Mandela går av

Johannesburg/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Nelson Mandela nærmer seg de 80, og legger ikke skjul på at årene tynger. Denne uken trekker han seg som ANC-leder, og overlater roret til arveprinsen Thabo Mbeki.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det formelle maktskiftet kommer i løpet av ANCs 50. partikongress, som åpner tirsdag. Noen overraskelse er det ikke. Mandela har forlengst varslet at han ikke tar en ny periode, og det er tre år til neste partikongress.

Om 15 måneder er det også presidentvalg i Sør-Afrika, og arveprinsen Mbeki trenger tiden til å forberede seg. For at visepresidenten blir ANCs presidentkandidat er det få i Sør-Afrika som tviler på, ei heller at han blir landets neste president.

Forsoning

Thabo Mbeki har i realiteten lenge styrt Sør-Afrika, noe også Mandela nylig medga under et besøk i Storbritannia.

- Den som virkelig styrer Sør-Afrika, landets de facto makthaver, er Thabo Mbeki. Jeg overlater alt til ham, sa Mandela.

Selv har den aldrende frigjøringslederen de siste årene i økende grad plassert seg selv i rollen som statsoverhode og seremonimester, med forsoning og tilgivelse som hovedbudskap.

Den rollen har han spilt med stor suksess, og overgangen fra hvitt mindretallsstyre til demokrati har gått bedre enn noen hadde trodd.

Sør-Afrikas enorme sosiale problemer, tuftet på en fundamental skakk fordeling av godene, er på langt nær løst. Pragmatikeren Mandela har begynt arbeidet, men innrømmer selv at valgløftene han ga for fire år siden ikke har materialisert seg i de forventede arbeidsplasser og boliger for svarte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer