- Mandela reddet ekteskapet

Da mannen hennes stakk fra Nozolili (92) var det Nelson Mandela som overtalte vennen til å dra tilbake til familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MQHEKEZWENI (Dagbladet): I landsbyen der Nelson Mandela bodde fra han var ni år står fortsatt den runde hytta han sov i like bortenfor det store eucalyptus- treet som overskygger plassen der Mandela fikk sine første møter med politikk. Regenten han bodde hos samlet landsbyenes menn under dette treet og der diskuterte de seg fram til omforente løsningen på landsbyens problemer.

I det grønne runde huset bodde han sammen med sin fetter Justin, som var hans aller nærmeste barndomsvenn. Vennen døde i 1974, men kona til Justin er nå 92 år gammel og tar imot Dagbladet hjemme i huset som Mandela fikk bygget til henne i år 2000.

- Han ga dette huset til landsbyen som takk for en flott oppvekst, sier Nozolile Mtirara.

Kvegtyv
Her lærte han seg å gjete sauer, sloss med stokker og skyte med sprettert. I selvbiografien «Lang vei til frihet» beskriver Mandela en flott oppvekst der han ofte danset seg gjennom kveldene til sangen og klappingen fra unge thembu-jenter.

- Mandela og Justin ble også lei av livet her og ønsket seg ut på eventyr. En gang stjal de to kuer og solgte dem i på markedet. For pengene stakk de av sted og hadde noen fine dager på tur. Det var nok Mandela som snakket fornuft til Justin og fikk ham med på å returnere, forteller Mtirara.

Tradisjonen tro var det foreldrene som arrangerte ekteskapet mellom Justin og Mtirara. Justin skulle bli høvding i landsbyen, så det var attraktivt å få giftet bort datteren til ham. 

- Medgiften var allerede betalt, men enda han aldri hadde møtt meg hadde ikke Justin noe lyst til å gifte seg med meg. Han ville ikke ha en kvinne han ikke kjente, så han stakk av til Mandela som da bodde i Johannesburg, forteller 92-åringen og smiler.

Kjærester
Men her viste Mandela sine evner til å få folk til å gjøre som han vil. Forfedrenes ånder vokter i følge den lokale religionen over sine etterkommere og kan hjemsøke dem om åndene blir provosert.

SKOLE: Nelson Mandela fikk bygget en ny skole i Mqhekezweni da han hørte at den gamle var flyttet. Foto: Torbjörn Selander
SKOLE: Nelson Mandela fikk bygget en ny skole i Mqhekezweni da han hørte at den gamle var flyttet. Foto: Torbjörn Selander Vis mer

- Han fortalte Justin at åndene ville hjemsøke ham om han ikke reiste hjem til meg.  Det er jeg takknemlig for. Han reddet ekteskapet vårt, sier hun.

Justin ble høvding i landsbyen men fikk likevel ikke flere koner enn Mtirara. Tradisjonelt har menn med posisjoner og rikdom mange koner her.

- Men han hadde en mengde kjærester, sier hun tørt.

Politibesøk
Kampen mot raseskillet gjorde at Nelson Mandela havnet i fengsel på Robben Island. Det fikk de merke også i søvnige Mqhekezweni.

- Jeg husker at sikkerhetspolitiet flere ganger kom hit og spurte oss barna om pappa hadde fått noen brev. De trodde at Mandela sendte hemmelige beskjeder til pappa, forteller datteren, Lindelwa Mtirara (55).

Ellers er var det ikke så mye de direkte merket til raseskillepolitikken i det såkalte «hjemlandet». Dette var landområder som var forbeholdt svarte, og der de hadde et slags indre selvstyre. Det var svært få hvite å se her, og dermed var heller ikke skillet mellom rasene så tydelig.

- Jeg så aldri noe til noen hvite i det hele tatt, jeg synes vi hadde det fint og jeg ante ikke hva apartheid var, sier 92-åringen.

Spandabel Men da Mandela i 1990 slapp ut fra fengsel, var det å dra på besøk til Mqhekezweni noe av det første han gjorde.
- Han spurte hvor det var blitt av skolen han gikk på, og da vi fortalte at den var lagt ned og flyttet til en annen by ble han skuffet. Han sørget for at vi fikk bygge en ny skole har, forteller Mtirara.

HJELP:Nozolile Mtirara var gift med Nelson Mandelas beste barndomsvenn Justin. Her støttes hun ut huset av datteren Lindelwa. Foto: Torbjörn Selander
HJELP:Nozolile Mtirara var gift med Nelson Mandelas beste barndomsvenn Justin. Her støttes hun ut huset av datteren Lindelwa. Foto: Torbjörn Selander Vis mer

Og i år 2000 var Mandela blitt en holden mann etter å ha utgitt en bestselgerbok og vært president i seks år.
- Da bygget han dette huset som jeg nå bor i. Han sa han gjorde det som en takk for den flotte oppveksten han hadde her, forteller hun.  

BØNN: I går var hele landsbyen samlet til bønn hjemme i stua til Nozolile Mtirara (92). De ba for Nelson Mandelas helse og takket for alt det gode han har gjort for landet og landsbyen deres. Alle foto: Torbjörn Selander
BØNN: I går var hele landsbyen samlet til bønn hjemme i stua til Nozolile Mtirara (92). De ba for Nelson Mandelas helse og takket for alt det gode han har gjort for landet og landsbyen deres. Alle foto: Torbjörn Selander Vis mer