Mammografi-suksess i verdenstoppen

Den første runden med mammografi-screening i Rogaland har vært en suksess. Resultatene er faktisk de beste som er oppnådd i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det sier prosjektleder Steinar Thoresen ved Kreftregisteret. Nå venter han spent på resultatene fra prøvefylkene Oslo, Akershus og Hordaland som kan være klare før sommeren.

Rogaland var ferdig med første 2-årige runde av bildetakingen allerede i november. Men først nå er resultatene klare etter at kvinnene har vært utredet, behandlet og operert.

27nbsp;600 kvinner

Over 27 600 kvinner har vært undersøkt, og 230 tilfeller av kreft er påvist. Kvinnene som ble invitert i den første 2-årige undersøkelsesrunden, er nå i gang med runde nummer to.

Stortinget har som kjent allerede bevilget penger til fire nye prøvefylker, mens det i forrige uke ble vedtatt landsomfattende undersøkelser, mye basert på suksessen fra Rogaland.

Frammøtet ved Mammografiseksjonen på Sentralsjukehuset i Rogaland har imponert ved at 9 av 10 innkalte kvinner har stilt opp, med enda bedre frammøte i noen kommuner.

Mer kreft enn ventet

- Det er funnet en del mere kreft enn antatt. På grunnlag av det vi har lært fra utlandet og Sverige, var det ventet å finne 6 krefttilfeller per 1000 kvinne som ble undersøkt. I Rogaland dreier det seg om langt over 9 per 1.000, forteller Thoresen.

Han vedgår at det kan høres rart ut å betegne så mange funn som positivt, men mener dette tyder på at røntgenleger og radiografer har gjort en svært god jobb.

Topp resultat

Thoresen fastslår at det ser veldig bra ut for Rogaland. Resultatene i fylket er blant de beste som noensinne er vist i hele verden. Det kom også fram på et kurs for røntgenleger i Kristiansand denne uken.

Grunnen til at det er oppdaget så mye brystkreft i denne regionen, skyldes neppe den såkalte «Rogalandsmutasjonen», mener han.

I fylket er det en del krefttilfeller som kan dokumenteres som et resultat av arveanlegg. Men det gjelder særlig unge kvinner.

Tilfellene av arvelig kreft synes også å være høyere i Oslo enn i Rogaland.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer