Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Man blir ikke verdensmester uten å bli norgesmester først

SVs Heikki Eidsvoll Holmås er kritisk til at Jens Stoltenberg vil gå omveien om utlandet for å bremse norsk oljeutvinning.

KRITISERER KLIMA-JENS: SVs Heikki Eidsvoll Holmås, tidligere utviklingsminister under daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap), kaller det en ansvarsfraskrivelse at sistnevte tilsynelatende søker hjelp internasjonalt for å bremse den norske olje- og gassvirksomheten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KRITISERER KLIMA-JENS: SVs Heikki Eidsvoll Holmås, tidligere utviklingsminister under daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap), kaller det en ansvarsfraskrivelse at sistnevte tilsynelatende søker hjelp internasjonalt for å bremse den norske olje- og gassvirksomheten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eksstatsminister Jens Stoltenberg er i gang med sin nye deltidsjobb som FNs spesialutsending for klima, som han skal sjonglere samtidig som han leder Arbeiderpartiet og opposisjonen i Stortinget her hjemme.

Til Dagbladet sier Stoltenberg i dag at han håper en ny, internasjonal klimaavtale vil bremse også norsk olje- og gassutvinning.

Han får svar fra en rødgrønn kollega, tidligere utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV), som også merker seg at statsminister Erna Solberg (H) er hjertens enig med Stoltenberg.

- Det er en fullstendig ansvarsfraskrivelse og egentlig litt pinlig dersom det er slik at ledende norske politikere må reise til utlandet for å få hjelp til å redusere den norske oljeutvinningen, sier Holmås til Dagbladet.

Må bremse selv SV-eren som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, bemerker at halvparten av alle kjente forekomster av olje og gass globalt er nødt til å bli liggende dersom klimatiltakene skal monne.

- Da blir det helt feil å gjøre som Erna Solberg og Siv Jensen gjør i regjering, nemlig å gi full gass i letingen etter mer olje og gass. Når Solberg deler håpet om at en klimaavtale vil stanse norske oljeprosjekter, blir det som å tråkke klampen i bånn, samtidig som du håper at noen setter opp en mur foran deg, sier han, og legger til:

- Vi er nødt til å bremse sakte ned selv.

- Er du ikke redd for at redusert norsk utvinning bare vil erstattes av økt utvinning i andre deler av verden der olje- og gassproduksjonen er enda mer skitten?

- Statistisk sentralbyrå leverte en rapport før valget, der de sier at det er et kostnadseffektivt tiltak å redusere norsk olje- og gassproduksjon. Og de mener at redusert norsk aktivitet, ikek nødvendigvis fører til at dent øker andre steder. Og sannheten er jo den at til og med Jens Stoltenberg og Erna Solberg sier de regner med at olje- og gassvirksomheten kommer til å gå ned dersom vi får på plass en internasjonal forpliktende klimaavtale. Når vi vet at vi bare kan utvinne halvparten av de kjente forekomstene, og det gjelder alle land kloden, så er det veldig dumt å legge opp til økt investeringer her hjemme. Investeringer vi vet kommer til å føre til aktivitet i mellom 30 og 50 år framover.

- Må jobbe for troverdigheten Han er ikke overrasket over at den tidligere og den nåværende statsministeren er på linje.

- Ap, Høyre og Frp utgjør den alliansen som har skapt et oljeflertall år etter år. Men jeg mener det er helt nødvendig å skifte kurs dersom vi skal klare jobben med å stanse klimaendringene.

- Han Jens Stoltenberg ha troverdighet som klimautsending for FN når han tilhører oljeflertallet du beskriver?

- Jeg tror Stoltenberg kommer til å gjøre en kjempejobb med å drive dette arbeidet framover og spille en rolle i de forandringene som må skje. Men man klarer ikke å bli verdensmester uten å bli norgesmester først, det er helt umulig. Jeg tror det er viktig å ha med folk som har bakgrunn fra oljeland, og fra land uten olje, for å drive forhandlingene i riktig retning. Men det er helt avgjørende at man evner å ta grep også nasjonalt, for å kunne skape den troverdigheten man trenger internasjonalt for å lykkes, sier Holmås.

Han understreker at denne prosessen bare blir rettferdig dersom de landene som slipper ut mest i dag, er de som kutter mest i framtida.

- Nettopp fordi vi har tjent oss rike på olje, fordi vi er det landet i verden som utvinner mest fossil energi per innbygger, fordi vi er verdens tredje største eksportør av gass og verdens sjuende største eksportør av olje, så må vi forplikte oss, sier han.

OLJE-ENIGHET: Som FNs spesialutsending for klima jobber Jens Stoltenberg for at en sterk, ny klimaavtale skal skru igjen kranene på de dårligste norske oljeprosjektene. Erna Solberg støtter ham fullt ut.   Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
OLJE-ENIGHET: Som FNs spesialutsending for klima jobber Jens Stoltenberg for at en sterk, ny klimaavtale skal skru igjen kranene på de dårligste norske oljeprosjektene. Erna Solberg støtter ham fullt ut. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart