Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mandela ble oppfordret til å takke nei til fredsprisen

Fordi han måtte dele den med Frederik Willem de Klerk.

SAMMEN: Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk mottok i 1993 Nobels fredspris sammen i Oslo Rådhus. FOTO: Lise Åserud / NTB / SCANPIX
SAMMEN: Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk mottok i 1993 Nobels fredspris sammen i Oslo Rådhus. FOTO: Lise Åserud / NTB / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere ledende personer i kretsen rundt Nelson Mandela mente han burde takke nei til Nobels fredspris fordi han delte den med Frederik Willem de Klerk.

I 1993 sto apartheidmotstanderen og apartheidlederen side om side i Oslo da de sammen mottok Nobels fredspris.

Øyeblikket var et godt symbol på den forsonende linjen Mandela hadde til regimet som hadde holdt ham fengslet i 27 år.

- Noen av oss var veldig bekymret. Vi kunne ikke ha Nelson Mandela - slikt et ikon - til å motta prisen med sin undertrykker, forteller ANC-veteranen Tokyo Sexwale.

Samtalene med de Klerks apartheidregime var allerede kommet langt, og valget som skulle gjøre Mandela til landets første svarte president var planlagt til april året etter.

Samtidig var det mye vold i landet, og støttespillere av ANC og zulu-partiet Inkatha barket ofte sammen i blodige gateoppgjør. Mange mistenkte at ytterliggående apartheid-tilhengere bygde opp under konflikten.

- Vi led. Vi hadde familiemedlemmer og venner som var drept. Apartheid bombet kontorene våre. Hvordan kunne man forsone seg med slike folk? sier Sexwale.

Det var til slutt Mandela selv som overbeviste dem om at det var riktig å dele prisen.

- Forsoning er ikke en enkel ting. Så vi måtte vise at vi kunne omfavne de Klerk. Prisen ble brukt av Mandela som et eksempel på dialog og hans lederskap.

(NTB)