Mandela-gravene må flyttes tilbake

Gravene til tre av Nelson Mandelas barn må flyttes tilbake fra Mvezo til Qunu, avgjorde en høyere rett i fylket Eastern Cape i Sør-Afrika. Dommen er knusende for Mandla Mandela.

I RETTEN: Nelson Mandelas datter går ut av domstolen i Mthatha etter at den avgjorde at gravene til Nelson Mandelas barn må flyttes tilbake til Qunu. Foto: AFP PHOTO/Carl de Souza
I RETTEN: Nelson Mandelas datter går ut av domstolen i Mthatha etter at den avgjorde at gravene til Nelson Mandelas barn må flyttes tilbake til Qunu. Foto: AFP PHOTO/Carl de SouzaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRETORIA (Dagbladet): Mandla, den eldste sønnesønnen til Nelson Mandela, led dermed et fullstendig nederlag mot tanta Makaziwe, kona til Nelson Mandela, Graça Machel og femten andre familie-medlemmer, som har ligget i krig med Mandla.

Mandla flyttet i 2011 de tre gravene fra Qunu til Mvezo, tretti kilometer unna, hvor han er høvding, uten å spørre resten av familien og uten å søke noen om tillatelse.

Knusende dom
Mandla er nå under strefferettslig etterforsking fra politiet for forholdet. Dette, og dommen i dag, kan også få følger for hans politiske løpebane. Han er medlem av parlamentet for regjeringspartiet ANC.

Dommen er helt knusende for Mandla. Dommer Lusindiso Pakade kaller hans handlinger for «skandaløse» og «ondsinnede».

Mandla fikk anledning til å bli hørt av domstolen, men han reiste bare helt «irrelevante spørsmål», sa dommeren

Mandla og hans advokater sier at han ikke vil motsette seg dommen, men likevel bruke alle lovlige midler til å få den omgjort. Det er uklart hva slags muligheter han har til en ny anke.

«Ekstatiske»
Ifølge dommen i dag, skal gravene straks graves opp igjen  og levningene av de tre avdøde flyttes tilbake.

Medlemmer av Nelson Mandelas familie sies å være «ekstatiske» etter å ha vunnet fram i retten i Eastern Cape, melder nettstedet News24. Dette gjelder særlig Nelson Mandelas eldste datter, 60 år gamle Makaziwe. Men hun var forsiktig med sine uttalelser:

- Det vil fortsatt være et privat anliggende, sa hun bare til journalister da hun forlot rettssalen.

FORNØYDE: Makaziwe Mandela klemmer sin advokat etter den knusende seieren i retten i fylket Eastern Cape. Foto: REUTERS / Siegfried Modola
FORNØYDE: Makaziwe Mandela klemmer sin advokat etter den knusende seieren i retten i fylket Eastern Cape. Foto: REUTERS / Siegfried Modola Vis mer

Ikke få i Sør-Afrika mener denne familiestriden har vært skammelig, mens Nelson Mandela ligger livstruende sjuk.

- Vi er henrykte over utfallet, uttalte Wesley Hayes, som er advokat for Makaziwe og de andre som gikk til sak mot Mandla.

Saksomkostninger
Mandla Mandela var ikke til stede i retten, noe han heller ikke var da den opprinnelige og likelydende dommen falt i forrige uke. Han er dømt til å betale saksomkostningene.

Nelson Mandela har ønsket å ligge side om side med sine tre avdøde barn, så dette er en kamp om hvor nasjonalhelten skal gravlegges. Den ene av gravene som skal flyttes tilbake er grava til Mandlas far, Makgatho Mandela, som døde i 2005 av aids. I den andre grava ligger Nelson Mandelas første datter, som også heter Makaziwe og døde som spebarn i 1948. Den tredje tilhører hans andre sønn, Madiba Thembekile, som døde i ei bilulykke i 1969.

KJEMPER FOR LIVET: Ei kvinne holder hånda si mot et bilde av Nelson Mandela, som har ligget innlagt på sjukehuset i Pretoria siden begynnelsen av juni. Tilstanden hans er kritisk, men stabil. Foto: UDO WEITZ / EPA
KJEMPER FOR LIVET: Ei kvinne holder hånda si mot et bilde av Nelson Mandela, som har ligget innlagt på sjukehuset i Pretoria siden begynnelsen av juni. Tilstanden hans er kritisk, men stabil. Foto: UDO WEITZ / EPA Vis mer