- Mandela er mye bedre i dag enn i går

Sør-Afrikas president Jacob Zuma har nettopp besøkt Nelson Mandela på sykehuset, og sier han er mye bedre i dag enn han var i går.

BER OM AT HAN FÅR SLIPPE: Nelson Mandela i et bilde fra 2010. Foto: AFP PHOTO / POOL/Siphiwe Sibeko Scanpix
BER OM AT HAN FÅR SLIPPE: Nelson Mandela i et bilde fra 2010. Foto: AFP PHOTO / POOL/Siphiwe Sibeko ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Nelson Mandelas helsetilstand ble bedre over natten. Tilstanden er nå kritisk, men stabil, opplyser sørafrikanske myndigheter. President Jacob Zuma har nettopp besøkt Mandela, og ifølge avisa Cape Times sa han dette:

- Jeg avlyste mitt besøk til Mozambique så jeg kan se ham, og samtale med legene. Han er mye bedre idag enn han var da jeg så ham i går kveld, sa Zuma.

(Dagbladet): Eldrerådet i Mandelas stamme har bestemt at Mandela kan koples fra respiratoren som hjelper ham å puste.

Tidligere i dag sa Mandeas barnebarn, Ndileka Mandala, at hun er «engstelig» fordi president Jacob Zuma har avlyst et statsbesøk til Mozambique etter å ha besøkt Mandela på sykehuset i går.

Hylles av Obama Den amerikanske presidenten, Barack Obama, som kom til Senegal idag, hyller også Mandela og kaller ham «en helt for hele verden».

- Arven etter ham vil bli stående gjennom tidene, sa Obama. Han kommer til Sør-Afrika imorgen på en tre dagers turne.

Sør-Afrika er nå forberedt på det uunngåelige, etter at både representanter fra familien, regjeringen, og ledende kirkelige, alle har sagt at Mandela må få dø en naturlig og verdig død.

Nå som eldrerådet skal ha tatt sin avgjørelse, vil det være opp til Mandelas familie å bestemme hva som skjer videre, skriver NRK. Nelson Mandela er ute av stand til å puste selv og skal fortsatt ligge i respirator. Torsdag morgen rapporterte sørafrikanske medier at militærkapellet som skal ta hånd om Mandela etter at han har gått bort, er satt i beredskap, melder NTB.

- De siste 48 timene er tilstanden til Madiba blitt dårligere, sier talsmann Mac Maharaj fra president Jacob Zumas kontor til sørafrikansk TV.

- Det ser ikke bra ut Eldrerådet skal også ha blitt fortalt av myndighetene at de skal være forberedt på at Mandela dør, melder Sky News. Dette skjer til tross for et det i utgangspunktet er tabu å snakke om menneskers død mens de ennå er i live.

- Jeg kan gjenta at tilstanden for far er svært kritisk, og at alt kan skje innen kort tid. Men jeg vil understreke at bare Gud vet når det er tid for at han forlater oss, forteller datteren Makaziwe Mandela til den statlige kringkasteren SABC.

Nå håper familien at Mandela vil holde ut så de kan feire hans 95. fødselsdag - 18. juli.

- Jeg skal ikke lyve, det ser ikke bra ut. Men som jeg sa, hvis vi snakker til ham, reagerer han og forsøker å åpne øynene sine. Han er fortsatt der, sier hun.