av to forbipasserende britiske gutter som kjørte henne til akuttsenteret.

- Vi hjalp henne inn i bilen og kjørte henne til legen. Det er den verste opplevelsen jeg har hatt. Jeg trodde hun var død. Hun hadde ikke puls, sier en av de britiske guttene.

På Ibiza er det bare ungdommenes egen fornuft som begrenser inntaket av alkohol og narkotika.

- Det er helt vilt. Klubbene stenger klokka 06.00, men da har allerede de første barene åpnet. På gata blir du tilbudt narkotika - ecstasy, hasj og kokain - uten at du oppsøker miljøene, sier Ibiza-turist Sigurd Vassli (26) fra Oppdal.

Brakk nesa

Samme kveld som den britiske jenta ble fraktet til legesenteret, hadde ambulansepersonellet et titall liknende tilfeller. Ungdom som var ruset på alkohol eller narkotika. Et av tilfellene var en norsk 19-åring som ble funnet på gata og fraktet hjem til hotellet sitt.

- Det største problemet er alkohol, men det mest alvorlige er selvsagt narkotika. For oss er dette hverdagen, men jeg skjønner at det virker spesielt, sier en av ambulansesjåførene ved Galeno Clinic.

Men ambulansepersonellet opplever hver dag at de må kjempe for å få rusa og fulle ungdommer inn på klinikken i enden av partygata i San Antonio. De er altfor dyre for tenåringer som reiser på billigtur uten forsikring.

- Jeg brakk nesa første dagen jeg var her. Jeg husker ikke helt hvordan det skjedde, men jeg ble i hvert fall slått i bakken. De stakk av med alle pengene mine og et videokamera, sier Kent Arild Braseth (19).

Da legen kom dagen etterpå, ble han tilbudt innleggelse på sykehus. Prisen var rundt 3000 norske kroner.

- Jeg hadde rett og slett ikke råd til å takke ja. Jeg har tatt opp lån for å reise på ferie, og har ikke reiseforsikring som dekker sykehusopphold, sier han.

Dopflom

Samme uke som Dagbladet besøker øya, blir en italiener stoppet på flyplassen med 28000 ecstasytabletter gjemt i to malerier. Denne sesongen har politiet også gjort store beslag av kokain.

For utenforstående virker det som om politiet har gitt opp å kontrollere menneskemengdene. Fyll alene er ikke grunn god nok til å bli plukket av gata. Narkotikaen blir omsatt åpenlyst i gatene rundt diskotekene og utestedene.

- At folk er fulle, tar vi med ro, men narkotikatrafikken skaper bekymring. Denne sesongen har vi hatt problemer med gateselgere som har tillatelse til å selge smykker og solbriller. Mange av disse selgerne, som kommer fra Nigeria og Senegal, omsetter narkotika og bruker de andre varene for å komme i kontakt med folk, sier en politiinspektør som må være anonym.

Han uttrykker bekymring for at gateselgerne nå også selger hardere stoffer enn hasj og såkalt partydop.

Også andre typer kriminalitet følger narkotikaen. Ran og tyveri er hverdagskost i San Antonio. Onsdag i forrige uke ble ei tysk jente voldtatt på vei hjem fra diskotek, skriver lokalavisa Ibiza Sun.

Gikk berserk

Lokale myndigheter på øya prøver nå å stramme inn regelverket og stenge utestedene tidligere. For hotelleierne kan det bety at festen er over. De er avhengig av at Ibiza opprettholder ryktet som Europas partysted nummer en.

- Vi må bare leve med at det er sånn. Vi kalkulerer hvert år med store skader på inventar og liknende, sier hotelleier Migel Angel ved Hotell Montana, som har mange norske gjester.

I midten av juli gikk en nordmann berserk i ecstasyrus og klatret opp i hotellets parabolantenne.

- Han datt sju meter ned, og var nesten umulig å snakke med. Jeg tilkalte både politi og ambulanse, men han rømte. Jeg kastet ham ut av hotellet, sier Angel og gir nordmenn følgende attest:

- De drikker mer enn de burde og ødelegger like mye som britene. Forskjellen er bare at nordmennene gjør opp for sine ødeleggelser.

LIVLØS: - Det er den verste opplevelsen jeg har hatt, sier mannen som måtte bære den livløse britiske jenta inn på akuttmottaket.
SEXKULTUR:</B> Lettkledde jenter er en naturlig del av underholdningen på vanlige diskoteker og utesteder.
SKUMPARTY: 4000 ungdommer bader i skum på utestedet Amnesia klokka seks om morgenen.