Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Man dør jo ikke av svineinfluensa

Kims kamerat Tommy (27) ble syk da han var på ferie. Døde på Rikshospitalet for en måned siden.

DØDE PÅ RIKSHOSPITALET: 27 år gamle Tommy Bradal. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
DØDE PÅ RIKSHOSPITALET: 27 år gamle Tommy Bradal. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):Unggutten Tommy Bradal (27) fra Hunndalen på Gjøvik var lite fornøyd med årets norske sommer. Sammen med venner kastet han seg på en ferietur til Kypros i slutten av august. På vei hjem følte han seg dårlig. Det begynte som en vanlig forkjølelse.

Verre og verre
Etter hvert ble han bare verre og verre. 4. september ble han lagt inn på sykehus. To dager senere var tilstanden så dårlig at han måtte overføres til Rikshospitalet. Der ble han til han døde 2. oktober.

Tommys bestevenn Kim er ikke i tvil:
—Ta vaksinen! Jeg har opplevd hvor tilfeldig og urettferdig sykdommen rammer, sier Kim til Dagbladet.

Kim og Tommy hadde kjent hverandre i fem-seks år og var i perioder sammen nesten hver dag. Kim forteller om en bilinteressert, real og svært sosial kamerat som var godt likt av alle. Siste gangen han pratet med Tommy var på telefon et par dager før bestevennen ble lagt inn på sykehuset.

Kim var redd, men trøstet seg lenge med at Tommy ikke var i noen av risikogruppene.
—Man dør jo ikke av svineinfluensa, tenkte vi da.


Bursdag i koma

Tommys foreldre holdt ham oppdatert om tilstanden. På Tommys bursdag dro han til sykehuset, men gikk ikke inn i rommet.

 —Tommy lå i hjerte- og lungemaskin. Han reagerte på foreldrenes stemmer og legene mente at han burde spare kreftene sine til å kjempe mot sykdommen og ikke anstrenge seg på grunn av oss, forteller kameraten.

—Egentlig er jeg glad for at jeg ikke så ham på sykehuset med alle maskinene og slangene koblet til. Jeg vil huske ham som han var, sier han ettertenksomt.

Tida etter at bestekameraten døde har vært tung. Kim forsøker å leve som før, men skrur opp radioen når det kommer nyheter om svineinfluensa.
 
—Når det meldes om nye dødsfall, tenker jeg på familie og nærmeste. Jeg har heldigvis utrolig god støtte i vennegjengen og på arbeidsplassen. Tommy var den som holdt vennegjengen samlet. Nå må vi selv passe på at vi  ikke sklir fra hverandre, for det hadde han nok ikke likt.


Fikk ikke kontakt
—Tommy var så syk at foreldrene ikke lenger fikk skikkelig kontakt med ham. Lungene ble dårligere og dårligere, forteller foreldrene i et intervju med Oppland Arbeiderblad.


27 år og udødelig. Det trodde både Tommy Bradal selv og foreldrene Gunn Solfrid og Magne. Likevel endte foreldrene som fortvilte tilskuere ved sengekanten. I fire uker kjempet Tommy for livet.

—Tommy var lenge sterk. Legene var ofte overrasket over hvor mye han tålte. Behandlingen i seg selv var ofte farlig. Ansatte fortalte at den var den tøffeste kuren sykehuset hadde å by på, sier Tommys far til Oppland Arbeiderblad.

2. oktober klarte ikke kroppen mer.
—Litt over klokka ni var slaget tapt. Vi skjønte det ikke da, og sliter fortsatt med å akseptere at han er borte, sier Tommys mor til avisen.
På sykehuset sto erfarne leger og sykepleiere og gråt.

«Ingen er trygge»

Ifølge foreldrene tilhørte Tommy ingen risikogruppe. Han var stor, sterk — og frisk.
Tapet oppleves som dypt urettferdig.
—Vi skal ikke overleve vår eneste sønn. Det er det ingen mening i, sier Magne.
Foreldrene håper andre forstår hvor viktig det er å vaksinere seg, selv om man har god helse.
— Ingen er trygge, sier de.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media