Mammografi gir falsk trygghet

Kvinner som går til mammografi, kan ikke stole på at undersøkelsen avslører kuler i brystene. Det viser seg at mellom 10 og 15 prosent av svulstene ikke blir oppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg trodde jeg kunne føle meg trygg når jeg gikk til mammografiundersøkelse en gang i året. Derfor stusset jeg når jeg plutselig kjente en ganske stor kul i det ene brystet. Det var bare fire-fem måneder siden jeg hadde vært til undersøkelse på en anerkjent, privat klinikk. Der sa de at jeg ikke hadde tegn til brystkreft, forteller en 44 år gammel småbarnsmor. Hun gikk til lege, og kulen, som var på to centimeter, viste seg å være ondartet. Kreften hadde også spredt seg til flere lymfeknuter under armen. Hun fikk beskjed av sykehuset som opererte henne at svulsten i brystet hadde vært der lenge.

44-åringen er ikke alene om denne bitre erfaringen. Dagbladet kjenner til flere tilfeller der relativt store svulster ikke er blitt oppdaget under røntgenundersøkelsen.

Ses ikke på bilde

- Mellom 10 og 15 prosent av svulstene blir oversett. Dette kan i noen få tilfeller skyldes menneskelig svikt, men i de fleste tilfellene skyldes det rett og slett at svulsten ligger slik til at den ikke er mulig å se på bildet, bekrefter sjeflege og en av landets ledende brystkrefteksperter, Rolf Kåresen ved Ullevål sykehus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer