– Mandela er død

Bush tråkket i salaten. Igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det gikk ikke helt som planlagt for president George W. Bush da han skulle forklare sekterisk vold i Irak under en pressekonferanse torsdag. Under talen refererte han til Nelson Mandelas død; men Mandela lever i beste velgående.

– Jeg har hørt noen si «Hvor er Mandela?». Vel, Mandela er død fordi Saddam Hussein drepte alle Mandelaene, sa Bush mens han prøvde å få fram at Saddams brutalitet har gjort det umulig at en sterk samlende leder trer fram i Irak og gjør slutt på den sekteriske volden.

Nå er det godt mulig at Bush ikke refererte til den egentlige Mandela, men til en Mandela-aktig ikke-eksisterende irakisk lederfigur, men uttalelsen var uansett så forvirrende formulert og vakte så mye oppsikt, spesielt i Sør-Afrika, at Nelson Mandela-stiftelsen så seg nødt til å gå ut og avlive ryktene om den tidligere presidentens død.

– Alt vi kan gjøre, er å forsikre folk, særlig sørafrikanere, om at Mandela lever, sier Achmat Dangor i stiftelsen til Reuters.

Mandela, som blir ansett som en landsfader i Sør-Afrika, er nå 89 og har stadig mer skrantende helse, og enhver referanse til hans død blir tatt ille opp blant flertallet i Sør-Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer