Mandela mot Mandela

JOHANNESBURG/PRETORIA(Dagbladet): Nelson Mandelas fantastiske karriere er snart slutt. Mange frykter hva som kan skje når Mandela med sin nærmest magiske karisma og moralske autoritet blir erstattet av neste generasjon ANC- ledere. Hans ekskone Winnie Mandela, som må forsvare seg mot stadig flere mordanklager, kjemper for å nå ANC-toppen. Det vil være en ulykke for Nelson Mandela.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er så vidt beina bærer ham idet han entrer scenen foran en ekstatisk folkemengde i Pretoria for to dager siden. Han må ha hjelp av to menn for å komme opp fire- fem trappetrinn til scenen. Frihetskjemperen og statsmannen er blitt gammel og merket av et liv i kamp. Men om beina er dårlige, så har han sin tiltrekningskraft i behold. Med klar og sterk stemme taler han om at alle mennesker, hvite og svarte, må gjøre sitt for at Sør-Afrika skal bli et godt sted å leve.

  • Nelson Mandela er Sør-Afrikas president fram til våren 1999, men allerede i midten av desember går han av som leder for ANC. Det er først når Mandela er borte at en kan se om det unge demokratiet i Sør-Afrika består sin prøve. Og om motsetningene vil blusse opp igjen når frihetshelten som er beundret av alle, ikke er der lenger.
  • Den daglige styringen av landet har Mandela i stor grad overlatt til sin visepresident Thabo Mbeki, som trolig blir valgt til ny ANC-leder uten motkandidat. Resten av presidentperioden skal være Mandelas parademarsj til pensjonisttilværelsen. Få har fortjent det bedre. Men parademarsjen kan bli spolert hvis hans ekskone Winnie Madikizela-Mandela blir valgt til visepresident i ANC, slik ANCs kvinneliga går inn for. Der han samler, splitter Winnie.
  • En gang ble hun omtalt som «nasjonens mor» for sin modige opptreden mot apartheidpolitikken. I dag starter høringene for Desmond Tutus Sannhetskommisjon med Winnie anklaget for de grusomste handlinger. De er spådd til å bli det mest spektakulære politiske teateret i Sør-Afrika siden Nelson Mandela vandret ut fengselsporten i 1990.
  • Winnie er beskyldt for å ha drept den 14-årige Stompie Seipei fordi han var mistenkt som politityster. Men mange tror hun bokstavelig talt har flere lik i skapet. Unggutter i den notoriske Mandela United Football Club skal ha utført en rekke drap på oppdrag fra Winnie, ifølge vitner.
  • I fjor nådde striden mellom Nelson og Winnie Mandela klimaks, da han gikk til domstolene for å tvinge gjennom skilsmissen. Nå representerer Nelson og Winnie på mange måter ytterpunktene i ANC. Winnie spiller på misnøye og mer enn antyder at man bør gå drastisk til verks for å fordele rikdommen den hvite befolkningen sitter med. - Vi har sagt at jordbruksland skal tilhøre alle som bor der. Men massene må kjøpe land av sine gamle herskere. Hva skal de betale med? uttalte Winnie for et par dager siden.
  • Slike tanker har grobunn i et land der millioner av mennesker fortsatt går uten jobb og fortsatt bor i de samme elendige blikkskurene som de gjorde under apartheid. Det er ikke alle som nøyer seg med forklaringen om at det tar tid å skape et mer rettferdig samfunn etter 50 års undertrykking.
  • Det er en åpenbar frykt blant mange hvite for at de skal få inndratt eiendom, og at svarte og fargede skal ta igjen med vold for lidelsene apartheid påførte dem. I 27 år var Nelson Mandela fengslet fordi de hvite så på ham som terrorist. Nå er det de hvite som frykter framtida uten Mandela mest. Han er deres skytsengel mot radikale svarte. - Det er ikke nødvendig med tvangstiltak, de hvite fordeler sin rikdom frivillig, sa Mandela så seint som i går.
  • Innen ANC er det utvilsomt flere enn Winnie som vil gå tøffere til verks. - Når Mandela dør, skal vi drepe alle dere hvite som fluer, sa en av ANCs fremste politikere i Cape Town da han forleden ble stoppet av to hvite politimenn kanon full bak rattet i feil kjøreretning på motorveien. I edru tilstand angrer han forferdelig - i hvert fall så lenge Nelson Mandela styrer landet.
Nelson Mandela