Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mammografi snart for alle

Den norske brystkreftscreeningen viser meget gode resultater. Fra 1995 til 1998 ble 160000 kvinner fra 50 til 69 år i Oslo, Akershus, Rogaland og Hordaland invitert til undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er svært fornøyd med at hele 80% av kvinnene møtte til undersøkelsen, sier Steinar Thoresen.

De ferske tallene viser at svulstene er mindre enn 13 mm i diameter og at bare 20% har spredning til armhulen. - Dette er blant de beste resultatene i verden, sier prosjektleder dr.med. Steinar Thoresen.
Undersøkelsen påviste kreft hos 881 kvinner. Svulstene var i gjennomsnitt 13 millimeter i diameter, og 20% hadde spredning til lymfekjertlene i armhulen.

- Dette er blant de beste resultatene som er oppnådd ved screeningundersøkelser i verden, sier Thoresen.
Sjansene for å overleve øker betraktelig når kreftsvulstene oppdages når de er små. Når kreften er begrenset til selve brystet (stadium 1), lever fortsatt nærmere 90% av kvinnene etter fem år.

- Vi kan sannsynligvis redusere brystkreftdødeligheten med 40 til 50% ved landsomfattende mammografiundersøkelser, sier Steinar Thoresen.
Det er nå bestemt at fire nye fylker, Nordland, Sør- og Nord-Trøndelag og Buskerud, skal med i undersøkelsen fra 1999. 13 av 19 fylker er med i screeningen. Thoresen anslår at Telemark, Aust- og Vest-Agder vil starte høsten 1999, og Troms og Finnmark noe seinere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media