Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Man vet ikke hva disse personene er kapable til

Med falske profiler og navn lover fotografer og modellspeidere ut karrierer i bytte mot puppebilder. Glamormodellene Renate og Anette vil ta et oppgjør med en kynisk bransje som utnytter unge jenter.

TAR ET OPPGJØR: Renate Johnsen (t.v) og Anette Waslli (t.h), som forteller om falske fotografer og modellbyråer som kontakter så unge som 13-åringer på nett for å lure dem til å sende nakenbilder av seg selv. De to glamormodellene tar nå et oppgjør med de falske fotografene, og advarer unge jenter om den farlige nettkontakten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet3
TAR ET OPPGJØR: Renate Johnsen (t.v) og Anette Waslli (t.h), som forteller om falske fotografer og modellbyråer som kontakter så unge som 13-åringer på nett for å lure dem til å sende nakenbilder av seg selv. De to glamormodellene tar nå et oppgjør med de falske fotografene, og advarer unge jenter om den farlige nettkontakten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet3 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette må tas tak i før det blir farligere. Man vet ikke hva disse personene er kapable til. Her må det ryddes opp, sier glamormodellen Renate Johnsen (31).  

Sammen med modellkollega Anette Wassli (26), ønsker hun å ta et oppgjør med aktører i bransjen som de mener utnytter unge jenter.  

I en serie belyser Dagbladet hvordan falske fotografer lokker ungjenter til å sende nakenbilder av seg selv - og i verste fall utnytter jentene seksuelt.

Ferske tall fra en EU-undersøkelse viser at 13 prosent av norske tenåringer har fått forespørsel om å sende nakenbilder av seg selv på nett - men få tilfeller rapporteres til politiet.

Sextrakassert daglig Johnsen og Wassli forteller hvordan jenter helt ned i 13-14 årsalderen blir kontakta på nettsamfunn som Facebook med et mål for øye: å få tilsendt nakenbilder.

Johnsen og Wassli forteller at de selv daglig blir sextrakassert: de mottar tilbud på mail, sms og på Facebook fra fotografer som vil gjøre dem berømte om de sender dem et bilde - eller opptrer lettkledd på Webcam. 

 - Vi vil råde jenter til å tenkte seg godt om, og ikke la seg lede inn i noe de seinere vil angre på. Du aner ikke hva som skjer med bildene, og hvordan de kan misbrukes. 
 
- Mange av fotografene virker seriøse veldig lenge, men så plutselig snur det: «Kan ikke du komme hjem til meg i kveld?» «Kan ikke du sove sammen med meg i kveld?». De utnytter sin posisjon til å lure jentene, sier Wassli.    

De forteller om folk som opptrer under falsk navn, og med falske hjemmesider - alt for å lokke jenter til å tro at de er i kontakt med seriøse fotografer. Blir de avslørt, skifter de bare identitet, ifølge Wassli og Johnsen. 

 - De ser et fjes på Facebook, og legger deg til som venn. Så dukker de opp på chatten. En fotograf sier han er tilknytta et seriøst modellbyrå, og tilbyr modelloppdrag - men det eneste han vil er å få nakenbilder av mindreårige, forklare Johnsen. 

Men det er ikke bare useriøse aktører som opptrer uproft:  - de forteller at også anerkjente fotografer prøver seg:  

- Det er vanskelig å skille. En veldig anerkjent fotograf tilbudte meg en testshoot, jeg takket nei. Etterpå fikk jeg mange slibrige kommentarer og meldinger med seksuelle antydninger på Facebook, forklarer Wassli.   

Etter de siste slibrige tilbudene på internett har Johnsen og Wassli sett seg lei. De starter nå for seg selv for å være sikkert på at deres samarbeidspartnere ikke misbruker sine stillinger.   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling