Mandag får kongen beskjed om sin tilstand

Mandag blir det trolig klart om kronprins Haakon skal fortsette som kronprinsregent, eller om kong Harald blir friskmeldt og kan ta seg av sine representasjonsoppgaver selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Slottet blir ingen ting avgjort før de medisinske prøvene som er tatt av kongen er ferdig analysert. Det skjer etter all sannsynlighet mandag.

Kong Harald har siden onsdag slappet av hjemme i sin private leilighet på Slottet mens kronprinsregent Haakon har tatt seg av farens representasjonsoppgaver. Kronprinsregenten har både holdt høytidelige audienser og ledet statsråd i kongens fravær.

Omfattende program

Søndag får kronprinsesse Mette-Marit følge av sin ektemann i stedet for sin svigerfar når hun skal døpe den nye redningsskøyta «Harald V» på Bygdøy i forbindelse med Redningsselskapets store innsamlingsaksjon.

Men hva som skjer videre utover i neste uke, er foreløpig uklart. Da har kong Harald etter planen offisielle plikter både tirsdag, onsdag, torsdag og fredag.

Tirsdag holder kongeparet middag for fylkesmennene. Onsdag skal kongen motta Tunisias og Australias nye ambassadører i høytidelig audiens, og torsdag er det middag på Slottet for medlemmene av Høyesterett. Fredag er som vanlig statsråd på Slottet.

Mandag blir det altså klart om det er kongen selv eller kronprinsregenten som skal delta i disse arrangementene.

Overraskende innlagt

Kong Harald ble overraskende innlagt på Rikshospitalet etter en undersøkelse tirsdag. Diagnosen var hematuri, det vil si blod i urinen. Allerede neste formiddag ble kongen utskrevet, men har siden vært sykemeldt. Kongen har ifølge Slottets informasjonsavdeling ikke vært sengeliggende i sykemeldingsperioden.

Ifølge urolog Einar Christiansen kan hematuri - blod i urinen - være et symptom på en rekke lidelser, men de fleste er uskyldige og godartede.

- I sjeldne tilfeller er hematuri det første tegn også på alvorlige lidelser som svulster av forskjellig slag. Derfor er det viktig at menn som oppdager blod i urinen, straks søker lege, sa Christiansen til NTB da kongens sykdom ble kjent.

(NTB)

DIAGNOSE MANDAG: Mandag får kong Harald trolig vite hva som feiler ham.