OPP MOT OLA: Tidligere statssekretær og Senterungdommen-leder, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim stiller mandag opp i en thriller av en kampvotering mot Ola Borten Moe når Senterpartiet samles til ekstraordinært landsmøte. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OPP MOT OLA: Tidligere statssekretær og Senterungdommen-leder, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim stiller mandag opp i en thriller av en kampvotering mot Ola Borten Moe når Senterpartiet samles til ekstraordinært landsmøte. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Mandag kan denne dama danke ut Ola Borten Moe fra norsk politikk

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim er villig til å ofre UD-jobben for ta nestledervervet fra Ola Borten Moe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Merk deg navnet, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim. Mandag stiller hun opp i en thriller av en kampvotering mot Ola Borten Moe. Et flertall i Senterpartiets mektige valgkomité ønsker at hun i stedet skal bli partiets første nestleder.

Dermed kan hun bli dama som stikker av med det eneste politiske vervet Ola Borten Moe innehar i norsk politikk i dag.

- Skummelt - Det er klart det er skummelt. Jeg måtte tenke meg veldig nøye om. Jeg gjør dette fordi jeg tror partiet trenger det, og fordi det har vært så mye uro og misnøye internt. Men selvsagt også fordi jeg har veldig lyst, sier Tvinnereim, som ikke tror Moe forsvinner fra norsk politikk om hun tar nestledervervet fra ham.

Men det er ikke første gang Tvinnereim møter Moe til politisk storduell. Da hun ble valgt til leder i Senterungdommen i 2000 vant hun over Ola Borten Moe med bare to stemmer. En av dem var Ivar Vigdenes, kanskje Moes aller nærmeste støttespiller i dag.

Close race Mye tyder på at det også denne gang er få stemmer som skiller de to kamphanene. På bakrommet spekuleres det nå heftig om hvem som vil bli valgt til påtroppende leder, Trygve Slagsvold Vedums, nestkommanderende. Ifølge Aftenposten skal Moes folk ha tro på seier. Men det skal det være svært vanskelig å ha full oversikt. Noe skyldes at mandagens landsmøte har fått omtrent hundre flere delegater enn det pleier å være.

- Jeg har gode muligheter til å vinne. Det er veldig jevnt nå, sier hun.

Mot «Olje-Ola» Tvinnereims motkandidat er en omstridt mann i Sp. Kravet om at Moe må ut av ledelsen kom med full styrke etter Liv Signe Navarsetes avgang i vinter. Men allerede som olje- og enerigminister fikk han tilnavnet «Olje-Ola» for mange sine utspill om oljeutvinning og oljesand. Tvinnereim er en av «Olje-Olas» kritikere.

- Det er ingen hemmelighet at vi har vært veldig uenige om enkeltsaker. Derfor synes jeg det blir riktig å stille opp mot ham. Jeg skulle for eksempel ønske at han ikke hadde omfavnet oljesand. Samtidig ble det gjort mye bra i departementet hans som på grønne sertifikater. Men han opparbeidet seg en profil som jeg ikke var bekvem med, sier hun og legger til:

- For meg handler dette om å tydeliggjøre en grønnere profil. Vi må ta inn over oss at vi må redusere tempoet i oljeutvinningen også av hensyn til annet næringsliv, at vi må ta inn over oss klimautfordringene og være villig til å omstille oss i fornybar retning.

Kamp på ramme alvor Mens Ola Borten Moe kjemper for sitt politiske liv, har Tvinnereim hatt søvnløse netter om hva slags karrierevalg hun nå står overfor. Hun har satset mye på sin UD-karriere. Som ansatt i Utenriksdepartementet kan et politisk nestlederverv gjøre det vanskelig for henne å fortsette som seniorrådgiver i Midtøstenseksjonen.

- Ja, det har gitt meg noen søvnløse netter. Veldig mange har oppfordret meg til å stille. Jeg elsker jo jobben min, så det er mye å ofre. Men når man blir vist den tillit at man kan bli nestleder, så gjør man jo selvsagt det. Nå er Sp viktigst.

Haga - politisk forbilde I Aftenposten onsdag gikk tidligere Sp-leder Åslaug Haga ut og pekte på nettopp Tvinnereim som den hun mener bør bli nestleder. Det er et tydelig signal fra en sterk leder mange i Sp gjerne skulle beholdt en god stund til. Støtten kan få avgjørende betydning.

- Jeg synes det er veldig stas. Åslaug vet hva jeg står for politisk og når det gjelder evne til samarbeid. Det er veldig hyggelig for meg, særlig fordi hun er mitt politiske forbilde. Hun har mestret på et storartet vis å formidle kjerneverdiene våre og samtidig være konkret, sier Tvinnereim.

 MED MELKEBART: Som de fleste senterpartister er Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim opptatt av norsk mat og norske bønders interesser. I tillegg er hun veldig glad i melk! Derfor gjør hun gjerne som norske idrettsutøvere og stiller opp med melkebart. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
MED MELKEBART: Som de fleste senterpartister er Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim opptatt av norsk mat og norske bønders interesser. I tillegg er hun veldig glad i melk! Derfor gjør hun gjerne som norske idrettsutøvere og stiller opp med melkebart. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer