Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Man behøver ikke be foreldrene om tillatelse for å gå rundt juletreet og synge «Et barn er født i Betlehem»

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen beroliger skoleledere. 

- Hvis noen mener at nissen er overtro - skal du da be foreldrene om lov før du lager en pappnisse? spør kunnskapsministeren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
- Hvis noen mener at nissen er overtro - skal du da be foreldrene om lov før du lager en pappnisse? spør kunnskapsministeren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nettavisen meldte i går at rektor på Slemdal skole krevde tillatelse for at barna skulle få gå rundt juletreet.

Frps vararepresentant på Stortinget Geir H. Karlsen har to døtre på skolen, og var ikke fornøyd .

- Det er trist at skolen gjør noe så hyggelig, tradisjonelt og fredelig som å gå rundt juletreet til noe kontroversielt som krever ekstraordinær behandling, sa Karlsen til Nettavisen.

Fikk nye instrukser i fjor

Rektor på Slemdal skole Vegard Tversland Kjesbu sier de gjorde det for å følge opplæringsloven.

- Tidligere har man har hatt skolegudstjenester, og så har skolene bedt foreldrene si fra hvis elevene ikke skal delta. Så kom det en tolkningsuttalelse fra utdanningsdirektoratet i november 2015, hvor det sto at dette ikke er godt nok, og at man må ha en aktiv påmelding hvor man velger det ene eller det andre alternativet.

I loven står det «Elevar skal etter skriftleg melding frå foreldra få fritak frå dei delar av undervisninga ved den enkelte skolen som dei ut frå eigen religion eller eige livssyn opplever som utøving av ein annan religion eller tilslutning til eit anna livssyn, eller som dei på same grunnlag opplever som støytande eller krenkjande.»

Det er altså opp til den enkelte foresatte å vurdere om noe er utøving av en annen religion.

- Vi har i ledergruppen sett på lovteksten (§2-3a) og direktoratets tolkning, og kommet til at den også må gjelde for juletregang. Når man går rundt et juletre synges det blant annet kristne sanger og det har vi vurdert til å komme inn under begrepet salmer i lovteksten

- Kunnskapsministeren skriver i sosiale medier i dag at det ikke er nødvendig for å gå rundt juletreet.

- Hvis han mener det må han endre loven. Eventuelt må det komme en avklaring som sier at det å gå rundt juletreet ikke vurderes av direktoratet som å være utøving av religion. Vi i skoleverket må forholde oss til regelverket som er nå.

Har ikke blitt presset av noen

Rektoren påpeker at de bare følger pålegg fra direktoratet.

- Kommer det endringer, forholder vi oss til dem. Og så må jeg ta høyde for at jeg er rektor og ikke jussekspert. Så derfor bør direktoratet si når det gjelder og når det ikke gjelder.

- Har du vært for forsiktig?

- Jeg tenker at jeg etter beste evne har forsøkt å forstå tolkningsuttalelsen.

Men han avviser at de ber om tillatelse fordi det har kommet påtrykk fra noen.

- Vi er ikke blitt presset av noen til å endre praksis her. Vi forholder oss til den presiseringen som Utdanningsdirektoratet kom med i november i fjor. Vi rakk ikke å gjøre endringen til julearrangementene i fjor, men har nå fulgt den i år.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen avviser at man må ha tillatelse for å gå rundt juletreet.

- Det er riktig at hvis foreldre opplever at det er religiøse aktiviteter, så kan de be om fritak. Men det er overhodet ikke noe behov for å be om tillatelse for å gå rundt juletreet, eller synge normale julesanger. Det er ikke en diskusjon engang, sier han til Dagbladet.

- Det å synge en julesang som også handler om gud, er ikke forkynnelse, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Øistein Norum Monsen
- Det å synge en julesang som også handler om gud, er ikke forkynnelse, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Å synge en julesang som også handler om gud er ikke forkynnelse

I tolkningsuttalelsen siteres et rundskriv departementet som refererer til en dom fra Den europeiske menneskerettighetsdomstol.

«Dommen omtaler også deltagelse i religiøse aktiviteter (bønn, salmesang, gudstjenester og lignende) og uttrykker bekymring, spesielt for de yngste elevene. Departementet ber derfor skolene være spesielt aktsomme overfor de laveste klassetrinnene.»

Isaksen sier dette ikke endrer noe.

- Skolen skal ikke drive forkynnelse, men det å synge en julesang som også handler om gud, er ikke forkynnelse. Man behøver ikke be foreldrene om tillatelse for å synge «Et barn er født i Betlehem» eller «Deilig er jorden.

- Det står i notatet fra Utdanningsdirektoratet at de anbefaler at man aktivt må melde seg på gudstjeneste og alternative arrangementer. Kan det misforstås?

- For å si det først - jeg er veldig for julegudstjeneste. Det er en viktig tradisjon og jeg synes så mange som mulig burde ha det. Og de kan også velge ikke å ha det, hvis de vil. Og foreldrene har rett til å frita barn, og de skal ha et godt alternativ. Men å gå rundt juletreet er en helt vanlig juletradisjon som det SELVFØLGELIG er greit å ha uten at man må spørre foreldrene.

Han understreker at det ikke er ulovlig for skolen å be foreldrene om tillatelse hvis de synes det er fornuftig.

- Men vi kan ikke ha det sånn. Hvis noen mener at nissen er overtro - skal du da be foreldrene om lov før du lager en pappnisse? Feir jul med glede - også i skolen, sier Isaksen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!