- Man skulle kansje avstått fra å ta saken til retten.

Islamforsker Lars Gule frykter norske islamistmartyrer.

FRYKTER MARTYRER: Islamforsker Lars Gule mener rettsforfølgelse kan gi ekstremister en martyrrolle og straff kan virke mot sin hensikt.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
FRYKTER MARTYRER: Islamforsker Lars Gule mener rettsforfølgelse kan gi ekstremister en martyrrolle og straff kan virke mot sin hensikt. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rettsforfølgelse kan bidra til å svekke posisjonen til ekstremister, men det kan også gå den andre veien, ved at de får en martyrrolle, sier islamforsker Lars Gule til Vårt Land.

Ubaydullah Hussain, som er talsperson for den islamistiske gruppen Profetens Ummah, møtte denne uken i Oslo tingrett tiltalt etter å ha hyllet terrorhandlinger på Facebook. Aktor i saken vil fengsle Hussain i 10 måneder.

- Det er veldig problematisk at man bruker terrorlovgivning til å straffeforfølge personer for sine meninger. I Hussains tilfelle er grunnlaget såpass tynt at man kanskje skulle avstått fra å ta saken til retten, sier Gule.

Hussain ble tidligere i år dømt til 120 dagers fengsel for hatefulle ytringer mot jøder og trusler mot to journalister og en av aktørene i rettssaken mot ham.

- Han fikk en ganske streng straff da. Jeg synes man kanskje burde se seg fornøyd med det, sier Gule.

Ekstremismerådgiver Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter er enig.

- Det er viktig å være bevisst hovedhensikten, som er å ramme det ekstreme miljøet og minske deres innflytelse. Jeg er veldig usikker på hva som er riktig, sier han.

(NTB)


PROBLEMATISK: Gule mener saken mot Ubaydullah Hussain (28) ikke skulle ha vært tatt til retten. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
PROBLEMATISK: Gule mener saken mot Ubaydullah Hussain (28) ikke skulle ha vært tatt til retten. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer