Mammut funnet i Los Angeles sentrum

Zed's dead.

3 METER TANN: Forsker Trevor Valle undersøker Zeds venstre støttann, som blir beskrevet som usedvanlig lang. AP Photo/Damian Dovarganes/Scanpix
3 METER TANN: Forsker Trevor Valle undersøker Zeds venstre støttann, som blir beskrevet som usedvanlig lang. AP Photo/Damian Dovarganes/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For 40 000 år siden gresset mammuten Zed fredelig rundt. Det var istid, og dyret led i en alder av nesten 50 år av både leddgikt og brukne ribbein.

Døden kom som følge av at Zed satte seg fast og sultet i hjel, melder Reuters.

Nå ble han nettopp funnet midt i Los Angeles — en av verdens største byer, med lite som minner om elvebredden hvor Zed tilbrakte sine siste minutter.

Velfødd- Det som gjør dette så spesielt og spennende, er at Zed er komplett eksemplar, sier Shelley Cox, som leder arbeidet på Page Museum med å avdekke funnet.

Zed, døpt av forskerne som fant ham, ble funnet nær den ekstremt fossilrike tjæregropen La Brea, like ved Miracle Mile-distriktet i LA sentrum. Og ifølge forskerne er dyret helt unikt.

- Han er virkelig stor i forhold til mammuter vi har funnet i La Brea før. Støttennene er betydelig større enn hva vi hadde forventa, sier Cox, som offentliggjorde funnet i går.

Ble ikke spistOppdagelsen beskrives som enestående, og i tillegg til Zed har de avdekket 700 andre eksotiske funn, fra utdødde dyr som skrekkulv, amerikansk løve og sabeltanntiger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer