Mandag hadde Magnus (6) første skoledag. I dag ble klassen hans rammet av lærerstreiken

Har gått på skolen i bare to dager.

REAGERER: Moren til Magnus, Annelin Leirvik, reagerer på at førsteklassingene etter bare to skoledager rammes av lærerstreiken. Foto: Privat
Foto: Preben Hunstad / Dagbladet
REAGERER: Moren til Magnus, Annelin Leirvik, reagerer på at førsteklassingene etter bare to skoledager rammes av lærerstreiken. Foto: Privat Foto: Preben Hunstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag startet seks år gamle Magnus Winther-Leirvik i klasse 1B på Aspåsen skolen i Bodø.

I går fikk foreldrene hans en SMS fra skolen:

«TIL ALLE FORELDRE/FORESATTE PÅ 1. TRINN. Skolenes landsforbund har tatt ut sine 5 medlemmer på Aspåsen skolen i streik fra i morgen onsdag 20. august. På 1. trinn går [lærerens navn]  ut i streik. Streik betyr at vi ikke kan sette inn vikar. Vi ønsker at elevene skal komme på skolen selv om en av lærerne er tatt ut i streik. Vi skal finne gode løsninger med tilsyn for elevene. Vi ber om forståelse for at skolestarten blir annerledes enn vi hadde planlagt.»

- Jeg reagerer på at førsteklassingene blir rammet. De har sagt at de skal skånes for streiken, sier moren til Magnus, Annelin Leirivik til Dagbladet.

Ingen lekser Hun forteller at Magnus har gledet seg og har vært veldig motivert for livets skolestart i hele sommer. Han har pugget matematikk, gledet seg til lekser og trent på å lese, forteller moren. I tillegg til SMSen hadde Magnus med seg et brev fra rektor i skolesekken hjem.

FØRSTE SKOLEDAG: Her er Magnus Winther-Leirvik (6) på plass første skoledag i klasse 1B på Aspåsen skole i Bodø. I dag ble lærerinnen hans tatt ut i streik. Magnus og de andre medelevene får komme på skolen, men de følger ikke den opplagte timeplanen og får ikke lekser i streikeperioden. Foto: Privat
FØRSTE SKOLEDAG: Her er Magnus Winther-Leirvik (6) på plass første skoledag i klasse 1B på Aspåsen skole i Bodø. I dag ble lærerinnen hans tatt ut i streik. Magnus og de andre medelevene får komme på skolen, men de følger ikke den opplagte timeplanen og får ikke lekser i streikeperioden. Foto: Privat Vis mer

- I brevet fikk vi beskjed om at den oppsatte timeplanen utgår og at det ikke blir lekser, men at elevene kan komme på skolen og at de vil få tilsyn. I dag har jeg forstått at det har vært mye utelek og de har sett på film, omtrent som det var i barnehagen, sier Leirvik, som synes det er synd at skolestarten skal bli amputert for førsteklassingene.

- Den første uka er sårbar både for elevene og læreren som skal bli kjent med barna. Det er jo ikke lærerens feil at hun blir tatt ut i streik. Hvis dette vedvarer, hva skjer med de andre førsteklassene? Fortsetter de undervisningen mens klassen til Magnus blir hengende etter? Denne uka skulle de lære tallet 1 og bokstaven I blant annet, forteller hun.

To førsteklasser Uttalelsene i lærerstreiken har hele tida vært at førsteklassinger skal skånes for streiken den første tida. Skolenes landsforbund bekrefter overfor Dagbladet at lærere i førsteklasse nå er tatt ut i streik.

- Det gjelder Aspåsen skole i Bodø og en skole på Karmøy, sier forbundsleder Anne Finborud til Dagbladet.

Hun sier hun beklager situasjonen, men sier de har holdt det de har lovet.

LEK OG MORO: Det blir mye lek på skolen om dagen når det er streik.
Foto: Preben Hunstad / Dagbladet
LEK OG MORO: Det blir mye lek på skolen om dagen når det er streik. Foto: Preben Hunstad / Dagbladet Vis mer

- Vi har sagt at vi vil passe på å ikke ta ut førsteklasselærere de to første skoledagene slik at skolebarna skal få den skolestarten de har lengtet etter, sier Finborud.

Hun sier samtidig at de ikke sitter med fag- og timeplaner når de legger nye streikekabaler.

- Vi tar ut alle utenom gravide og sykmeldte. Og så er det slik at det er vanskelig å straffe arbeidsgiver uten å ramme brukerne. Dette er en konsekvens av konflikten, sier Finborud, som sier at når førsteklassene rammes øker det presset på arbeidsgiverorganisasjonen KS.

- Det er KS som sitter med løsningen. Vi har ikke hørt et pip fra de i hele dag, sier Finborud.

KLAR FOR SKOLESTART: Magnus har gledet seg til lekser og endelig få begynne på skolen i hele sommer. Etter to dager ble han rammet av streiken. Foto: Privat
KLAR FOR SKOLESTART: Magnus har gledet seg til lekser og endelig få begynne på skolen i hele sommer. Etter to dager ble han rammet av streiken. Foto: Privat Vis mer

Dagbladet kunne tidligere i dag fortelle at mens KS mente de hadde tatt kontakt med motparten i dag, avviste lærerne dette.

Trappes opp i morgen Hun hevder det ikke var et bevisst valg å ta ut førsteklasselærere nå.

- Som sagt sitter vi ikke med fag- og timeplaner, men det var bevisst at risikoen for at førsteklasselærere kunne bli tatt ut, sier hun.

Fra i morgen tar den desidert største lærerorganisasjonen, Utdanningsforbundet, ut ytterligere 2200 lærere i streik. Det betyr at 7700 lærere tilknyttet Utdanningsforbundet streiker. Ingen førsteklasselærere skal være tatt ut i streik. Fra Skolenes landsforbund er det per nå 80 streikende lærere. De avventer KS, som i går varslet at de har nye forslag til streikeløsning, skal komme på banen med disse før de eventuelt trapper opp.

- Vi sitter med en opptrappingsplan klar, sier Finborud.

LEK OG FILM PÅ DAGEN, FOTBALL PÅ KVELDEN: Magnus var i kveld på fotballtrening etter en tredje skoledag der det ble lite skole og mest lek.
Foto: Preben Hunstad / Dagbladet
LEK OG FILM PÅ DAGEN, FOTBALL PÅ KVELDEN: Magnus var i kveld på fotballtrening etter en tredje skoledag der det ble lite skole og mest lek. Foto: Preben Hunstad / Dagbladet Vis mer

KS opplyser til NTB i kveld at det har vært kontakt mellom partene og at sonderingene vil fortsette i morgen.

- HOLDT DET VI LOVET: Forbundsleder Anne Finborud fra Skolenes Landsforbund beklager at førsteklassinger rammes av streik, men sier det er en konsekvens av arbeidskonflikten.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- HOLDT DET VI LOVET: Forbundsleder Anne Finborud fra Skolenes Landsforbund beklager at førsteklassinger rammes av streik, men sier det er en konsekvens av arbeidskonflikten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer