Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mandela hedres og minnes verden rundt

Verdensledere beundrer Nelson Mandela.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I kveld kom budskapet om at Nelson Mandela er død 95 år gammel.

Like etter at dødsbudskapet ble offentliggjort gikk USAs president, Barack Obama, på talerstolen i Det hvite hus for å minnes en av sine aller største helter.

- Eksempel for verden - Nelson Mandela oppnådde mer enn det som kan forventes av en mann. I dag har han reist hjem. Vi har mistet en av de mest innflytelsesrike, modigste og mest grunnleggende gode menneskene, sier Obama i en følelsesladd tale.

Han minnes hvordan hans egen første politiske handling var å delta i en demonstrasjon mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Seinest i sommer besøkte Obama fangeøya hvor Mandela satt fengslet i 27 år.

- Hans forpliktelse til å overføre makt og forsone seg med dem som satte ham i fengsel, satte et eksempel som hele menneskeheten bør strebe etter. Jeg kan ikke forestille meg mitt eget liv uten det eksempelet Mandela satte, sier Obama.

Fra hele verden strømmer det inn med minneord og hyllester fra verdensledere.

I SOMMER: USAs president Barack Obama og kona Michelle besøkte seinest i sommer fangeøya Robben Island i Sør-Afrika hvor Nelson Mandela satt fanget. Nå minnes Obama en av sine aller største helter. Foto: AP Photo/Evan Vucci
I SOMMER: USAs president Barack Obama og kona Michelle besøkte seinest i sommer fangeøya Robben Island i Sør-Afrika hvor Nelson Mandela satt fanget. Nå minnes Obama en av sine aller største helter. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

- Jeg vil aldri glemme hans uselviskhet og dype forståelse av felles mål, sier FNs generalsekretær Ban Ki-Moon i en uttalelse.

- Stort lys er slukket - Et stort lys er slukket i verden. Nelson Mandela var en helt i vår tid. Jeg har bedt om at flagget uten for nummer 10 (statsministerboligen i Storbritannia journ.anm.) blir heist på halv stang, skriver Storbritannias statsminister, David Cameron, på Twitter.

- Eksempelet fra denne store lederen vil guide alle dem som slåss for sosial rettferdighet og fred, sier Brasils president, Dilma Rousseff.

George H.W. Bush var president i USA da Mandela ble løslatt fra fangenskap i Sør-Afrika på begynnelsen av 1990-tallet.

- Han var en mann med et enormt moralsk mot, som forandret historieni sitt land. Barbara og jeg hadde stor respekt for president Mandela, og sender våre kondolanser til hans familie og landsmenn, sier Bush i en uttalelse.

- Rosalynn og jeg er i svært triste etter dødsfallet til Nelson Mandela. Folket i Sør-Afrika og menneskerettighetsforkjempere verden rundt har mistet en stor leder, skriver tidligere president i USA, Jimmy Carter, i en uttalelse, ifølge NBC News.

MINNES MANDELA: Storbritannias statsminister David Cameron besøkte i 2011 Sør-Afrika og erkebiskop Desmond Tutu på en bondegård hvor anti-apartheidaktivister som Mandela gjemte seg fra myndighetene. Foto: AFP PHOTO / POOL / CHRISTOPHER FURLONG
MINNES MANDELA: Storbritannias statsminister David Cameron besøkte i 2011 Sør-Afrika og erkebiskop Desmond Tutu på en bondegård hvor anti-apartheidaktivister som Mandela gjemte seg fra myndighetene. Foto: AFP PHOTO / POOL / CHRISTOPHER FURLONG Vis mer

- Alle canadiere sørger med familien til Nelson Mandela og innbyggerne i Sør-Afrika. Verden har mistet en av dens største moralske ledere, skriver Canadas statsminister, Stephen Harper, på Twitter.

- Han var en mann som brakte håp, en sann helt som vil fortsette å inspirere oss, skriver Belgias statsminister, Elio Di Rupo på Twitter.

Dagbladet kommer med mer.

MINNES MANDELA: Generalsekretær i FN, Ban Ki-Moon. Foto: REUTERS/Lucas Jackson
MINNES MANDELA: Generalsekretær i FN, Ban Ki-Moon. Foto: REUTERS/Lucas Jackson Vis mer