Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mandag får alle ei melding fra Facebook. Men den lille skriften bør bekymre deg

Mandag 9. april får du vite om du er rammet av Cambridge Analytica-skandalen, og hvor mye andre apper vet om deg.

TRØBBEL: Facebook og Mark Zuckerberg har innrømmet at tredjeparter kan ha hentet ut informasjon fra alle Facebooks brukere. Mandag får du beskjed om du er rammet. Foto: REUTERS/Robert Galbraith/NTB Scanpix
TRØBBEL: Facebook og Mark Zuckerberg har innrømmet at tredjeparter kan ha hentet ut informasjon fra alle Facebooks brukere. Mandag får du beskjed om du er rammet. Foto: REUTERS/Robert Galbraith/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cambridge Analytica-skandalen kan ha rammet 87 millioner Facebook-brukere.

I prinsippet kan selskapet via appen Thisisyourdigitallife ha hentet ut Facebook-informasjon om alle de over 270 000 menneskene som lastet ned appen og alle deres venner på det sosiale nettverket. Informasjonen har blant annet blitt solgt til Donald Trumps kampanje.

Torsdag ble det kjent at bare 17 nordmenn hadde lastet ned appen. Likevel kan 37 550 norske brukere være rammet basert på beregningen av venner.

Men hvordan kan du vite om du har blitt rammet?

Facebook har nå varslet hvordan og når du skal få beskjeden om du er en av dem.

Får vite om du er rammet

Mandag 9. april vil Facebook opplyse alle sine 2,2 milliarder brukere om de kan ha blitt rammet av Cambridge Analytica-skandalen. De vil også fortelle deg hvilke apper du bruker og informasjonen disse appene har om deg.

Teknologisjef Mike Schroepfer i Facebook redegjorde for dette i en lang bloggpost lagt ut på Facebooks hjemmesider onsdag.

MELDING: Denne meldingen vil i dag, mandag, dukke opp i alles Facebook-feed.
MELDING: Denne meldingen vil i dag, mandag, dukke opp i alles Facebook-feed. Vis mer

- Vi vil vise folk en lenke på toppen av deres nyhetsfeed så de kan se hvilke apper de bruker og hvilken informasjon de har delt med disse appene. Folk vil også få muligheten til å slette apper de ikke lenger vil ha. I denne prosessen vil vi også fortelle folk om deres informasjon er blitt upassende delt med Cambridge Analytica, skriver han.

Har du fått beskjed om at du er rammet av Cambridge Analytica-skandalen eller har delt annen informasjon? Tips Dagbladets journalist her!

Fotnote til bekymring

I det samme innlegget har han også lagt ved grafene som viser landfordelingen på de rammet av Cambridge Analytica-skandalen.

Det som står i bitte liten skrift i fotnoten, bør imidlertid bekymre deg.

«Vi vet ikke nøyaktig hva slags data appen delte med Cambridge Analytica eller nøyaktig hvor mange mennesker som ble rammet. Ved å bruke en så bred metode som mulig, er dette det beste estimatet vi har over det maksimale antallet som lastet ned appen og de som kan ha fått data delt via venner», heter det i fotnoten.

LITEN SKRIFT: I denne fotnoten på Facebooks hjemmesider heter det at de ikke vet hva slags data fra Facebook-profiler som ble delt med Cambridge Analyticas app. Det bekymrer Forbrukerrådet. Skjermdump: Facebook Newsroom
LITEN SKRIFT: I denne fotnoten på Facebooks hjemmesider heter det at de ikke vet hva slags data fra Facebook-profiler som ble delt med Cambridge Analyticas app. Det bekymrer Forbrukerrådet. Skjermdump: Facebook Newsroom Vis mer

- Dette blir veldig spennende. Det som imidlertid er interessant er om brukere får vite om hvilken informasjon de har gitt bort. Varsleren Christopher Wylde har gått langt i å antyde at for eksempel private beskjeder kan være delt, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Finn Myrstad til Dagbladet.

VARSLER: Tidligere Cambridge Analytica-ansatt Christopher Wylie. Foto: REUTERS/Henry Nicholls
VARSLER: Tidligere Cambridge Analytica-ansatt Christopher Wylie. Foto: REUTERS/Henry Nicholls Vis mer

- Maktesløse

- Skal dette være meningsfullt må vi i hvert fall få vite omfanget av data delt og ikke bare at data har blitt delt. Det er nesten verre og folk kan føle seg maktesløse om de vet at noe har skjedd, men ikke hva, sier Myrstad.

Forbrukerrådet har allerede bedt Datatilsynet undersøke om Facebook har brutt europeiske personvernlover og krever at tilsynet får oversikt over nordmenn som er berørt.

Spørsmålet er imidlertid om Cambridge Analyticas innhenting i det hele tatt er en brøkdel av hva tredjeparter har fått vite om deg via verdens største sosiale plattform.

Alle kan ha blitt utnyttet

I det samme innlegget erkjenner teknologisjef Schroepfer at alle Facebook-brukere kan ha fått informasjon hentet ut av en tredjepart.

Bakgrunnen er en funksjon som gjør det mulig å søke opp brukere ved hjelp av e-post-adresse eller telefonnummer. Facebook sier at ondsinnede aktører har brukt dette til å hente ut informasjon.

- På bakgrunn av skalaen og kompleksiteten vi har sett i utførselen, mener vi at de fleste på Facebook kan ha fått profilen sin skrapet, skrev Schroepfer.

FACEBOOK: Facebook har allerede falt 10% på børsen, etter avsløringer om salg av personopplysninger som kan ha påvirket det amerikanske valget. Slik gjør du dine opplysninger hemmelig for andre applikasjoner. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

I en telefonkonferanse med journalister onsdag, spesifiserte sjef Mark Zuckerberg.

- Det er rimelig å tro at noen har fått tilgang til informasjonen din på denne måten, sier han.

Derfor deler de

Spørsmålet mange nå stiller seg er hvorfor Facebook har brukt så lang tid på å forstå at dette er store sårbarheter som går utover brukernes privatliv. Problemet er blant annet Facebooks programmeringsgrensesnitt, som gjør data tilgjengelig for tredjeparter. Poenget er at andre nettsider og apper kan bruke Facebooks innloggingsinformasjon, noe som gjorde Facebook enda mer mektig.

Dette har Facebook gjort i årevis, og det har vært en bekymring som gjentatte ganger har blitt reist, uten at Facebook har gjort nevneverdig med det.

Forbrukerrådet har tidligere stilt spørsmål om dette.

- Grådig deling

- I 2010 var det snakk om appen Singa, som fikk altfor mye informasjon og hadde akkurat de samme funksjonene som Thisisyourdigitallife. Datatilsynet sendte denne klagen videre til Datatilsynet i Irland, som ikke gjorde noe med det. Dette kan gjelde mange apper, men vi vet ikke hvor mange, sier Myrstad.

- Det er grådig deling med tredjeparter og det har pågått i en årrekke. Hvis Cambridge Analytica har gjort det, er det garantert andre som vet det er mulig å samle inn og gjør det, sier han.

Tidligere i uka avslørte i tillegg Bloomberg at Facebook skanner bildene og lenkene som brukerne sender hverandre i Facebook Messenger, og at selskapet leser meldingsutvekslinger hvis de blir flagget til en moderator.

- Bør se seg selv i speilet

Forbrukerrådet har de siste åra lagt ned en voldsom innsats for å opplyse om forskjellige appvilkår. Likevel kan apper fortsatt gjøre ting som ikke står opplyst i vilkårene og dele dette med tredjepart.

- Funksjonen det er snakk om i CA-saken har vært aktiv i hvert fall siden 2010 og sannsynligvis lenger. Det beviser veldig den generelle tilnærmingen til de digitale tjenestene, som er å samle inn mest mulig data, sier Myrstad.

Han omtaler de nåværende signalene fra Facebook om at de ønsker å rydde opp som positivt, men er kritisk til selskapet.

- Facebook har ikke lyttet og tatt imot innspill. De bør se seg selv i speilet og ha ydmykhet når det gjelder å ta imot tilbakemeldinger og reagere på kritikk. Jeg håper de anerkjenner at de samler for mye informasjon og at de tar tak i hva de selv samler inn, sier fagdirektøren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!