- Man får resultater av tortur

USA mener «røffe avhørsteknikker» har gitt dem verdifull informasjon fra Al Qaida-fanger på Guantanamo-basen.

- FÅR RESULTATER AV TORTUR: Den omstridte Guantanamo-basen er igjen i skuddlinjen etter at Wikileaks offentliggjorde over 700 dokumenter om fangeleiren på Cuba. Foto: AFP PHOTO/Scanpix
- FÅR RESULTATER AV TORTUR: Den omstridte Guantanamo-basen er igjen i skuddlinjen etter at Wikileaks offentliggjorde over 700 dokumenter om fangeleiren på Cuba. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det amerikanske militæret mener bruk av tortur har hjulpet dem med å få verdifull og nøyaktig informasjon fra Al Qaida-fanger, ifølge hemmelige dokumenter lekket av Wikileaks om den omstridte Guantamano-basen på Cuba, skriver The Guardian.

Varslernettstedet Wikileaks offentliggjorde i dag over 700 dokumenter om den omstridte fangeleiren på Cuba.

Flere storaviser som The New York Times, The Guardian, The Wahsington Post og The Daily Telegraph har fått tilgang på dokumentene, og gir en vurdering av de 780 personene som er holdt innesperret i leiren på Guantanamo Bay siden den åpnet i 2002.

«Røffe avhørsteknikker» Saudiske Maad al-Qahtani og mauritiske Mohammed Ould Salahi er blant fangene som sitter sperret inne på Guantanamo-basen på ubestemt tid.

Qahtani, som har vært der i elleve år, skal ifølge amerikanske myndigheter ha vært «den 20. kaprer», men skal ved små marginer ha mislykkes i å komme seg inn i USA før terrorister tok kontroll over passasjerfly for å fly dem inn i World Trade Center og Pentagon.

- Til tross for at offentlig utgitte avhør viser at fangen ble utsatt for røffe avhørsteknikker i tidlige stadier av fangeoppholdet, virker fangens innrømmelse av å være involvert i Osama bin Ladens spesialoppdrag i USA til å være sant, står det i amerikanernes vurdering av Qahtani.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer