Mammografi snart for alle

Den norske brystkreftscreeningen viser meget gode resultater. Fra 1995 til 1998 ble 160000 kvinner fra 50 til 69 år i Oslo, Akershus, Rogaland og Hordaland invitert til undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er svært fornøyd med at hele 80% av kvinnene møtte til undersøkelsen, sier Steinar Thoresen.

De ferske tallene viser at svulstene er mindre enn 13 mm i diameter og at bare 20% har spredning til armhulen. - Dette er blant de beste resultatene i verden, sier prosjektleder dr.med. Steinar Thoresen.
Undersøkelsen påviste kreft hos 881 kvinner. Svulstene var i gjennomsnitt 13 millimeter i diameter, og 20% hadde spredning til lymfekjertlene i armhulen.

- Dette er blant de beste resultatene som er oppnådd ved screeningundersøkelser i verden, sier Thoresen.
Sjansene for å overleve øker betraktelig når kreftsvulstene oppdages når de er små. Når kreften er begrenset til selve brystet (stadium 1), lever fortsatt nærmere 90% av kvinnene etter fem år.

- Vi kan sannsynligvis redusere brystkreftdødeligheten med 40 til 50% ved landsomfattende mammografiundersøkelser, sier Steinar Thoresen.
Det er nå bestemt at fire nye fylker, Nordland, Sør- og Nord-Trøndelag og Buskerud, skal med i undersøkelsen fra 1999. 13 av 19 fylker er med i screeningen. Thoresen anslår at Telemark, Aust- og Vest-Agder vil starte høsten 1999, og Troms og Finnmark noe seinere.