KREVENDE FORHOLD: Oberstløytnant Mikael Nordmark forteller om søkets omfang. - Dette er det verste området i Sverige et fly kunne gått ned i, sier han til Dagbladet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KREVENDE FORHOLD: Oberstløytnant Mikael Nordmark forteller om søkets omfang. - Dette er det verste området i Sverige et fly kunne gått ned i, sier han til Dagbladet. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Man kan gå rett forbi et fly uten å se det

Hundre mann leter etter det forsvunne Herkules flyet og de savnede. Men forholdene gjør jobben ekstremt krevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KEBNEKAISE/NIKKALUOKTA/OSLO (Dagbladet): - Dette er det verste området i Sverige et fly kunne gått ned i. Det er en veldig farlig og vanskelig leteoperasjon. Nå er været sånn at man kan i prinsippet gå rett forbi et fly uten å se det, sier Oberstløytnant Mikael Nordmark ved Lapplandsjägergruppen i Kiruna.

Han er ansvarlig for den delen av leteaksjonen som foregår på bakken. Rundt 100 mann rullerer på å lete etter det savnede Hercules C-130J-flyet med fem nordmenn om bord i et geografisk område på rundt ti kvadratkilometer.

- Området ligger på rundt to tusen meter, og det er veldig kupert, sier Nordmark.

Nytt helikoptersøk Forsøkene på søk med helikopter etter Herkules-flyet som forsvant ved fjellmassivet Kebnekaise for snart ett døgn siden, ble i formiddag innstilt igjen.

DÅRLIG VÆR: Kebnekaise Fjellstue er gjort om til utgangspunkt for hjelpemannskaper på leting etter det forsvunnede Herculesflyet.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
DÅRLIG VÆR: Kebnekaise Fjellstue er gjort om til utgangspunkt for hjelpemannskaper på leting etter det forsvunnede Herculesflyet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Flere forsøk på å komme til det aktuelle søkeområdet med helikopter har vært mislykkede, på grunn av været. Av fire helikoptre var et norsk Sea King-helikopter det siste som prøvde seg, men også dette måtte gjøre vendereis.

Rundt klokken kvart over elleve, gjør Sea King-helikoptret et nytt forsøk, skriver det svenske Sjøfartsverket.

Men ved 14-tida måtte alle helikoptersøk innstilles igjen. Været er rett og slett for dårlig. Bare bakkemannskaper oppsatt med beltevogn, snøskutere, ski og hunder har mulighet til å drive søk i området.

EKSTREMT: Det er tidvis tette byger i området. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
EKSTREMT: Det er tidvis tette byger i området. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet var nettopp på Kebnekaise fjellstasjon, der hundre redningsfolk, mange av dem fra det norske forsvaret, har base. Basen ligger ved foten av Kebnekaise-platået, bare få kilometer fra stedet der man antar at flyet har gått ned.

Søkeområdet måler to ganger fem kilometer. Det blåser kraftig i området, og et lavt skydekke gjør at det er begrenset sikt i høyden.

Varmespor sjekket ut Rundt 30 personer, utstyrt med ski, truger og snøscootere, leter etter spor av Herkules-flyet til fots. Dette blir ytterligere komplisert av at det er særdeles stor skredfare i området, og to norske eksperter er på vei til området for å granske faren.

- Skredfaren er fire på en skala som går til fem, så den er veldig høy, sier pressetalsmann Tobias Nicander i den svenske Sjö- och flygräddningscentralen til Dagbladet.

Tidligere i dag fant det norske overvåkningsflyet Orion to varmespor, som man håpet skulle peke mot flyets posisjon. Begge disse sporene er imidlertid sjekket, uten hell.

Leter etter værvindu Orion-flyet kommer til å avløses av to til fire F16-fly, i tillegg til at et amerikansk Hercules-fly skal bidra. Videre stiller Norge fire Bell-helikoptre til disposisjon i den svenskledede leteaksjonen.

Akkurat nå er to helikoptre i luften, i et håp om å finne et sted nærmere søkeområdet hvor de luftbårne letestyrkene kan grupperes. Dette slik at de raskt kan komme seg inn til det aktuelle området om det skulle være åpninger i det dårlige været.