- Man går ikke ut i avisa og sier at andre er drittsekker

Kommunepolitikere i Odda er kraftig provoserte etter kritikken mot riksantikvar Jørn Holme. De mener han gjør en god jobb.

STOPPA BYUTVIKLINGA Styremedlem i Hordaland Ap og kommunestyrepolitiker i Odda, Roald Aga Haug, mener minnevernsaken i Odda er kinkig, og at dette har plaget lokalsamfunnet i mange år. Kulturminnevernet vinner for mye fram på bekostning av næringsutvikling, sier Aga Haug. - Odda er et godt eksempel på at konservatorene og verneregimet i Norge kan kvele hele samfunn for utvikling. Verdensarvprosessen i Odda har hindret utvikling i ti år. Foto: Privat
STOPPA BYUTVIKLINGA Styremedlem i Hordaland Ap og kommunestyrepolitiker i Odda, Roald Aga Haug, mener minnevernsaken i Odda er kinkig, og at dette har plaget lokalsamfunnet i mange år. Kulturminnevernet vinner for mye fram på bekostning av næringsutvikling, sier Aga Haug. - Odda er et godt eksempel på at konservatorene og verneregimet i Norge kan kvele hele samfunn for utvikling. Verdensarvprosessen i Odda har hindret utvikling i ti år. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag ble det kjent at 23 kulturpersonligheter i Norge har gått sammen om et opprop hvor de krever at riksantikvar Jørn Holme må bli sparket.

I oppropet begrunner de dette med at Holmes «ansvarsområde mer enn noensinne preges av handlingslammelse og manglende vilje til å bruke lovverket», og som følge av dette går en rekke kulturminner tapt.

- Freder for mye Det har kraftig provosert flere politikerne i Odda kommune, som er fornøyde med det arbeidet riksantikvaren har gjort vedrørende smelteverket på Odda, hvor Holme har gitt tillatelse til å rive de omstridte kalkovnene.

Initiativtager til oppropet, Ragnar Kristiansen, mente nemlig at den påbegynte rivingen av kalkovnene er et eksempel på at verdensarv går tapt, og at Holme ikke gjør jobben sin.

Det satte sinnene i kok.

- Her i Odda har vi hatt utstrakt kontakt med Jørn Holme i flere år. At Jørn Holme lytter til lokalsamfunnene er en styrke og ikke en svakhet. Et levende kulturminne kan ikke bli trengt på folk, sier tidligere ordfører i Odda og gruppeleder for Arbeiderpartiets kommunestyregruppe, Gard Folkvord, som overhodet ikke kjenner seg igjen i kritikken mot Holme.

Vil rive mer I 2009 startet prosessen med å få Rjukan, Notodden og Odda/Tyssedal inn på FN-organisasjonen UNESCOs verdensarvliste, som representanter for gammel industri basert på vannkraft.

OMSTRIDT:  Odda gikk fra turistmagnet til industrisamfunn tidlig på 1900-tallet. I dag er mye av industrien lagt ned, og innbyggerne har delte meninger om hva man skal gjøre med de tomme industrilokalene. Politikerne Dagbladet har snakket med er glad for at kalkovnene skal rives, noe flere kulturpersonligheter er uenig i. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
OMSTRIDT: Odda gikk fra turistmagnet til industrisamfunn tidlig på 1900-tallet. I dag er mye av industrien lagt ned, og innbyggerne har delte meninger om hva man skal gjøre med de tomme industrilokalene. Politikerne Dagbladet har snakket med er glad for at kalkovnene skal rives, noe flere kulturpersonligheter er uenig i. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Det er tvert imot, vi mener Holme freder for mye. Odda smelteverk utgjør halvparten av Odda by, og vi ønsker mindre fredning av smelteverket, sier han videre.

I 2011 ble Odda Smelteverk fredet av riksantikvaren med unntak av kalkovnene. Rivningen på området er startet opp Smelteverkstomta Næringsutvikling (SNU), som eier smelteverket.

Les også om debatten rundt Nidarosdomens hovedorgel, som skal utvides, noe som fører til at det dekker deler av Rosevinduet.

- Grenseløst arrogant Tidligere leder i Bergen arkitektforening og sivilarkitekt i MNAL, Morten Ramm Salbu, mener Holme har «overlatt nasjonens kulturminnevern til amatører, eller lokale politikere».

- Flere saker har i det siste vakt bekymring, og vi føler at beslutningsgrunnlaget i sakene ikke er grundige nok, sa Ramm Salbu til Dagbladet i forrige uke.

Gard Folkvord (Ap) reagerer stekt på denne uttalelsen.

VIL HA RIVING:  Tidligere ordfører i Odda og gruppeleder for Arbeiderpartiets kommunestyregruppe, Gard Folkvord, kjenner seg overhodet ikke igjen i kritikken mot riksantikvar Holme. Her er Folkevord foran deler av Odda Smelteverk AS. Foto: Privat
VIL HA RIVING: Tidligere ordfører i Odda og gruppeleder for Arbeiderpartiets kommunestyregruppe, Gard Folkvord, kjenner seg overhodet ikke igjen i kritikken mot riksantikvar Holme. Her er Folkevord foran deler av Odda Smelteverk AS. Foto: Privat Vis mer

- Jeg ser at kultureliten opphøyer seg sjøl til å være de eneste som forstår kulturminnevern. Det er grenseløst arrogant å hevde at lokalpolitikere og andre mennesker ikke har kjennskap og er kvalifisert til å ha en oppfatning om kulturminnevern. Vern må være en del av samfunnet, et vern bare eliten forstår har lite verdi, sier Folkevord.

- Den holdningen må de legge bort, de ønsker bare å fjerne Holme fordi de ikke får det som de vil, sier Folkevord videre.

Kraftig provosert Gruppeleder i Odda Høyre, og medlem av Formannskapet og kommunestyret i Odda, Nils Petter Freim, er også svært opprørt over måten Holme har blitt omtalt på.

- Å gå ut i media og be om at folk skal bli fjerna er en politikk vi ser i land vi ikke vil vedkjenne oss med. Det er greit å ikke like Holme, men det må saklig begrunnes. Jeg ble kraftig provosert. Man går ikke ut i avisa og sier at andre er drittsekker, sier Freim.

Holme full tillit Ordfører i Odda kommune, John Opdal (H), sier til Dagbladet at Holme har kommunens fulle tillit. 

- Odda kommune har et godt og konstruktivt samarbeid med Riksantikvar, Jørn Holme. Vi støtter hans avgjørelser, riksantikvaren er Norges øverste vernemyndighet og vi må forholde oss til ham, sier Opdal.

- Kinkig sak Styremedlem i Hordaland Ap og kommunestyrepolitiker i Odda, Roald Aga Haug, reagerer sterkt på uttalelsene personene bak oppropet har.

- Dette kinkig sak som har plaget lokalsamfunnet i mange år. Kulturminnevernet vinner for mye fram på bekostning av næringsutvikling, sier Aga Haug.

IKKE RIKTIG:  Nils Petter Freim, gruppeleder for Høyre og medlem i Formannskapet i Odda kommunestyre, sier til Dagbladet at det ikke er greit å ønske folk fjerna i avisa. - Å gå ut i media og be om at folk skal bli fjerna er en politikk vi ser i land vi ikke vil vedkjenne oss med.  Foto: Privat
IKKE RIKTIG: Nils Petter Freim, gruppeleder for Høyre og medlem i Formannskapet i Odda kommunestyre, sier til Dagbladet at det ikke er greit å ønske folk fjerna i avisa. - Å gå ut i media og be om at folk skal bli fjerna er en politikk vi ser i land vi ikke vil vedkjenne oss med. Foto: Privat Vis mer

- Odda er et godt eksempel på at konservatorene og verneregimet i Norge kan kvele hele samfunn for utvikling. Verdensarvprosessen i Odda har hindret utvikling i ti år.

Illustrerende Riksantikvar-kritiske Ramm Salbu er ikke overrasket over at politikerne er fornøyde med Holmes arbeid.

- Kalkovnene var hovedpulsåren til smelteverket, og jeg skjønner ikke hvorfor Odda ikke vil beholde dem og bruke dem som en merkevare på Odda sin unike kulturhistorie. De ser ikke den enorme verdien dette representerer.

Initiativtaker til oppropet, Ragnar Kristiansen, mener lokalpolitikernes reaksjon illustrerer deres poeng.

- At denne aksjonen har opprørt lokalpolitikerne viser bare at han har overlatt ansvar til lokalpolitikere. Lokale interesser sitter altfor nær kommersielle utviklingsaktører. Man bestemme nasjonale interesser på et lokalt politikernivå.

- Etter krigen gikk innbyggere i Bergen i demonstrasjonstog for å få Bryggen i Bergen revet. Smelteverket på Odda er i samme landskap, hadde Jørn Holme vært riksantikvar da ville Bryggen vært revet, sier Kristiansen videre.

FULL TILLIT:  Ordfører i Odda kommune, John Opdal (H), sier til Dagbladet at Holme har kommunens fulle tillit. - Odda kommune har et godt og konstruktivt samarbeid med Riksantikvar, Jørn Holme. Foto: Privat
FULL TILLIT: Ordfører i Odda kommune, John Opdal (H), sier til Dagbladet at Holme har kommunens fulle tillit. - Odda kommune har et godt og konstruktivt samarbeid med Riksantikvar, Jørn Holme. Foto: Privat Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med riksantikvar Jørn Holme som ikke ønsker å kommentere denne saken.

Kulturhistoriker og arkeolog Sjur Harby har tidligere gått hardt ut mot Riksantikvar Jørn Holme.

KAMPANJE MOT HOLME: Riksantikvar Jørn Holme får i et brev til miljøvernminister Bård Vegard Solhjell krass kritikk for sitt arbeid. 23 kulturpersonligheter i Norge krever nå at han går av til høsten. Riksantikvaren ønsker ikke å kommentere denne saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAMPANJE MOT HOLME: Riksantikvar Jørn Holme får i et brev til miljøvernminister Bård Vegard Solhjell krass kritikk for sitt arbeid. 23 kulturpersonligheter i Norge krever nå at han går av til høsten. Riksantikvaren ønsker ikke å kommentere denne saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer