SUPERMÅNEFORMØRKELSE: Grytidlig mandag morgen kan hele Norge oppleve en sjelden supermåneformørkelse, men nå truer dårlig vær sjansen for å se den. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SUPERMÅNEFORMØRKELSE: Grytidlig mandag morgen kan hele Norge oppleve en sjelden supermåneformørkelse, men nå truer dårlig vær sjansen for å se den. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Sjeldent himmelfenomen:

Mandag morgen kan du oppleve en spektakulær supermåneformørkelse

Om du bor i Nordland og Trøndelag og står opp tidlig får du en sensasjonell start på dagen.

Grytidlig mandag morgen vil månen passere inn i skyggen fra jorda og skape en total måneformørkelse.

Månen vil være spesielt nær jorda under begivenheten, som bidrar til at dette blir en såkalt supermåneformørkelse.

Ifølge nettstedet Himmelkalenderen kan supermånen også bli rød under formørkelsen, fordi sollyset vil avbøyes og bli rødfarget når det passerer gjennom jordatmosfæren før det treffer Månen. Fenomenet kalles ofte blodmåne.

Kombinasjonen av de to kalles en supermåneformørkelse og vil ikke skje igjen før om ti år.

Om du er blant dem ivrigste kan du stå opp allerede klokka 03.36 og følge formørkelsen i hele fem timer.

Ifølge samme nettsted kan du imidlertid sove helt til klokka 05.30 om du bare vil få med deg den «totale fasen.»

Meldt dårlig vær

Måneformørkelsen kan sees fra hele Norge, inkludert Svalbard, men nå kan dårlig vær stikke kjepper i hullene.

Er man blant de drøye 2,5 millionene som bor i Norges mest folkerike landsdel, er det imidlertid trolig liten vits i å stå opp tidlig for å få med seg det sjeldne himmelfenomenet, skriver NTB.

- På Østlandet er det tett med skyer, og det er nok dessverre her det er minst sjanse for å få med seg måneformørkelsen, sier vakthavende meteorolog Anne Beate Skattør til NTB.

- Det ser egentlig helt dødt ut, legger hun til.

SUPERMÅNEN: Det blir supermåne når to astronomiske fenomener opptrer samtidig: At månen er på sitt nærmeste punkt til jorda, samtidig som det er fullmåne. Dette skjedde for første gang på 68 år 13. november. Video: Reuters/ NTB Scanpix / AP Vis mer

Gode muligheter i Nordland og Trøndelag

Meteorologen har derimot gode nyheter for dem som bor lenger opp i landet. Skattør sier til nyhetsbyrået at det er størst sjanse for å få med seg supermåneformørkelsen om man bor i Nordland og Trøndelag.

Sjansen er også stor om man bor på Vestlandet, helt nord i Troms og Finnmark, eller helt i sør i Agder-fylkene.

- Det er en del skyer også i disse delene av landet, men er man heldig kan skylaget sprekke opp slik at det stedvis blir mulig å se supermåneformørkelsen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 15.04.2014 FORMØRKELSE: Total måneformørkelse skjer gjennomsnittlig en gang i året. 15 april fanget NASA prosessen på video. Her kan du se hvordan det hele går for seg. Video: NASA Vis mer

To formørkelser i fjor

I 2018 var det to totale måneformørkelser som kunne sees i Norge. En 31. januar, som var severdig for de i Nord, og en 27. juli som var severdig for de i sør.

Ifølge Himmelkalenderen var begge de to vanskelige å observere fordi månen sto svært lavt på himmelen under den totale fasen, men morgendagens formørkelse spås å bli enklere å se.

Nettstedet oppfordrer dermed folk til å sette på klokka - og være klar til å se en spektakulær måneformørkelse.