Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Manaforts tidligere «høyre hånd» vitner i rettssaken mot ham

Rick Gates, som jobbet tett på Paul Manafort, innrømmer en rekke lovbrudd i rettssaken mot den tidligere valgkampsjefen til USAs president Donald Trump.

VITNER: Paul Manaforts tidligere «høyre hånd» Rick Gates (bildet) begynte mandag ettermiddag å vitne mot den tidligere valgkampsjefen til USAs president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix.
VITNER: Paul Manaforts tidligere «høyre hånd» Rick Gates (bildet) begynte mandag ettermiddag å vitne mot den tidligere valgkampsjefen til USAs president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ettermiddag lokal tid ble Gates kalt inn til vitneboksen i rettssaken, som har pågått i en rettssal i Alexandria i delstaten Virginia siden 31. juli.

Der forklarte Gates i detalj hvordan han og Manafort sammen skjulte millioner av dollar på 15 utenlandske kontoer, penger verken skattemyndighetene eller Manaforts regnskapsførere skulle vite om.

I tillegg forklarte han hvordan Manafort bevisst førte regnskapsførere bak lyset ved å bokføre inntekter feil, for å unngå å betale skatt.

- Begikk du forbrytelser sammen med mr. Manafort? spurte aktor Greg Andres.

- Ja, svarte Gates, ifølge Washington Post.

Gates gjorde det klart at han vitnet mot Manafort med håp om at han vil få en kortere fengselsstraff, ettersom han sa seg skyldig i forbindelse med en avtale med spesialetterforsker Robert Mueller.

Rettssaken mot Manafort er den første som kommer av etterforskningen til spesialetterforsker Robert Mueller.

Viktig vitne

Gates er et av 35 vitner i saken og ses på som et av de mest sentrale ettersom han i mange år jobbet tett på Manafort. Gates har allerede erklært seg skyldig og lovet å samarbeide med spesialetterforsker Robert Mueller.

Aktoratet vil henvende seg til Gates for å bygge opp under anklagene om at Manafort blant annet skal ha drevet lobbyvirksomhet for Ukrainas russiskvennlige tidligere president Viktor Janukovitsj.

Påtalemyndigheten mener at Manafort sammen med Gates mottok nærmere 250 millioner kroner i såkalt konsulenthonorar fra den tidligere regjeringen i Ukraina – penger som amerikansk skattevesen aldri fikk vite noe om.

Motstridende

I retten mandag forklarte Gates at når millioner av dollar rant inn fra Manaforts ukrainske konsulentvirksomhet, var det Manafort som bestemte om pengene skulle klassifiseres som inntekt eller lån.

Målet skal ifølge Gates ha vært å unngå skatter i første omgang og i stedet utsette skattebetalingen til senere.

I retten ble Gates presentert med tilståelsesdokumentet han har underskrevet, der det står at han, sammen med Manafort, forfalsket sistnevnte skatteopplysninger.

Da han ble spurt om han visste at det var ulovlig, svarte han «ja». På spørsmål om hvorfor han hadde løyet, svarte Gates at han hadde gjort det på forespørsel fra Manafort.

Ifølge Gates hadde de to 15 utenlandske bankkontoer som de ikke rapporterte til amerikanske myndigheter, og som de visste var ulovlig. Gates sier at det var Manafort som bestemte at kontoene ikke skulle rapporteres til myndighetene

Gates forklarte også at han snek unna penger fra sjefen sin. Han forklarte at han kontrollerte noen bankkontoer på Kypros, som inneholdt Manaforts penger, og at han skrev falske regninger for å få ut flere hundre tusen dollar fra kontoene.

Manaforts forsvarere har på sin side forsøkt å klandre Gates for alle eventuelle brudd på loven og anklaget ham for hvitvasking av millioner av dollar.

Manafort og Gates var de to første som ble tiltalt i forbindelse med Russland-etterforskningen til Mueller, og Manafort er den første som må møte i retten.

Han er den eneste av over 30 tiltalte i Russland-etterforskningen som ikke har villet inngå noen avtale med etterforskerne.

Rasende Trump

Da rettssaken startet i forrige uke raste Donald Trump på Twitter. Han langet ut mot spesialetterforsker Robert Mueller.

«Dette er en forferdelige situasjon og justisminister Jeff Sessions burde stoppe denne iscenesatte heksejakten nå, før den fortsetter å sverte vårt land», skrev Trump.

«Paul Manafort jobbet for Ronald Reagan, Bob Dole og mange andre prominente og respekterte politiske ledere. Han jobbet for meg en veldig kort tid. Hvorfor fortalte ikke myndighetene meg at han var under etterforskning. Disse gamle anklagene har ingenting å gjøre med sammenblandingen. En bløff».

Trump kalte også Muellers etterforskere «en skam for USA». Seinere på dagen understreket Trumps talsperson Sarah Sanders at Trump ikke har kommet med noen ordre om å stanse etterforskningen.

Hun forsikret også at presidenten ikke hindrer politiet og rettsvesen i å gjøre jobben sin, og at han bare gir uttrykk for sine synspunkter.

Når det gjelder justisminister Sessions erklærte han seg i fjor inhabil i saker knyttet til Russlands antatte forsøk på å påvirke den amerikanske valgkampen. En avgjørelse Trump var svært misfornøyd med.

Det er visejustisminister Rod Rosenstein som er den ansvarlige i departementet for Muellers virksomhet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!