Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Man kan gå rett forbi et fly uten å se det

Hundre mann leter etter det forsvunne Herkules flyet og de savnede. Men forholdene gjør jobben ekstremt krevende.

KREVENDE FORHOLD: Oberstløytnant Mikael Nordmark forteller om søkets omfang. - Dette er det verste området i Sverige et fly kunne gått ned i, sier han til Dagbladet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KREVENDE FORHOLD: Oberstløytnant Mikael Nordmark forteller om søkets omfang. - Dette er det verste området i Sverige et fly kunne gått ned i, sier han til Dagbladet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KEBNEKAISE/NIKKALUOKTA/OSLO (Dagbladet): - Dette er det verste området i Sverige et fly kunne gått ned i. Det er en veldig farlig og vanskelig leteoperasjon. Nå er været sånn at man kan i prinsippet gå rett forbi et fly uten å se det, sier Oberstløytnant Mikael Nordmark ved Lapplandsjägergruppen i Kiruna.

Han er ansvarlig for den delen av leteaksjonen som foregår på bakken. Rundt 100 mann rullerer på å lete etter det savnede Hercules C-130J-flyet med fem nordmenn om bord i et geografisk område på rundt ti kvadratkilometer.

- Området ligger på rundt to tusen meter, og det er veldig kupert, sier Nordmark.

Nytt helikoptersøk Forsøkene på søk med helikopter etter Herkules-flyet som forsvant ved fjellmassivet Kebnekaise for snart ett døgn siden, ble i formiddag innstilt igjen.

DÅRLIG VÆR: Kebnekaise Fjellstue er gjort om til utgangspunkt for hjelpemannskaper på leting etter det forsvunnede Herculesflyet.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
DÅRLIG VÆR: Kebnekaise Fjellstue er gjort om til utgangspunkt for hjelpemannskaper på leting etter det forsvunnede Herculesflyet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Flere forsøk på å komme til det aktuelle søkeområdet med helikopter har vært mislykkede, på grunn av været. Av fire helikoptre var et norsk Sea King-helikopter det siste som prøvde seg, men også dette måtte gjøre vendereis.

Rundt klokken kvart over elleve, gjør Sea King-helikoptret et nytt forsøk, skriver det svenske Sjøfartsverket.

Men ved 14-tida måtte alle helikoptersøk innstilles igjen. Været er rett og slett for dårlig. Bare bakkemannskaper oppsatt med beltevogn, snøskutere, ski og hunder har mulighet til å drive søk i området.

EKSTREMT: Det er tidvis tette byger i området. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
EKSTREMT: Det er tidvis tette byger i området. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet var nettopp på Kebnekaise fjellstasjon, der hundre redningsfolk, mange av dem fra det norske forsvaret, har base. Basen ligger ved foten av Kebnekaise-platået, bare få kilometer fra stedet der man antar at flyet har gått ned.

Søkeområdet måler to ganger fem kilometer. Det blåser kraftig i området, og et lavt skydekke gjør at det er begrenset sikt i høyden.

Varmespor sjekket ut Rundt 30 personer, utstyrt med ski, truger og snøscootere, leter etter spor av Herkules-flyet til fots. Dette blir ytterligere komplisert av at det er særdeles stor skredfare i området, og to norske eksperter er på vei til området for å granske faren.

- Skredfaren er fire på en skala som går til fem, så den er veldig høy, sier pressetalsmann Tobias Nicander i den svenske Sjö- och flygräddningscentralen til Dagbladet.

Tidligere i dag fant det norske overvåkningsflyet Orion to varmespor, som man håpet skulle peke mot flyets posisjon. Begge disse sporene er imidlertid sjekket, uten hell.

Leter etter værvindu Orion-flyet kommer til å avløses av to til fire F16-fly, i tillegg til at et amerikansk Hercules-fly skal bidra. Videre stiller Norge fire Bell-helikoptre til disposisjon i den svenskledede leteaksjonen.

Akkurat nå er to helikoptre i luften, i et håp om å finne et sted nærmere søkeområdet hvor de luftbårne letestyrkene kan grupperes. Dette slik at de raskt kan komme seg inn til det aktuelle området om det skulle være åpninger i det dårlige været.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling