Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligmarkedet

– Man kan nesten si at folk tvinges ut fra Oslo

Boligkjøpere rømmer fra Oslo og sentrale deler av Akershus til byer i randsonen.

MOSS er blant vinnerne i boligmarkedet. Her fra Jeløya. Foto: NTB Scanpix
MOSS er blant vinnerne i boligmarkedet. Her fra Jeløya. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Finansavisen:) Siden boligmarkedet traff toppen i april 2017 er det boliger på Grünerløkka i Oslo som har falt mest; over 13 prosent. Ifølge Finansavisen er Hamar, Fredrikstad og Moss de eneste byene med prisoppgang,

Her er boligprisene opp henholdsvis 0,6 prosent, 0,8 prosent og 1,2 prosent fra april og ut desember.

– Tallene bekrefter at det er pendlerbyene i nærhet til Oslo som er vinnerne i dagens marked, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

Størst prisvekst i perioden har Østfold fylke hatt, når man holder byene utenom, med en oppgang på 2,1 prosent.

– Vi ser også at det er raskere omløpshastighet i disse områdene. Dette henger sammen med at boligprisene er blitt så høye i Oslo og sentrale Akershus, sier Meier til Finansavisen.

– Man kan nesten si at folk tvinges ut fra Oslo, både med tanke på det høye prisnivået, men også forhold som økte bompenger og vanskeligere parkeringsmuligheter spiller nok inn. Det legges stadig mindre til rette for at folk skal bo sentralt, mener Meier.

– Avgjørende faktorer

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge påpeker lavere prisnivå og pendleravstand som avgjørende faktorer for hvorfor Hamar og Østfoldsbyene hevder seg best i dagens boligmarked.

Mens gjennomsnittlig kvadratmeterpris ligger på 66.900 kroner i Oslo, må man ut med 32.100 i Hamar, 29.000 i Fredrikstad og 35.300 kroner i Moss.

– Prisnivået i Østfoldbyene er vesentlig lavere enn i Oslo og store deler av Akershus, samtidig som det fremdeles er nær hovedstaden. Gjennom hele 2017 har vi fått tilbakemeldinger fra meklere i hele den regionen at markedet er ganske bra, sier Dreyer til Finansavisen.

Flere økonominyheter:

– Det er slik man skaper boligkrakk
Eneboliger var lyspunktet i Oslo

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling