Mandela krever gransking av kupp-planer

Sør-Afrikas president Nelson Mandela krever rettslig gransking av angivelige planer om å styrte ANC-regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandela har mottatt en rapport fra forsvarets egen etterretningstjeneste, om «organiserte aktiviteter for å styrte regjeringen». Presidenten satte fredag ned en egen granskingskommisjon som allerede lørdag skal starte arbeidet for å komme til bunns i de angivelige kupplanene, opplyser Mandelas kontor.

Detaljer om innholdet i forsvarets rapport var ikke tilgjengelige fredag ettermiddag. Det ble heller ikke opplyst hvor høringene skulle finne sted.

En kilde opplyser at veteraner fra apartheidregimets sikkerhetsstyrker skal ha lagt planer om å destabilisere Sør-Afrikas fire år gamle demokratisk valgte regjering.

Kuppforsøk

- Det dreier seg i bunn og grunn om et kuppforsøk, sier kilden.

- Dette har utviklet seg til en svært alvorlig sak. Det dreier seg om en nåværende, ikke en historisk, trussel, legger han til.

Det har lenge versert rykter i sørafrikanske medier om at framstående personer i politiet og de militære styrker har vært innblandet i en sammensvergelse for å styrte Mandelas regjering.

Sør-Afrikas forsvarssjef, general George Meiring, vil spille en sentral rolle som vitne i granskingen, heter det. Generalen har selv stått bak utarbeidelsen av rapporten som avdekker kupplanene.

Mandela har utpekt landets fremste dommer, høyesterettsjustitiar ius Ismail Mahomed, som leder for granskingskommisjonen. Kommisjonen består forøvrig av to dommere fra forfatningsdomstole n, Pius Langa og Richard Goldstone.

(NTB-AFP-Reuters)