Brann i Sandefjord

- Man tenker det verste

Da Jotun-fabrikken brant i 1976, sto ordføreren sammen med sin bestefar og så på. Den gang mistet seks personer livet. I dag brant det igjen, på dagen 45 år etter.

BRANN: Sandefjords ordfører og Jotun-arving Bjørn Ole Gleditsch beskriver at han opplevde brannen ved Jotun-fabrikken i byen som dramatisk. Reporter: Amanda Walnum. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

SANDEFJORD (Dagbladet): - Jeg husker godt brannen for 45 år siden. Jeg var 13 år og sto og så på sammen med min bestefar. Min far var sjef på Jotun-fabrikken den gang, og jeg husker det som traumatisk, forteller ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch, til Dagbladet.

Bestefaren hans grunnla Jotun-fabrikken på Gimle i 1926, men 15. september i 1976 holdt livsverket bokstavelig talt på å gå opp i røyk. En kraftig brann brøt ut.

Da flammene kom under kontroll, hadde seks mennesker mistet livet og elleve blitt skadd. Verdier for over 175 millioner kroner gikk tapt.

- Man har en historie

Onsdag ettermiddag, på dagen 45 år etter den forrige brannen, sto flammene opp fra fabrikken på Gimle igjen. Frykten for en ny dødsbrann, slo inn.

- Det er alltid dramatisk med brann. Man har en historie i minnet. Man tenker det verste der og da, men heldigvis har det gått bra med alle ansatte og andre som bor i området, sier Gleditsch.

Nødetatene var onsdag raskt på plass, og kunne etter noen timer slå fast at ingen var savnet eller skadd i brannen. Anne Lystad som bor i boligfeltet ikke langt unna fabrikken, ble selv vitne til den svarte røyken som veltet opp.

I FLAMMER: Det brant kraftig i på Jotun-fabrikken i Sandefjord onsdag ettermiddag. Video: Geir Eriksen / Birgitta Støre Østigard Vis mer

- Begynte å skjelve

I likhet med ordføreren fryktet hun at det verst tenkelige hadde skjedd, og at tragedien hadde rammet hennes nærmeste.

- Jeg begynte å skjelve da jeg så røyken. Dattera mi jobber der nede, forteller Lystad til Dagbladet.

BLE REDD: Anne Lystad måtte ringe dattera, som jobber på Jotun-fabrikken. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet
BLE REDD: Anne Lystad måtte ringe dattera, som jobber på Jotun-fabrikken. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

86-åringen husker tragedien for 45 år siden godt. Også hos henne kom minnene fra dødsbrannen raskt fram igjen.

- Jeg fikk heldigvis tak i dattera mi fort, og fikk bekreftet at hun var kommet seg ut, sier Lystad.

Like før klokka 17.30 opplyste politiet at det var kontroll på brannen. De omkring 30 personene som ble evakuert, fikk lov til å flytte hjem igjen.

- De som bor i en radius på 2 kilometer, kan nå bevege seg fritt og igjen lukke opp dører og vinduer. De fleste politipatruljene er dimittert, opplyste Sørøst politidistrikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer