Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Man tok kanskje feil hvis man trodde at det ikke kunne bli verre

«Havboka»-forfatter Morten Strøksnes er skeptisk til Per Sandberg som ny fiskeriminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det synes klart at Frps nestleder Per Sandberg tar over for Elisabeth Aspaker som fiskeriminister.

Sandberg har bred politisk erfaring og har sittet på stortinget i 18 år, men har aldri vist større interesse for fiskeripolitikk. Det noterer også fagbladet Fiskaren seg.

Heller ikke avtroppende fiskeriminister Elisabeth Aspaker hadde erfaring fra fiskeripolitikk før hun ble statsråd.

Stortingets eneste fisker, Johnny Ingebrigtsen (SV), som er vararepresentant for Kirsti Bergstø, er oppgitt over at det nok en gang rekrutteres en person uten inngående fagkunnskap til fiskeriministerposten.

- Bratt læringskurve - Jeg har lyst til å si, nå må i herrens navn den ene eller andre statsministeren se verdien av å sette inn statsråder som har et naturlig fortrinn og insikt i denne jobben, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Lærekurven, uansett hvor flinke statsråder er, kan være bratt. Og da er det næringa som taper på det, ikke minst sjømatnæringa, som nå går så det suser, og er veldig viktig for landet, sier han.

Ingebrigtsen mener at også Aspaker bar preg av ikke å kjenne fiskerifeltet.

- Hun er en dyktig politiker, men det var tydelig å se at hun ikke hadde noen god innsikt fra næringa. Det er så viktig å være fortrolig med næringa, med alle aktører, sier Ingebrigtsen.

Til VG sier Sandberg at han har «et godt forhold til fisk», og at han har jobbet som fisker i en måned.

- Jeg er veldig glad i lutefisk, sier Sandberg.

- Uforutsigbar populist Forfatter og fersk Bragepris-vinner Morten Strøksnes har de siste åra engasjert seg sterkt i debatten om hvordan vi bør forvalte havressursende, og har vært en hard kritiker av Aspaker. Likevel er han ikke bare positiv til at hun nå skiftes ut.

- Nei, da går hun inn som fylkesmann i Troms, og fylkesmennene har stor påvirkning på horvidt miljøvernavdelingene gjør noe som helst. Så med en oppdrettsvennlig fylkesmann kan fjordene i Troms si farvel til all beskyttele derifra, sier Strøksnes.

Han er også avventende skeptisk til Sandberg.

- Man må på en måte gi ham sjansen til å vise hvilken type fiskeripolitikk han står for, men den spontane reaksjonen er at kanskje man tok feil hvis man trodde at det ikke kunne bli verre enn Aspaker, sier Strøksnes.

- Samtidig er Sandberg en populist, så kanskje han er uforutsigbar nok til å ta kystfiskernes parti, men jeg tviler, sier Strøksnes.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få tak i Per Sandberg i dag.

Fersk stortingsmelding Sjømat Norge, som organiserer den norske fiskeindustrien, ønsker ikke å ha noen mening om det bebudede statsrådskiftet.

SKEPTISK:Morten Strøksnes, som nettopp har mottatt en bragepris for «Havboka», er skeptisk til Sandberg som fiskeriminister. - Kanskje man tok feil hvis man trodde at det ikke kunne bli verre enn Aspaker, sier Strøksnes. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
SKEPTISK:Morten Strøksnes, som nettopp har mottatt en bragepris for «Havboka», er skeptisk til Sandberg som fiskeriminister. - Kanskje man tok feil hvis man trodde at det ikke kunne bli verre enn Aspaker, sier Strøksnes. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

- Vi forholder oss til den enhver tid sittende statsråd og gir ingen kommentarer ut over det, sier kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge, Are Kvistad til Dagbladet.

Generalsekretær i Norges fiskarlag, Otto Gregussen, sier at organisasjonen for norske yrkesfiskere hadde «et godt samarbeid» med den avtroppende ministeren.

- Vi ser fram til et godt samarbeid uansett hvem som er minister, det gjør vi alltid, vi hadde et godt samarbeid med hun som sitter, men kommer det en annen forholder vi oss til det, sier Gregussen.

Regjeringen la nå i november fram en stortingsmelding om sjømatindustrien.

Regjeringen vil la de største fiskebåtrederne slå sammen kvoter på flere båter og øke kvotetaket. Motstanderne frykter tap av arbeidsplasser og kvoteflukt fra nord til sør. Det er blant annet et ønske om mer lønnsomhet og færre liggedøgn for ringnot- og torsketrålere som er hovedmotivet for at man vil øke kvotetaket for de største havfiskebåtene.

UFISK: Stortingets eneste yrkesfisker, Johnny Ingebrigtsen (SV) som er vararepresentant for Kirsti Bergstø er frustrert over at det nok en gang utnevnes en person uten fagkunnskap til fiskeriministerposten. Foto: privat
UFISK: Stortingets eneste yrkesfisker, Johnny Ingebrigtsen (SV) som er vararepresentant for Kirsti Bergstø er frustrert over at det nok en gang utnevnes en person uten fagkunnskap til fiskeriministerposten. Foto: privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media