– Mandela er død

Bush tråkket i salaten. Igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det gikk ikke helt som planlagt for president George W. Bush da han skulle forklare sekterisk vold i Irak under en pressekonferanse torsdag. Under talen refererte han til Nelson Mandelas død; men Mandela lever i beste velgående.

– Jeg har hørt noen si «Hvor er Mandela?». Vel, Mandela er død fordi Saddam Hussein drepte alle Mandelaene, sa Bush mens han prøvde å få fram at Saddams brutalitet har gjort det umulig at en sterk samlende leder trer fram i Irak og gjør slutt på den sekteriske volden.

Nå er det godt mulig at Bush ikke refererte til den egentlige Mandela, men til en Mandela-aktig ikke-eksisterende irakisk lederfigur, men uttalelsen var uansett så forvirrende formulert og vakte så mye oppsikt, spesielt i Sør-Afrika, at Nelson Mandela-stiftelsen så seg nødt til å gå ut og avlive ryktene om den tidligere presidentens død.

– Alt vi kan gjøre, er å forsikre folk, særlig sørafrikanere, om at Mandela lever, sier Achmat Dangor i stiftelsen til Reuters.

Mandela, som blir ansett som en landsfader i Sør-Afrika, er nå 89 og har stadig mer skrantende helse, og enhver referanse til hans død blir tatt ille opp blant flertallet i Sør-Afrika.

Bush har etter hvert en lang historie med taletabber, og flere nettsider er dedisert til nettopp disse.

Foto: AP/REUTERS/SCANPIX
Foto: AP/REUTERS/SCANPIX Vis mer