Mammas siste ord til Utøyas yngste offer

Med foreldrenes samtykke gjengir Dagbladet i dag deler av mammas siste hilsen til Sharidyn Svebakk-Bøhn (14).

YNGST: Sharidyn feiret 14-årsdag søndagen før hun dro på Utøya. Der ble hun barnemorderens yngste offer. Foto: Privat
YNGST: Sharidyn feiret 14-årsdag søndagen før hun dro på Utøya. Der ble hun barnemorderens yngste offer. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kjærlighet kommer i alle størrelser og fasonger, men du lærte meg hva uforbeholden kjærlighet var. Åååh hvor bortskjemte vi ble av din kjærlighet, skriver mamma Vanessa Svebakk i et avskjedsbrev til datteren Sharidyn «Sissi» Svebakk-Bøhn.

22. juli ble hun Utøyas yngste offer, skutt to ganger bakfra. I ettertid fikk familien oppgitt fire mulige steder hun kunne være drept.

Levningene ble fjernet fra øya før drapet ble dokumentert. Usikkerheten gnager, men de slår seg nå til ro med at datteren ble funnet død i vannkanten nedenfor en skrent ved Kjærlighetsstien. I dag legges hennes obduksjonsrapport fram for retten.

Søskenkjærlighet Foreldrene bestemte seg tidlig for at det ikke var døden som skulle dyrkes, men livet hun hadde levd og tiden de fikk sammen.

- Som barn var du alltid en boblende bunt av lykke, men av og til tankefull. Ettersom du ble eldre, kom du alltid godt overens med folk du møtte og skilte deg alltid ut i mengden, selv om du skydde unna oppmerksomhet, skriver mamma.

Den livsglade jenta med den store omsorgen for sine to mindreårige søsken, Savannah og Sydney, var på Utøya for første gang. Hele tiden snakket hun med moren på telefon og sendte henne tekstemeldinger om hvor bra hun hadde det. Helt til den siste telefonen. Hun var redd. Veldig redd. Klokka var 17.26.

I RETTEN: Vanessa Svebakk og Odd Roger Bøhn er i dag i Oslo tingrett for å være til stede når datterens obduksjonsrapport legges fram for retten. Bildet er tatt etter avtale med familien. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet
I RETTEN: Vanessa Svebakk og Odd Roger Bøhn er i dag i Oslo tingrett for å være til stede når datterens obduksjonsrapport legges fram for retten. Bildet er tatt etter avtale med familien. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet Vis mer

- Det var en bunnløs frykt, en stemme jeg aldri før hadde hørt henne med, sier Vanessa til Dagbladet.

Helt nummer 1 Da samtalen ble brutt etter nærmere to minutter, satte moren seg øyeblikelig i bilen med kurs for Utøya.

I ettertid har det vist seg at Sharidyn først forsøkte å varsle politiet om skytingen. Telefonen til 113 er loggført klokka 17.25. Da Sharidyn ikke kom fram på nødnummeret, ringte hun sin mor.
 
- I mine øyne er hun en helt, som forsøkte å varsle, sier Vanessa.

Men det er ikke denne siste samtalen foreldrene minnes når de tenker på barnet de mistet så alt for tidlig.

- En av de siste samtalene jeg hadde med deg på den skjebnesvangre dagen fremkaller alltid et smil på mine lepper når jeg gjenforteller hvor mye du likte Gro Harlem Brundtland (som du møtte på Utøya). Jeg huskler du skrev på skolen at jeg, din mor, var din helt nummer en. Som mor var jeg selvsagt ekstatisk over det. Du fleipet med meg om at Gro Harlem Bruntland nå var nummer en, og jeg hadde dumpet til annen plass, skriver moren i sitt brev til datteren.

Flokk av engler 5. august 2011 ble Sharidyn begravet. Til stede i Bragernes kirke i Drammen var tidligere statsminister Gro Harlem Bruntland.

- Jeg er overbevist om at hadde du visst at Gro var her og feiret ditt liv sammen med oss, ville du helt sikkert boblet over av lykke, skriver hun.

RINGTE MAMMA: Vanessa Svebakk mistet sin 14 år gamle datter Sharidyn på Utøya. Både før og under terrorangrepet var datteren i telefonkontakt med sin mor. Her er Vanessa hjemme i Drammen, med datterens tursekk og sko ved sin side.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
RINGTE MAMMA: Vanessa Svebakk mistet sin 14 år gamle datter Sharidyn på Utøya. Både før og under terrorangrepet var datteren i telefonkontakt med sin mor. Her er Vanessa hjemme i Drammen, med datterens tursekk og sko ved sin side. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

I dag blir det en tung dag for familien i Oslo tingrett, når obdusenter og krimteknikkere legger fram sine rapporter om Sharidyn. På tiltalebenken noen meter unna sitter da mannen som gjorde seg til barnemorder.

- Vi vil at folk skal vite hva han har gjort. Han henrettet et barn, vår datter. Han skjøt henne bakfra. Så feig er han, sier Vanessa.

Det vakre i livet Mer har hun ikke til overs for den tiltalte. Resten av livet handler om å hedre det som er og det som var vakkert.

- Da det ble bekreftet at du ikke ville komme hjem på den måten vi hadde bedt for, så jeg for meg deg i midten av en flokk med engler.

- Uansett hvor tung det er å innse at vi måtte ta farvell med deg, vit at vi alltid vil holde deg levende i våre hjerter, inntil vi en dag møtes igjen. Så spre dine vinger min søte lille engel, for himmelen feirer din ankomst.

- Det er ingen tvil i vår sjel om at du visste hvor høyt vi elsket deg, og hvor mye du elsket oss. Hver eneste dag savner jeg deg, vi savner deg, dine søstre savner deg.

STOLT DATTER: Her har Sharidyn sendt moren en MMS med bildet av teltet 14-åringen slo opp helt alene på Utøya den første kvelden.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
STOLT DATTER: Her har Sharidyn sendt moren en MMS med bildet av teltet 14-åringen slo opp helt alene på Utøya den første kvelden. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Les mer om «Sissi» her