Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Man er ikke mindre kvinne selv om man føder ved keisersnitt»

Firebarnsmammaen Linn Stokke (38) er - etter tre keisersnitt og en vanlig fødsel - ikke i tvil: - Kvinner må få bestemme over sin egen fødsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om den skjer ved keisersnitt, eller på vanlig måte - mener Linn Stokke det bare er én person som bestemmer over sin egen kropp; kvinnen selv.

- Det er forhistorisk å diskutere hvorvidt det skal være slik. Det burde være en selvfølge, mener den aktive 38-åringen, som både er forretningskvinne, forfatter og skuespiller.

Hun er mor til Frikk (15), Mikkel (12), Bendik (10) og veslejenta Sine (5). Bare eldstemann er født på vanlig måte, de tre neste barna er alle tatt ved keisersnitt.

- Det å få barn er selve juvelen i livet, enten det er ved hjelp av keisersnitt eller vanlig fødsel, sier Linn Stokke.

Hun mener ikke at flere keisersnitt er noe mål, flest mulig bør føde på naturlig måte. Poenget er å la kvinnen ha muligheten til å velge.

- Det å kjenne et barn bli dratt ut av deg er ubeskrivelig stort. I det øyeblikket ble jeg et «bedre» menneske. En vanlig fødsel er vondere enn vondt, og vondere enn det igjen, men jeg kunne gjerne ha gjort det igjen, forteller Linn engasjert.

Enke og gravid

Hun opplevde det tragiske å bli enke 26 år gammel, da hun var gravid med nummer to. Samboeren og skuespilleren Hans Ola Sørlie døde i en trafikkulykke bare 34 år gammel.

- Jeg ønsker ikke å si så mye om det, bortsett fra at det var forferdelig tøft. Fødselen startet fem uker før termin og Mikkel lå i seteleie. På grunn av min situasjon, valgte legene keisersnitt, sier Linn.

Noen år seinere fant hun lykken hos finansmannen Atle Brynestad, og sammen har de to barn. Samtidig ble hun reservemor til fire barn, som i dag er i alderen 13 til 20 år.

- Bendik ble tatt ved keisersnitt sju uker før tida, fordi legene var usikre på om babyen vokste slik den skulle. Seinere viste det seg at det ikke stemte. Bare 1500 gram tung ble han hentet ut, men Bendik kom seg utrolig fort etter fire uker på prematuravdelingen.

Linn ønsket å føde normalt da barn nummer fire var ventet.

- Da veslejenta skulle komme, ville jeg fryktelig gjerne føde normalt. Jeg fikk rier også, men legene valgte å ta keisersnitt likevel, forteller hun.

Ny generasjon

Slank og sprek som en ungjente er det vanskelig å forestille seg at hun har satt fire barn til verden.

- Det er bare tull at graviditeter og amming ødelegger kroppen. Det er hva du gjør det til selv. I dag er ikke en kvinne lenger «uinteressant» når hun har født. Den nye generasjonen mødre fyller så mange roller, ikke bare som kvinne og mor, men i yrkeslivet også. I dag føder kvinner barn en dag og styrer nasjoner og bedrifter den neste. Det gjør det mer spennende enn noen gang å være kvinne, sier Linn Stokke.

Mislykkes

Hun tror grunnen til at stadig flere kvinner velger keisersnitt, er at det er for mye frykt for smerte og for å mislykkes.

- Kvinner må gis tillit til egne instinkter, samtidig som jeg tror at bedre informasjon ville ha ført til færre keisersnitt, sier hun.

Men det er lett, påpeker Linn, å vekke skyldfølelse hos kvinnen som velger keisersnitt.

- Man er ikke mindre kvinne om man føder ved keisersnitt. Ingen kvinne skal tvinges til noe hun absolutt ikke vil. Det er hennes kropp og hennes liv.