Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Man kan trekke et lettelsens sukk

Det er ikke sannsynlig med nye militære aksjoner mellom Iran og USA, mener norsk ekspert.

TALTE: Trump talte etter angrepene mot de amerikanske militærbasene i Irak. Video: AP Vis mer

- Det er ikke sannsynlig med noen videre opptrapping av forholdet mellom Iran og USA, og nye militære aksjoner er ikke sannsynlig. Man kan trekke et lettelsens sukk. Krigsfaren, om man kan bruke det ordet, er over akkurat nå.

Slik lyder USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier Svein Melbys dom etter at president Donald Trump onsdag ettermiddag talte til det amerikanske folk.

Drepte general

Hele verdens øyne var rettet mot Trump onsdag ettermiddag etter noen dramatiske døgn.

Det hele begynte natt til fredag i forrige uke da USA med et målrettet droneangrep drepte den mektige general Qasem Soleimani, som ledet den iranske revolusjonsgardens Quds-styrke.

Han ble regnet som Irans nest mektigste mann, etter ayatolla Ali Khamenei, og spørsmålet var dermed når og hvordan, og ikke om, Iran ville svare på likvideringen.

Iran gikk hardt ut og lovet USA blant annet et «historisk mareritt».

Natt til onsdag kom den foreløpige fasiten. Iran avfyrte «over et dusin ballistiske missiler» mot militærbaser i Irak med blant andre amerikanske styrker.

IRANSK ANGREP: 22 missiler fra Iran ble skutt mot militære mål i Irak der norske styrker er stasjonert. Vis mer

- Iran trapper ned

I talen onsdag var Trump bestemt, og varslet at USA ville ilegge Iran nye, kraftige økonomiske sanksjoner.

Om selve angrepet sa Trump at ingen personer kom til skade, og det skal ifølge presidenten bare være snakk om minimale materielle skader på militærbasene.

- Iran ser nå ut til å trappe ned, lød konklusjonen fra Trump, som samtidig kom uttalelser som kan tyde på at USA ønsker å trappe ned sitt engasjement i Midtøsten.

For Trump sa blant annet at Nato bør bli «mer involvert i Midtøsten-prosessen».

- Trump signaliserte jo at USAs strategiske interesser i Midtøsten er mindre, og vil bli mindre. Han snakket om at USA er energiuavhengige og uttrykte at Nato burde gis en større rolle i sikkerhetspolitiske forhold i denne regionen, sier Melby.

- Det er en interessant kombinasjon. Kanskje Trump tenker som han sa allerede i valgkampen, at USA ikke burde være så tett engasjert.

DREPT: Statlig TV i Irak melder at lederen for den iranske revolusjonsgarden, Qasem Soleimani, ble drept i et flyangrep i Bagdad natt til fredag. Bilder fra CNN og AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer

Melby tolker Trump dit hen at han signaliserer at USA vil bygge ned sin tilstedeværelse i regionen.

- At dette er en tilstedeværelse som burde være et Nato-ansvar. Det er noe man skal ta på alvor, og dette er noe Trumps velgere er enige i.

- Dette er vel tanker som et bredere lag av det amerikanske folk er enige i også?

- Ja, dette var jo også det bakenforliggende motivet for Obamas politikk. Der mente man at en avtale var en metode for å dempe USAs militære engasjement.

Strakk ut ei hånd til Iran

For, påpeker Melby, å trappe ned tilstedeværelsen i Midtøsten har vært USAs mål i svært lang tid. Både Bush og Obama har hatt det samme målet, men særlig Obama hadde et litt annet syn på hvordan man skal nå målet.

- Det som er den store forskjellen er tilnærmingen for å kunne få til en ordning med Iran som effektivt forhindrer at det får kjernefysiske våpen. Det er der uenigheten starter for fullt. Det bakenforliggende målet er det kontinuitet i, sier Melby.

Selv om det var en bestemt og tydelig president Trump som talte til verden onsdag, hadde han også et forsonende budskap til Iran.

- Vi ønsker at dere skal få en flott framtid og ei framtid dere fortjener, med velstand og harmoni med verdens nasjoner, sa Trump.

ANGRIPER: Disse bildene blir nå spredt på sosiale medier. Flere, inkludert Iransk statlig TV, hevder bildene skal vise missiler på vei inn mot en amerikansk flybase. Vis mer

FN positive

Melby peker på at Trumps retorikk kan sammenliknes med den han hadde overfor Nord-Korea og Kim Jong-un da de innledet sin dialog. Da pekte Trump på at Nord-Korea hadde et stort potensial, bare de la om kursen.

Det samme sier Trump nå om Iran.

- Samtidig gjentok han jo at regimet i Iran gir støtte til ulike terrororganisasjoner, og det er noe som må stoppe som en forutsetning for å få til noe.

Også FN er positive til signalene som kommer fra Trump.

- Vi ønsker velkommen ethvert tegn på at ledere tar et skritt tilbake fra omfattende konfrontasjon og gjør det de kan for å unngå ytterligere eskalering, sa FNs talsperson Stephane Dujarric etter Trumps tale onsdag ettermiddag., ifølge NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media