- Mandela ble presset av Vesten

Mugabes regime avfeier kritikken fra sitt sørafrikanske forbilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Robert Mugabes kritikere har lenge ventet på at den sørafrikanske frigjøringshelten Nelson Mandela skal kritisere 84-åringens diktatur i Zimbabwe. I går tok han endelig til orde, og beskrev situasjonen i nabolandet som tragisk.

Mandela er en av få personer det var ventet at Mugabe ville ha lyttet til, men den gang ei.

- Kritikken fra antiapartheid-ikonet Nelson Mandela får ingen konsekvenser, sier Sikhanyiso Ndlovu, presidentenes informasjonsminister, ifølge nyhetsbyrået AP.

Til tross for at han vedkjenner at Mandela er kjent for sin integritet og selvstendighet, forklarer han gårsdagens utspill med at frigjøringshelten ga etter for press fra den vestlige delen av verden.

- Jeg fordømmer Vesten som har presset Mandela.

Litt skryt også

Ndlovu mener kritikken er del av en anti-zimbabwisk kampanje fra Vesten, det samme er dronning Elizabeths tilbaketrekking av Mugabes kongelige utmerkelse.

Mandela er Afrikas store sønn, og informasjonsministeren passer på å ikke gå for langt i kritikken.

BRUTT IDYLL: Nelson Mandela og Robert Mugabe sto sammen i kampen mot apartheid. Foto: REUTERS/SCANPIX
BRUTT IDYLL: Nelson Mandela og Robert Mugabe sto sammen i kampen mot apartheid. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Mandela er en statsmann, Han er modig, sier Ndlovu, og legger til at han gjerne ser at Mandela fordømmer sanksjonene mot landet.


Et døgns frist 
 

Vi setter pris på solidariteten fra Nelson Mandela. Han er et ikon for rettighetskampen i Afrika, sier opposisjonsleder Tsvangirai, på telefon til Sky News.

Samtidig gir han Mugabe det den britiske avisa The Times betegner som «en flis av en redningsplanke». Opposisjonslederen gir Mugabe en frist på ett døgn til å forhandle om den politiske situasjonen.

- Forhandlingsveien vil være stengt, hvis Mugabe erklærer seg som vinner og betrakter seg som president. Hva skal vi da forhandle om, spør Tsvangirai.