IKKE LYKKEJEGERE: AUF-leder Mani Hussaini gjestet valgboden til DBTV mandag. Der reagerte han kraftig på de som omtaler Syria-flyktninger som lykkejegere. Hussaini flyktet selv fra Syria som 10-åring. Foto: Hans A. Vedlog  / Dagbladet
IKKE LYKKEJEGERE: AUF-leder Mani Hussaini gjestet valgboden til DBTV mandag. Der reagerte han kraftig på de som omtaler Syria-flyktninger som lykkejegere. Hussaini flyktet selv fra Syria som 10-åring. Foto: Hans A. Vedlog / DagbladetVis mer

- Man kan ikke sette en prislapp på frihet

AUF-lederen, som selv flyktet fra Syria, reagerer på at de som nå flykter til Europa omtales som lykkejegere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): De færreste av politikerne som nå diskuterer hvordan Norge best kan bidra har selv vært i Syria. AUF-leder Mani Hussaini er selv syrier, men måtte flykte til Norge som 10-åring.

Under DBTVs livesending fra Valgboden fortalte Hussaini at faren hans var politisk aktivist i Syria, der han skrev bøker og drev med journalistikk, noe som var ulovlig.

- En dag ble han tatt av etteretningspolitiet, men vi fikk betalt ut kausjonen hans og rømte landet på dagen, fortalte AUF-lederen.

- Vi var heldige Hussaini reagerer kraftig på mange av utspillene i flyktningdebatten.

- Vi var heldige, vi hadde god råd og kunne kjøpe oss en vei til Europa. Men de man ser på bildene i dag kan ikke det, og må ta store risikoer for å komme hit, sa Hussaini.

AUF-lederen minnes sitt første møte med et kaldt og snøfyllt Norge.

- Det var verdt det. Frihet kan man ikke sette en prislapp på, understreker AUF-lederen.

- Stolt nordmann I helgen publiserte Frp-politiker Carl I. Hagens et innlegg på Facebook der han blant hevdet at «såkalte flyktninger ikke er forfulgt men kun streber etter en bedre situasjon med betalte velferdsgoder betalt av den befolkning som er i mottagerlandene.» Hussaini reagerer kraftig på at de som nå flykter til Europa omtales som lykkejegere.

- Folk som flykter fra Syria er ikke lykkejegere. De ønsker frihet og trygghet. Dette er en naturlig konsekvens av krig og folkemord. Jeg føler meg som en stolt nordmann når jeg ser de mange dugnadsaksjonene som foregår rundt om i Norge nå. Det er kanskje den flotteste ved Norge, dugnadsånden, sa Hussaini til Dagbladet.

Krav til statsministeren Mandag morgen gikk Venstre-leder Trine Skei Grande ut og ba statsministeren ta initiativ til et ekstraordinært stortingsmøte om økt innsats for flyktninger fra Syria.

- Jeg støtter Trine Skei Grande. Men så viser utspillet til Venstre i dag svakheten til avtalen som de selv støttet. Dette har nå blitt et tak for inntak av flyktninger, istedet for et gulv. Vi skrev ikke under, fordi vi var redde for at innsatsen ville bli for lav, sa SV-leder Audun Lysbakken under DBTVs sending mandag.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.

- UVERDIG: Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktningehjelpen går hardt ut mot utspillene til Carl I. Hagen og sier det er "Uanstendig og uverdig av Hagen". Faksimile: Dagbladet 7. september.
- UVERDIG: Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktningehjelpen går hardt ut mot utspillene til Carl I. Hagen og sier det er "Uanstendig og uverdig av Hagen". Faksimile: Dagbladet 7. september. Vis mer