- Man får resultater av tortur

USA mener «røffe avhørsteknikker» har gitt dem verdifull informasjon fra Al Qaida-fanger på Guantanamo-basen.

- FÅR RESULTATER AV TORTUR: Den omstridte Guantanamo-basen er igjen i skuddlinjen etter at Wikileaks offentliggjorde over 700 dokumenter om fangeleiren på Cuba. Foto: AFP PHOTO/Scanpix
- FÅR RESULTATER AV TORTUR: Den omstridte Guantanamo-basen er igjen i skuddlinjen etter at Wikileaks offentliggjorde over 700 dokumenter om fangeleiren på Cuba. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det amerikanske militæret mener bruk av tortur har hjulpet dem med å få verdifull og nøyaktig informasjon fra Al Qaida-fanger, ifølge hemmelige dokumenter lekket av Wikileaks om den omstridte Guantamano-basen på Cuba, skriver The Guardian.

Varslernettstedet Wikileaks offentliggjorde i dag over 700 dokumenter om den omstridte fangeleiren på Cuba.

Flere storaviser som The New York Times, The Guardian, The Wahsington Post og The Daily Telegraph har fått tilgang på dokumentene, og gir en vurdering av de 780 personene som er holdt innesperret i leiren på Guantanamo Bay siden den åpnet i 2002.

«Røffe avhørsteknikker» Saudiske Maad al-Qahtani og mauritiske Mohammed Ould Salahi er blant fangene som sitter sperret inne på Guantanamo-basen på ubestemt tid.

Qahtani, som har vært der i elleve år, skal ifølge amerikanske myndigheter ha vært «den 20. kaprer», men skal ved små marginer ha mislykkes i å komme seg inn i USA før terrorister tok kontroll over passasjerfly for å fly dem inn i World Trade Center og Pentagon.

- Til tross for at offentlig utgitte avhør viser at fangen ble utsatt for røffe avhørsteknikker i tidlige stadier av fangeoppholdet, virker fangens innrømmelse av å være involvert i Osama bin Ladens spesialoppdrag i USA til å være sant, står det i amerikanernes vurdering av Qahtani.

- Han har innrømmet å bruke en dekkhistorie og fortsetter å holde tilbake informasjon av verdi, står det videre.

En undersøkelse gjort av Senatet viser at man brukte militære hunder mot Qahtani, i tillegg til at han ble nektet tilstrekkelig med søvn i ukesvis, kledd naken, utsatt for høy musikk og måtte ha på seg et bånd og utføre hundretriks. Han skal også ha blitt lenket i smertefulle stillinger og blitt skreket til i 20 timer sammenhengende avhør, noe som ble gjentatt i 48 dager.

Mishandlingen var så alvorlig at hjertet stoppet og måtte bli brakt til sykehus. På Guantanamo søkte man også om tillatelse til såkalt «waterboarding», men ikke brukt på Qahtani.

TORTURERT: Saudiske Maad al-Qahtani ble utsatt for tortur på Guantanamo-basen. Amerikanske myndigheter mener de dermed fikk verdifull informasjon.
TORTURERT: Saudiske Maad al-Qahtani ble utsatt for tortur på Guantanamo-basen. Amerikanske myndigheter mener de dermed fikk verdifull informasjon. Vis mer

Susan J. Crawford, som leder utvalget som bestemmer om det skal innledes sak mot de innsatte i den omstridte fangeleiren, har innrømmet tortur på Guanatamo-basen.

- Vi torturerte Mohammed al-Qahtani. Måten han ble behandlet på tilsvarer definisjonen av tortur, sa hun i et intervju med den kjente gravejournalisten Bob Woodward.

- Troverdig Salahi skal ifølge amerikanske myndigheter være lederen av Al Qaidas celle i Tyskland og mannen som skal ha rekruttert tre av kaprerne til 11. september-aksjonen. Schmidt-Furlow-rapporten slo i 2005 fast at også Salahi ble utsatt for mishandling i Guantanamo-basen.

Igjen framkommer det at sjefene på Guantanamo benekter at informasjon innhentet gjennom tortur er upålitelig:

- Fangen er svært troverdig, til tross for Schmidt-Furlow-rapportens funn. Fordi han har gitt oss mye informasjon, forblir han en av de mest verdifulle kildene i forvaring. Han har vært svært samarbeidsvillig, og fortsetter å gi verdifull etterretning, skriver en analytiker i Salahis fil datert 3. mars 2008.

Salahi gikk til sak mot USA for ulovlig frihetsberøvelse i 2010, der han hevdet at hans tilknytning til Al Qaida endte etter 1992, og at eventuelle uttalelser han har gjort som tyder på noe annet bør strykes på grunn av mishandlingen han hadde gått gjennom.

- VERDIFULL KILDE: Til tross for en rapport som slo fast at mauritiske Mohammed Ould Salahi skal ha blitt utsatt for tortur, mener amerikanske myndigheter at det han sier er troverdig og kaller han en av de mest verdifulle kildene.
- VERDIFULL KILDE: Til tross for en rapport som slo fast at mauritiske Mohammed Ould Salahi skal ha blitt utsatt for tortur, mener amerikanske myndigheter at det han sier er troverdig og kaller han en av de mest verdifulle kildene. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer