- Mandela skrives ut i morgen

Stor bekymring etter at Nelson Mandela (92) ble innlagt på sykehus.

SPEKULASJONER: Nelson Mandelas innleggelse har skapt rykter om at Mandelas helse er svak. Dette bildet er tatt under fotball-VM i Sør-Afrika sist sommer. Det var siste gang han viste seg offentlig. Foto: AFP
SPEKULASJONER: Nelson Mandelas innleggelse har skapt rykter om at Mandelas helse er svak. Dette bildet er tatt under fotball-VM i Sør-Afrika sist sommer. Det var siste gang han viste seg offentlig. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nelson Mandela har kommet seg etter å ha blitt innlagt på sykehus onsdag. Den tidligere presidenten i Sør-Afrikas kan bli utskrevet fra sykehuset så tidlig som fredag.

Det melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer en kilde som står Mandela nær.

- Mandela er blitt behandlet av militære leger og skal slippes i morgen, sier kilden, som har bedt om å få være anonym.

Kollapset lunge Det 92-år gamle anti-apartheidikonet ble innlagt på Milpark-sykehuset i Johannesburg med det som skal ha vært en kollapset lunge. Mandela-stiftelsen beskrev innleggelsen som rutinemessige tester.    

Innleggelsen utløste fort rykter om at Mandelas helse skulle være svekket. Politiet måtte tilkalles for å kontrollere trafikken etter at horder av journalister, fotografer og TV-mannskap samlet seg rundt sykehuset.

Verken sykehuset, regjeringen eller Mandela-stiftelsen har gitt noen offisiell uttalelse om hvilke plager Mandela ble innlagt med.

- Godt humør Mandela-stiftelsen har nektet å kommentere saken, men en tidligere uttalelse lød:  

- Mandela er ikke i fare og han er ved godt humør.  

President Jacob Zuma og det regjerende partiet African National Congress (ANC) har manet til ro. 

- President Mandela har det komfortabelt og blir tatt godt vare på av et team av medisinske spesialister, uttalte Zuma.

Ifølge ANC finnes det ingen grunn til å hisse seg opp.

- Han er 92 år gammel og vil ha plager knyttet til sin alderdom. Det faktum at han har overnattet på sykehuset bør ikke alarmere noen, uttalte ANC-talsmann Jackson Mthembu.

Har hatt besøk Ifølge Reuters skal Mandela ha vært innlagt med en kollapset lunge, som er et resultat av en ansamling av luft i hulrommet rundt lungene, noe som vil gjøre det vanskeligere å puste.

Behandlingen kan variere fra å la kroppen ordne problemet på egenhånd til å plassere et rør i brystet for å avlaste trykket.

Flere medlemmer av Mandelas familie, inkludert hans kone Graca Machel, har besøkt han på sykehuset, etter godkjenning av Mandela selv.

Mandela har ikke vært sett offentlig siden fotball-VM-finalen i juli i fjor. Han trakk seg tilbake fra det offentlige liv i juni 2004.

- Ikke ring meg, jeg ringer dere, lød den gang Mandelas avskjedshilsen til omverdenen.