Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Man lever i et mareritt man aldri våkner fra, og det som har skjedd er ubegripelig. Fatter det ikke.»

Nikoline (2) mistet livet i snøskredtragedien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et flere hundre meter bredt flakskred tok med seg ti av de karakteristiske spisshusene i Longyearbyen på Svalbard lørdag formiddag ved 10.30-tiden. Nærmere 180 personer ble evakuert, og åtte andre ble sendt til sykehus med lettere skader. To personer omkom.

En av dem var to år gamle Nikoline, datteren til Kim Rune Røkenes, energisjef i Longyearbyen, skriver Svalbardposten. Søsteren Pernille (3) ble også funnet svært nedkjølt, men reddet livet.

- Svært nedkjølte kjempet de for sine liv Familien har publisert en hilsen om dødsfallet på hjemmesiden til Longyearbyen lokalstyre:

«Man lever i et mareritt man aldri våkner fra, og det som har skjedd er ubegripelig. Fatter det ikke. Pernille og Nikoline kom bort fra oss etter skredet, og gravingen startet med en gang. Husker vagt at jeg så hundrevis av frivillige som ville hjelpe ved rasstedet,og de som sto på der oppe er noen fantastiske sterke hverdagshelter som vi aldri får takket nok.

Mirakler skjedde, og etter to timer ble ungene våre funnet og fraktet til Lyr sykehus og videre til Tromsø. Svært nedkjølte kjempet de for sine liv, sammen med hverandre på samme rom. Pernille ble en stor glede i sjokket da det var klart at hun ville bli fin igjen, og Nikoline en uendelig, bunnløs sorg som ikke kan beskrives. Uvirkelig. Lillesøster.

Det var fantastisk innsats av alle som var til stede på sykehuset i Longyearbyen, de gjorde alt de kunne pluss enda litt til. Samme i Tromsø - ga aldri opp og håpet til det siste. Det var de beste av de beste som hjalp P & N. Vi har fått masse hjelp og støtte fra venner og familie, Svalbardfamilie og sykehuspersonell - nå er det bare en helt jævlig vei videre, men Pernille er fokuset vårt».

Artist omkom Mandag avblåste sysselmann Kjerstin Askholt evakueringen i de minst skredutsatte områdene. Men det opprettholdes fortsatt en forbudssone.

- Det er sikkerheten som står i høysetet. Vi må gå skikkelig fram og ha klare beslutninger, så det ikke blir misforståelser om hvem som kan flytte tilbake, sier Askholt til NTB.

Atle Kjartan Husby (42) omkom også i snøraset i Longyearbyen.

- Atle var klok og reflektert, men samtidig avslappet og humoristisk. Han var veldig godt likt, en person man følte seg vel med, han hadde mange gode venner og etterlater seg et stort tomrom, ikke minst i musikkmiljøet, sa Sveinung Lystrup Thesen, banjomann i Blåmyra Bluegrass som Husby var en del av.

Husby var aktiv i Store norske mannskor og trakterte så vel tuba som trombone i det lokale storbandet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media