SIKRER BÅTEN:Fisker Einar Saanum sikrer båten sin før stormen "Emil" kommer. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
SIKRER BÅTEN:Fisker Einar Saanum sikrer båten sin før stormen "Emil" kommer. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Mandalittene sikrer båtene

Båteiere i Mandal tar ikke sjansen på at båtene går skadefri i stormen, og sørger derfor å sikre fartøyene mot de ventede orkankastene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANDAL (Dagbladet): Stormen Emil er i kveldstimene i ferd med å gjøre seg ekstra sterk langs kysten av Vest-Agder. Selv inne i havnebassenget i Mandal merkes stormkastene godt.  

Opplysninger Dagbladet har fått kan fortelle at det ute ved Lindesnes fyr er målt orkan i kastene.  

- Jeg tar ingen sjanser, sier fisker Einar Saanum.  

Fiskebåten "Risøy" blir grundig fortøyd etter alle kunstens regler. 

Kaster på seg - Den er festet med i alt 10 trosser. Men skulle det være nødvendig med mer, da har jeg 100 meter tau til, forteller torskefiskeren.  

Mens fartøyet på sju tonn kaster seg i den stadig grovere sjøen i havnebassenget, forsøker Saanum å stramme inn på trossene. Selv om fiskebåten ikke er av største og tyngste type kan den stadige rykkingen til slutt skade fortøyningene. Som en av trossene bærer tegn på. 

Stenge av Foreløpig er ikke vannstanden spesielt høy i Mandal. Ifølge Einar Saanum stod vannet høyere tidligere i dag. Men likevel har myndighetene i byen varslet at deler av sentrum kan bli avstengt, da det er ventet at uværet Emil når sin topp mot midnatt.  

I byen snakkes det for øvrig om høyvannet i 1987, da handelssenteret hadde nærmere 60 centimeter vann inne på gulvet. Ingen håper på noen gjentakelse av det.

Starter nå Et nytt ekstremvær som har fått navnet Emil, ventes å treffe agderfylkene sent i kveld.

Vinden kan komme opp i orkan i kastene.

- Fra klokka ni i kveld må folk i agderfylkene forberede seg på seks ekstreme timer, sa vakthavende meteorolog Bjarte Eriksen til Dagbladet tidligere i dag.

- Det flytter seg noe i løpet av natta, og det vil blåse godt mesteparten av dagen på Vestlandet i morgen, sier Eriksen.