HYSTERISK: Etter at Europaparlamentet holdt ett minutts stillhet for terorrofrene på Utøya og i Oslo, gikk den høyreekstreme franske politikeren Jean-Marie Le Pen amok på talerstolen i dag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Valery Hache / AFP / Scanpix
HYSTERISK: Etter at Europaparlamentet holdt ett minutts stillhet for terorrofrene på Utøya og i Oslo, gikk den høyreekstreme franske politikeren Jean-Marie Le Pen amok på talerstolen i dag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Valery Hache / AFP / ScanpixVis mer

- Man skulle tro at parlamentet ble styrt av bolsjeviker

Etter at Europaparlamentet holdt ett minutts stillhet for terorrofrene på Utøya, skal den høyreekstreme franske politikeren Jean Marie Le Pen ha gått amok på talerstolen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en minnemarkering for terrorofrene i Europaparlamentet  i dag gikk den høyreekstreme franske politikeren Jean-Marie Le Pen amok på talerstolen.

Flere representater holdt taler der de mintes terrorofrene, og under et av innleggene ble det påpekt at enkelte av representantene selv hadde tvilsomme oppfatninger om hva som hadde skjedd på Utøya.

Etter et minutts stillhet hadde Le Pen et verbalt utbrudd. Det skriver den svenske avisa Expressen, som har snakket med flere representanter som var til stede.
 
- Han var hysterisk  Marita Ulvskog fra Socialdemokraterna i Sverige mener Le Pen åpenbart følte seg truffet av uttalelsene som kom fra en av parlamentsmedlemmene.

- Han var helt gal, hysterisk, sier hun til avisa.

En svært opprørt og sint Jean-Marie Le Pen måtte til slutt tvinges til stillhet ved at mikrofonlyden hans ble skudd av.

- Norske myndigheter er naive
- President, damer og herrer, jeg har blitt angrepet av en kollega når det gjelder uttalelser om massakren i Norge! ropte Le Pen.

Franskmannen er grunnlegger av det høyreradikale franske partiet Nasjonal Front.

- Dette er løgn, jeg ga en politisk vurdering av norsk politikk. Jeg tok avstand fra naiviteten til norske myndigheter, fortsatte Le Pen.

Videre uttalte han at norske myndigheter ikke tok norske borgeres sikkerhet på alvor.

- Dere vet, norsk politi er ikke bevæpnet. Staten er der for å beskytte sine borgere, men det var ikke en eneste politimann på øya! ropte Le Pen.

Skrudd av
Deretter ble Le Pens mikrofon skrudd av, hvorpå Europaparlamentets president uttalte at «Dette er ikke en politisk debatt».

- Jeg har rett til å forsvare meg, repliserte Le Pen.

- Du har gitt dine uttalelser, avbrøt parlamentets president.

- Mikrofonen ble skrudd av, jeg var ikke ferdig og har rett til å forsvare meg. Det er ikke for lite å forlange, fortsatte Le Pen.

Oppstyr
Oppstyret i Europaparlamentet er omtalt blant annet av det franske nyhetsbyrået AFP.

- Vil du gi meg ordet? Norske myndigheter var naive og tok ikke nødvendige tiltak på øya. Sikkerheten var ikke god nok, det tok en og en halv time før politiet kom til åstedet.

- Herr Le Pen, forsøkte presidenten nok en gang.

- Det er naturlig for et parlamentsmedlem å si sin mening om myndighetene i et europeisk land.

- Du har sagt hva du mener, takk for det, repliserte presidenten.

- Så du gir meg ikke ordet? Man skulle tro at parlamentet ble styrt av bolsjeviker! ropte Le Pen fortvilet ifølge den franske avisa Le Figaro, før debatten ble avsluttet.