Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Man tar seg til å savne Stoltenberg

Et reaksjonært frieri til Rødt er Høyres oppsummering av Ap-leder Jonas Gahr Støres nye tillitsreform.

LOVTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre lovte å redde Kværner Verdal før han gikk i forhandlinger om oljeskatten. Vis mer

Folk skal merke en forskjell til det bedre, lovte Ap-leder Jonas Gahr Støre i Dagbladet om partiets tillitsreform i offentlig sektor.

Programarbeidet pågår for fullt i Arbeiderpartiet fram til høstens landsmøte, men allerede nå kan Ap-toppene love radikale grep for å kaste ut markedet fra offentlig sektor.

- Vi vil fjerne eller kraftig redusere bruken av markedsmekanismer i alle deler av velferdsstaten; som bestiller-utfører-modeller, outsourcing, internfakturering, konkurranseutsetting, privatisering og markedsbasert finansiering av velferdstilbudet, lovte Masud Gharahkhani, som holder Ap's tillitsreform i tømmene.

Savnet etter Stoltenberg

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (Høyre) drømmer seg nærmest tilbake til en forgangen tid når han med skrekk leser uttalelsene til Støre og Gharahkhani.

- Man tar seg i å savne Stoltenberg, dette ligner veldig lite på det han drev på med. Det har vært en faneflukt mot venstre i Arbeiderpartiet over flere år og dette føyer seg inn i rekken av ideologisk motivert styringsiver. Jeg syns Stoltenberg sa det godt, markedet er en elendig herre, men en utmerket tjener. Det er Høyres tilnærming også, sier Astrup, som mener Ap nå lar seg presse ut til venstre når private aktører skal presses ut fra alle deler av velferdsstaten.

- Det Støre og Ap kommer med er ekstremt gammeldags, et frieri til Rødt og en klar venstredreining. De går i den klassiske Ap-fellen – å være mer opptatt av systemer enn menneskene. I stedet for å bruke kreftene på hvordan vi kan levere enda bedre tjenester, henger de seg opp i hvem som leverer tjenestene, og ønsker å utelukke private, sier Astrup.

Statsråd Astrup mener også at Støre og Ap blander to vidt forskjellige ting: Kampen mot skjemaveldet og byråkratisering i offentlig sektor og om private skal kunne være med på laget.

- Det er bare å ønske Ap velkommen etter. Vi har redusert detaljstyringen betydelig og innført færre - men tydeligere mål - med større frihet for virksomhetene. Vi er ikke i mål, men vi er definitivt på vei. Arbeiderpartiet sier de ønsker en tillitsreform, men det de egentlig foreslår er å erstatte målstyring med detaljstyring – og at alt skal utføres i offentlig regi. Det vil gi mindre innovasjon og økte offentlige utgifter, noe som vil true velferden på sikt. Det Støre kommer med er radikalt - og ekstremt gammeldags, sier Astrup.

NHO: - Private blir overrasket

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener også Støre roter det til.

- Arbeiderpartiet varsler kamp mot for mange mål og rapporteringskrav og for lite medbestemmelse i offentlig sektor. Det er bra, men de bommer når de uttaler seg som om dette kommer fra markedstenkning og samarbeid med privat sektor, sier Almlid.

NHO-sjefen forteller at kravene til rapportering er noe av det private aktører reagerer mest på i sitt møte med det offentlige.

- Samarbeid med private aktører gir innovasjon, kvalitet og effektivitet. Er det en ting som overrasker private bedrifter, er det nettopp omfanget av detaljer det skal rapporteres på. Det offentlige kunne fått bedre kvalitet og spart masse penger på et mer tillitsbasert system, sier administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid.

Sykepleiere som løper

Både fagbevegelsen, NHO, Arbeiderpartiet og Høyre er altså enige om at detaljstyringen må ned i offentlig sektor og at ansatte i større grad må få bruke sitt faglige skjønn når oppgavene skal utføres.

- Fagbevegelsen har et veldig godt poeng når de sier at vi må kutte ned på detaljstyringen. Og der er regjeringen godt i gang med å kutte ned på antall mål og styringssignaler, og gi virksomhetene større frihet til å løse oppgavene slik de mener er best. Men det innebærer ikke nødvendigvis at alt skal være i offentlig regi, sier Astrup.

Det er nemlig ingen som ønsker at sykepleiere skal løpe fortere, ifølge Astrup. Det er verken innovativt eller effektivt - det fører bare til høyere sykefravær.

- Vi må jobbe på en måte som gjør at man slipper å løpe. Vi sitter heller ikke med noen fasit på hvordan alle oppgavene kan løses fremover, men vi vet at det blir betydelig mindre handlingsrom på budsjettene og at oppgavene må løses på nye og smartere måter. Det viktigste er at innbyggerne får de tjenestene de forventer, fortjener og har krav på. Vi må ha en pragmatisk holdning til hvordan vi skal oppnå det, ikke ikle oss ideologiske skylapper slik Ap gjør, sier Høyre-statsråden.

- Krokodilletårer

Masud Gharahkhani mener Nikolai Astrup bør lytte i stedet for å sette karakteristikker på tillitsreformen han arbeider med.

- Astrup mangler bakkekontakt og lever i sin egen Høyre-verden. Han burde lytte til de ansatte og deres hverdagserfaringer - da blir tjenestene også bedre. I stedet bekymrer han seg for at ikke flere private selskaper får tjene penger på vår felles velferd. Det er kjente Høyre-toner, men ikke det velferdsstaten trenger, sier Gharahkhani, som ikke tror på Astrups engasjement.

- Jeg merker meg også krokodilletårene for sykefravær og ansatte som må løpe fortere. Høyreregjeringen sultefôrer jo kommuner og sykehus, privatiserer helsetjenester og gir skattelette til de rike i stedet. Man får det man ber om. Nå må velferdsstaten i stedet styrkes, med tillit til de ansatte og det beste offentlige tilbudet til alle, uavhengig av adresse og lommebok. Da må Arbeiderpartiet tilbake i regjering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!