Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Man ser hvorfor det sprer seg

Den kanadiske ferja har seks personer om bord. På den amerikanske er det vanskelig å telle antallet.

NIAGARA FALLS: Disse bildene viser en tydelig forskjell på hvordan Kanadiske myndigheter og Amerikanske myndigheter velger å håndtere den pågående coronakrisa. Foto: NTB SCANPIX. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Fredag fikk nordmenn gladnyheten om at vi nå kan reise til sju regioner, eller len, i nabolandet Sverige.

Da norske myndigheter valgte å stenge ned store deler av samfunnet i midten av mars, valgte Sverige å holde skoler, restauranter og grenser åpne. Det har vært store diskusjoner om hvilken av de to ulike måtene å håndtere pandemien på som er den beste, og særlig Sverige har fått kritikk. Så langt har over 5600 personer mistet livet av covid-19 i nabolandet.

Den samme diskusjonen har oppstått mellom Canada og USA.

Der er grensene planlagt stengt fram til 21. august, og kan holdes stengt enda lenger. Det var i mars at det ble stengt for alle «ikke-essensielle» reiser.

Den eneste muligheten personer fra de to landene har til å møtes side om side, er med ferje på Niagara Falls - som ligger mellom New York i USA og Ontario i Canada.

- Viser forskjellene

Nå har Reuters' fotograf Carlos Osorio tatt et bilde, som i amerikanske medier, blant andre CNN, beskrives som «bildet som viser de tydelige forskjellene mellom landene».

To turistferjer side om side. Én fullstappet ferje fra det amerikanske selskapet Maid of the Mist. Én nesten tom fra Canada's Hornblower Niagara Cruises.

- Du kan se hvorfor pandemien sprer seg i USA og ikke i Canada ved å se på forskjellene på disse ferjene, sier Amanda Barnes fra Ontario, passasjer på den kanadiske ferja, til Reuters.

AMERIKANSK: Det er det amerikanske selskapet Maid of the Mist som eier den amerikanske ferja. Foto: Carlos Osorio / Reuters / NTB scanpix
AMERIKANSK: Det er det amerikanske selskapet Maid of the Mist som eier den amerikanske ferja. Foto: Carlos Osorio / Reuters / NTB scanpix Vis mer

En annen passasjer, Julie Pronovost, sier at flere tok bilder av den amerikanske ferja.

- Det ser ikke veldig trygt ut å være om bord der. Det er nok bedre her, sier hun.

Ifølge CNN kjører USA-ferja med 50 prosent kapasitet, mens den kanadiske kjører med 15 prosent. Det er bare seks passasjerer å se på ferja, til tross for at den ifølge Reuters har kapasitet til 700.

MASKERT: USAs president, Donald Trump, har skiftet mening og oppfordrer nå til munnbindbruk. Foto/video: Det hvite hus / AP / AFP Vis mer

- Frustrerende

- Maid of the Mist følger rådene fra New Yorks helsemyndigheter. Vi har implementert en rekke endringer for å sikre en sikker og hyggelig tur for våre passasjerer og ansatte, skriver det amerikanske selskapet i en uttalelse.

Det er blant annet påbudt med munnbind og det er markert hvor passasjerer bør oppholde seg for å holde avstand.

Mory DiMaurizio, visepresident i Canada's Hornblower Niagara Cruises, sier til Reuters at det er frustrerende å se at den amerikanske ferja er full av passasjerer.

Han påpeker at det er skuffende å kjøre med så få passasjerer, men at de har klart seg ved å tilby en VIP-pakke med båttur og middag.

Canada har klart å holde kontroll på smittespredningen. Med 37,7 millioner innbyggere er det registrert 114 000 smittetilfeller og nesten 9000 dødsfall. USA på sin side har over 4,3 millioner registrerte smittetilfeller og nesten 150 000 dødsfall - fordelt på en befolkning på over 330 millioner mennesker.

I flere stater i USA er pandemien fullstendig ute av kontroll. Tirsdag ble det registrert nesten 60 000 nye smittetilfeller. Til sammenligning ble det samme dag registrert 786 nye smittede i Canada, ifølge Reuters.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!