Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Man stoler på faren sin, og jeg kan ikke komme på noen grunn til at han skulle ha funnet på denne historien overfor meg

Gjermund Cappelens sønn (29) forklarte seg i dag for retten.

FAR: Gjermund Cappelens sønn avgir i dag sin forklaring for Oslo tingrett. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FAR: Gjermund Cappelens sønn avgir i dag sin forklaring for Oslo tingrett. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I den pågående rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen har i dag Cappelens eldste sønn (29) avgitt sin forklaring.

Mannen, som for tiden soner en dom for heleri, nikket og hvisket «hei» til sin far idet han ble ført inn i rettssalen av flere politibetjenter.

Da han var ferdig med forklaringen ga han faren en klem.

- Viste at han var dømt

Sønnen ble først bedt om å fortelle retten om oppveksten og sitt forhold til faren.

- Jeg har bodd med min mor hele oppveksten, med begrenset samvær med pappa. Kontakten har i beste fall vært sporadisk. Den har aldri vært nær, men vi har prøvd så godt vi kan, sier sønnen.

Han sier at han tidlig fikk vite at faren var dømt for narkotikakriminalitet, men at dette ikke var noe større tema under oppveksten.

I et avhør med Spesialenheten den 25. februar 2014 fortalte 29-åringen at han i oppveksten også hadde hørt faren snakke om en politimann som het Eirik Jensen.

- Jeg vil ikke snakke mye om hva faren min har fortalt meg og ikke, sier 29-åringen i retten i dag.

- Det er sånn jeg føler det nå. For pappa er det ok å fortelle alt, men for meg er det å fortelle ting som kan inkriminere ham, svært lite ønskelig, utdyper han.

Fortalte om en politimann

Schilling, som er aktor for Spesialenheten refererer derfor en del til avhøret av 29-åringen i sin videre utspørring av ham i retten.

I avhøret skal sønnen blant annet ha fortalt at «en politimann hadde en rolle i farens buisiness, der rollen var at politimann skulle ha øynene oppe og sørge for at det gikk smertefritt».

Sønnen skal også ha sagt at hans forståelse var at politimannen skal ha fått noe betalt, og at han kanskje var 16 - 17 år gammel da han første gangen hørte navnet Eirik Jensen.

- Jeg sliter i dag mellom å skille mellom mine egne minner og hva som er blitt plantet i mediene, sier 29-åringen i retten.

- Jeg vet ikke lenger helt hva jeg husker og hva jeg har lest.

- Man stoler på faren sin

Schilling viser til at det ikke sto noe om Cappelen og Jensen i mediene da det første avhøret av sønnen ble gjennomført. Her skal 29-åringen ha sagt noe om at «det er jo egentlig helt sykt, at det er slikt man hører om på film» og videre at han «aldri har betvilt det faren har fortalt, eller trodd det har vært løgn».

I retten i dag utdyper 29-åringen:

- Man stoler på faren sin, og jeg kan ikke komme på noen grunn til at han skulle ha funnet på denne historien overfor meg.

Han sier også at han i oppveksten opplevde at farens narkotikakriminalitet tilhørte fortiden, og ikke var noen pågående geskjeft.

- Men opplevde du samarbeidet med politimannen som en del av en pågående geskjeft - og hva skulle da politimannen hjulpet ham med, spør dommer Heger.

- Det er litt uklart for meg, svarer 29-åringen.

Dømt

Tidligere i rettssaken har det blitt spilt av flere telefonsamtaler mellom Cappelen og sønnen, som ble tatt opp av politiets spanere i forkant av pågripelsene vinteren 2013.

Cappelens 29 år gamle sønn ble pågrepet rett før jul 2013, da han ifølge politiet skulle reise til Amsterdam med over tre millioner kroner i bagasjen.

Han ble i fjor dømt til 18 måneder fengsel for heleri.

- Jeg visste ikke hvor mye penger som skulle fraktes, men jeg skjønte at det var en par-tre millioner, sa sønnen da rettssaken mot ham pågikk i fjor.

Her sa han også at han uansett skulle til Amsterdam sammen med en kompis, for å se en annen kamerat spille på en nattklubb.

- Pappa sa han hadde en som trengte noe penger før jul. Jeg tok på meg å kjøre.

I retten i sin egen straffesak ble 29-åringen også spurt av politiadvokat Janne Danielsen om han var sint på sin far.

- Nei. Men jeg er lei meg. Vi kan ikke å ha et normalt forhold. Han er beviselig Norges største narkoforbryter. Jeg er hans sønn, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer