Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Manaforts forsvarere gyver løs på aktoratets stjernevitne

Forsvareren til Donald Trumps valgkampleder Paul Manafort gjør alt han kan for å svekke troverdigheten til Manaforts tidligere medarbeider Rick Gates.

GRILLET: Rick Gates ble grillet ganske kraftig da det var Paul Manaforts forsvarer sin tur til å spørre ham ut. Foto: REUTERS /Joshua Roberts / NTB scanpix
GRILLET: Rick Gates ble grillet ganske kraftig da det var Paul Manaforts forsvarer sin tur til å spørre ham ut. Foto: REUTERS /Joshua Roberts / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rettssaken mot Manafort har hans tidligere høyre hånd brettet ut om hvordan de to hadde 15 kontoer utenlands for å skjule millioner av dollar fra skattemyndighetene. Han har også forklart seg i detalj om en rekke kriminelle handlinger de to skal ha vært involvert i sammen.

I retten tirsdag gikk Manaforts forsvarer Kevin Downing hardt ut mot Gates for å framstille ham som en notorisk løgner og bedrager.

For å svekke firebarnsfarens troverdighet framtvang de innrømmelser om utroskap i ekteskapet og at han hadde stjålet penger fra sjefen.

Rettssalen i Alexandria i delstaten Virginia var fullpakket da Gates ankom for krysseksaminering.

Kan slippe straff

46-åringen har erkjent straffskyld for flere punkter og samarbeider med myndighetene. Han har blant annet beskrevet hvordan han hjalp Manafort å unngå skatter i USA på millioner av dollar som var opptjent gjennom å selge politiske konsulenttjenester i Ukraina.

Da han ble utspurt av aktoratet mandag svarte han blant annet bekreftende på at han og Manafort brøt loven sammen, og han sa at han hadde forfalsket Manaforts skatteopplysninger på sistnevntes forespørsel.

Påtalemyndigheten mener at Manafort sammen med Gates mottok nærmere 250 millioner kroner i såkalt konsulenthonorar fra den tidligere regjeringen i Ukraina. Med Gates' vitnemål vil de bygge opp under anklagene om at Manafort blant annet skal ha drevet lobbyvirksomhet for Ukrainas russiskvennlige tidligere president, Viktor Janukovitsj.

Juryen, som består av seks menn og seks kvinner, fikk tirsdag se Downing presse Gates til å innrømme at han ved å samarbeide med aktoratet har unngått en fengselsdom på mellom 50 og 100 år.

Han vil i stedet kunne slippe unna fengselsstraff og bli løslatt på prøve. Endelig straffutmåling er opp til dommeren i saken.

Unngikk Manafort

Deretter ble Gates presset til å innrømme at han har stjålet flere hundre tusen dollar fra Manafort ved å sende inn bilag for fiktive, personlige utlegg. Ikke minst måtte han stå til rette for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold, med en egen leilighet i London som han benyttet til sidesprangsaktiviteten.

- Det fantes en annen Richard Gates, stemmer ikke det? En hemmelig Richard Gates? spurte Manaforts forsvarer Downing.

Gates skjønte umiddelbart hva det var snakk om, og begynte lavmælt å snakke om sidespranget, som ligger ti år tilbake i tid,

Gates unngikk å møte blikket til Manafort, som stirret ham i senk under utspørringen.

- Etter alle løgnene du har fortalt, og bedrageriet du har begått, forventer du at juryen skal tro på deg, spurte Downing.

- Jeg er her for å fortelle sannheten, lød svaret.

Vil svekke Gates' troverdighet

Mye av forsvarsstrategien til Manaforts forsvarere er å påvise at det er Gates, og ikke Manafort, som er den ekte kjeltringen, skriver Washington Post.

Også dommeren, som har avbrutt utspørringer gjentatte ganger under rettssaken, avbrøt Gates. Da Gates snakket om pengene de to mennene skal ha gjemt unna i utenlandske banker sa han at Manafort «visste veldig godt hvor pengene var og hvor de skulle».

- Han visste ikke at du stjal penger, så så godt kan han ikke ha fulgt med, sa dommer T.S. Ellis.

Manaforts advokater gjøv løs mot Gates, i et forsøk på å svekke hans kredibilitet. Under en gjennomgang av dokumenter som viste pengeoverføringer mellom 2010 og 2013, sa Gates at dokumentet ikke ga ham nok detaljer til at han kunne svare på spørsmål om en spesifikk overføring.

Ifølge forsvarer Downing var det en overføring Gates tidligere har fått spørsmål om av spesialetterforsker Robert Mueller. Gates svarte flere ganger at han ikke husket den spesifikke overføringen, noe som fikk forsvarer Downing til å konkludere med at Gates' hukommelse latet til å være langt bedre når han fikk spørsmål fra aktoratet.

- Har de konfrontert deg med så mange løgner at du ikke kan huske noe av det? spurte Downing.

Utspørringen av Gates fortsetter onsdag.