3 METER TANN: Forsker Trevor Valle undersøker Zeds venstre støttann, som blir beskrevet som usedvanlig lang. AP Photo/Damian Dovarganes/Scanpix
3 METER TANN: Forsker Trevor Valle undersøker Zeds venstre støttann, som blir beskrevet som usedvanlig lang. AP Photo/Damian Dovarganes/ScanpixVis mer

Mammut funnet i Los Angeles sentrum

Zed's dead.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For 40 000 år siden gresset mammuten Zed fredelig rundt. Det var istid, og dyret led i en alder av nesten 50 år av både leddgikt og brukne ribbein.

Døden kom som følge av at Zed satte seg fast og sultet i hjel, melder Reuters.

Nå ble han nettopp funnet midt i Los Angeles — en av verdens største byer, med lite som minner om elvebredden hvor Zed tilbrakte sine siste minutter.

RIK OPPDAGELSE: I tillegg til Zed-fossilet ble det oppdaget rester fra en rekke eksotiske og utdødde dyr, i tjæregropen La Brea. Foto: Scanpix/David McNew/Getty Images/AFP
RIK OPPDAGELSE: I tillegg til Zed-fossilet ble det oppdaget rester fra en rekke eksotiske og utdødde dyr, i tjæregropen La Brea. Foto: Scanpix/David McNew/Getty Images/AFP Vis mer

Velfødd
- Det som gjør dette så spesielt og spennende, er at Zed er komplett eksemplar, sier Shelley Cox, som leder arbeidet på Page Museum med å avdekke funnet.

Zed, døpt av forskerne som fant ham, ble funnet nær den ekstremt fossilrike tjæregropen La Brea, like ved Miracle Mile-distriktet i LA sentrum. Og ifølge forskerne er dyret helt unikt.

HÆL-IG: En entusiastisk forskningsleder Shelley Cox viser fram Zeds hæl. REUTERS/Karen Knauer/Page Museum/Handout
HÆL-IG: En entusiastisk forskningsleder Shelley Cox viser fram Zeds hæl. REUTERS/Karen Knauer/Page Museum/Handout Vis mer

- Han er virkelig stor i forhold til mammuter vi har funnet i La Brea før. Støttennene er betydelig større enn hva vi hadde forventa, sier Cox, som offentliggjorde funnet i går.

Ble ikke spist
Oppdagelsen beskrives som enestående, og i tillegg til Zed har de avdekket 700 andre eksotiske funn, fra utdødde dyr som skrekkulv, amerikansk løve og sabeltanntiger.

DET INDRE ER VIKTIGST: Slik så Zed ut. AFP PHOTO/ ROBYN BECK
DET INDRE ER VIKTIGST: Slik så Zed ut. AFP PHOTO/ ROBYN BECK Vis mer

Forskerne mener at årsaken til den unike kvaliteten på Zeds levninger, er at han tidlig ble dekt av avleiring og sand — utenfor rekkevidden til åtseletere.

Det lå lenge an til at Zed for alltid ville forbli skjult i jorda under verdensbyen. Funnet ble nemlig gjort ved en tilfeldighet, under bygging av fundamentet til en parkeringsgarasje.

BRØL: Forskeren Herb Schiff rengjør et løvekranium. Foto: Scanpix/ David McNew/Getty Images/AFP
BRØL: Forskeren Herb Schiff rengjør et løvekranium. Foto: Scanpix/ David McNew/Getty Images/AFP Vis mer

Undersøkelser viser at Zed var av arten kolombiansk mammut, som er en av de største elefantene som har levd. Den siste døde trolig for bare 7800 år siden.

STORT: Det er venta at museet vil doble fossilsamlinga etter funnene. Foto: REUTERS/Karen Knauer/Page Museum/Scanpix
STORT: Det er venta at museet vil doble fossilsamlinga etter funnene. Foto: REUTERS/Karen Knauer/Page Museum/Scanpix Vis mer